Podczas którejś z ostatniej burzy piorun uderzył w dom na ulicy obok, dokładnie w komin skąd dostał się do wnętrza mieszkania i uderzył w mosiężną poręcz schodów. Efekt: spalona elektronika w całym domu, pozrywane płytki, okopcone ściany, chwilę potem piorun uderzył w dom obok (kolejna działka) efekt: wyprute przewody spalona elektronika itp.. oczywiście ani odgromówki ani SPD nie było..
Witam.
…piorun uderzył w dom na ulicy obok, dokładnie w komin skąd dostał się do wnętrza mieszkania i uderzył w mosiężną poręcz schodów.
A wystarczyło uziemić poręcz.
![]()
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=16&t=10326&st=0&sk=t&sd=a&start=40
Witam
Już w kilku postach pisałem o dużych stratach spowodowanych burzami nad regionem łódzkim (zarówno burzy środowej jak i piątkowej). Dzisiaj doszły do mnie następne informacje o uszkodzeniach różnych urządzeń przez burzę piątkową. Jest tego dużo, ale charakterystyczne to to, że dużą część zajmują urządzenia z liniami radiodostępu. Dotyczy to Linii ISDN PRI i łącz transmisji danych (chyba dużo strat miała telefonia DIALOG + podłączone do nich PABX-y), a także niektórych radiolinii dostawców internetu.
Mniejszą część strat zajmują uszkodzenia od linii zasilających (legło w boju kilka dużych UPS-ów) wiele urządzeń klimatyzacyjnych uległo jesli nie uszkodzeniu to zawieszeniu. W piątek czesto spotykanym zjawiskiem były nagłe spadki napięcia trwające ułamki sekundy.
pzdr
DAREK
Były to tzw zapady
Zapadami napięcia nazywa się nagłe obniżenia wartości skutecznej, po których napięcie wraca do wartości początkowej lub bliskiej tej wartości po czasie od kilku okresów do wielu sekund
STANCA
Witam.
A ja w internecie dowiedziałem się, że niezwykle skuteczne w ochronie odgromowej obiektów są gałązki brzozy, która dekorowała jeden (dowolny) z ołtarzy w Boże Ciało. Wystarczy powiesić gdzieś na ścianie zewnetrznej ![]()
O tym to ja też wiem. U mnie jest powieszone na ścianie wewnętrznej. Dlatego też, kiedy były burze (i środowa i piątkowa) nie było u mnie problemów. Cały czas pracował komputer (bez ups-a) i nawet się nie “zająknął”. Cały problem polega na tym jak przekonać do powieszenia gałązek administratorów obiektów.
pzdr
DAREK
Urządzenia powinny być zabezpieczone indywidualnie od strony zasilania i sterowania…ale nie są. Więc wyłączamy w czasie trwania burzy. Zabezpieczenia zbiorowe jeżeli urządzenia nie są ekranowane nie dają podstaw do 100% gwarancji. Tak jak stogu siana nie potrafił zabezpieczyć prof. Szpor tak trudno wytłumaczyć, że nawet prawidłowa instalacja piorunochronna i “przepięciówka” w pewnych przypadkach nie zabezpiecza bezawaryjnej pracy urządzeń. Jest tylko podstawą do podjęcia ubezpieczenia przez np. “PZU”…itp.
Witam. Uważam, że warto jest zrobić wszystko, aby uczynić nasze życie bezpieczniejszym. Koszt wykonania takiej instalacji to tylko mała kropelka w wydatkach na budowę domu. Oczywiście trzeba to zrobić “z głową”, czyli i instalację odgromową i ochronę przepięciową. Jeśli zwrócisz się do profesjonalnej firmy będą wiedzieć, co zrobić, aby zabezpieczyć Twój dom, ale też nie zaszkodzić innym. Polecam firmę dobrą, Korzystałam z ich usług i myślę, że pieniądze wyłożone na instalacje odgromową nie zostały wyrzucone w błoto Pajacyk – Polska Akcja Humanitarna – Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pamiętaj, że kliknięcie w brzuszek, to pierwszy krok, by pomóc dzieciom...
Instalacja odgromowa to nie tylko inwestycja w bezpieczeństwo nasze, ale również kwestia uchronienia naszej instalacji elektrycznej. Uderzenie pioruna bardzo często rozkłada taką instalację. Warto w taką instalacje zaopatrzyć zarówno dom jak i budynki gospodarcze. Koszty jej realizacji nie są wysokie. A może się to przydać. Jako firmę instalującą mogę śmiało polecić www.pajacyk.pl..
Hmmm… widzę, że koleżanka ma jakiś udział w firmie …
. I jeżeli koledzy administratorzy nie zdecydują o obiecanym banie, to możemy przyjrzeć się dokładnie galerii wykonanych prac wspomnianej super firmy - bo na pierwszy rzut oka widać tam zdjęcia do działu : “Wiwat odgromówka, wiwat partacze” ![]()
Tak do Wigilii ![]()
Oj tam … to ledwo miesiąc - potem wszyscy będą już tylko rozpakowywać prezenty ![]()