instalacja na zewnątrz

Czy ułożenie kabli NN i STP (skrętka ekranowana) w listwach na elewacji budynku jest zgodne z przepisami ?

Listwy Legrand seria LE - temp pracy -40 do +60, kabel STP do zastosowań zewnętrznych.

Obawialbym się i to bardzo o przepięcia lub nawet przebicia przy wyladowaniach bezpośrednich o ile takie sa spodziewane.

Dzięki Arek.
Inwestor mnie naciska, bo właśnie wykonał kosztowny remont wnętrz i chciałby ukryć kanały kablowe między płytami styropianu ocieplającymi budynek. Co do wyładowań, to oczywiście zdarzają się - na ogół niespodziewanie :wink:
Budynek ma trzy kondygnacje i dobrą instalację piorunochronową, a napięcia indukowane pojawiłyby się również w sieci wewnętrznej. Okablowanie poprowadziłbym poniżej parapetów zewnętrznych drugiej kondygnacji. Interesują mnie doświadczenia z takimi wykonaniami. Listwa LE nie chroni przed deszczem, ale skoro dobiorę kable do zastosowań zewnętrznych to czy są jakies inne przeciwskazania. Może ktoś wykonywał taką instalację na przykład w budynkach zagrożonych wybuchem ?

Przepisy nie zabraniają prowadzenia instalacji na zewnątrz budynku. Ale o elewacji budynku decyduje architekt, i on może nie wyrażić zgody na prowadzenie instalacji w listwach na elewacji budynku. Stąd inwestorzy, wolą nie mieć problemów z nadzorem architektonicznym i starają się mieć elewację czytstą bez żadnych instalacji.

witam kolegow

nie ma zadnych ( z wyjatkiem indukcji ) przeciwwskazan
a sorki jest jeszcze jedno max dlugosci na zewnatrz nie
moze przekroczyc 50m a calosc 85m (w tym patch kable)
przy zalozeniu ze ukladany bedzie w polskiej strefie klimatycznej (od -25 do +40 st cels.)

natomiast kabel taki nazywa sie tzw “żelowany”
a wyglada to mniej wiecej tak ze zyly oraz ekran sa zatopione w galaretowatej substancji zapobiegajacej rozkladowi pvc na skutek warunkow atmosferycznych

a co do doswiadczen z w/w instalacjami to jak dotychczas nie mialem reklamacji a moje najstarsze druty maja
juz/dopiero 7 lat

jesli moglbym cos jeszcze zalecic to proponuje zastosowanie kabla o wyzszej kategorii tnz
jesli instalacjia ma byc w kat 5
to zastosuj kabel kat 5plus lub kat 6
w razie czego masz zachowany spory zapas jakosci parametrow roznica ceny niewielka a jakby cos to…

pozdrawiam
specus

Nie do końca chyba zrozumiałeś moje ostrzeżenie przed wyładowaniami bezpośrednimi. Jestem przekonany że Twoje kable teleinformatyczne będa sie krzyżować z przewodami odprowadzającyni inst. piorunochronnej a to grozi wyładowaniem wtórnym. Z tych powodów między innymi nie zaleca się prowadzenia instalacji po ścianach zewnętrznych.
Ponadto pamiętaj o tym że kable teleinformatyczne mają zapas parametrów który sie kórczy w funkcji czasu (uwaga specusa oddaje ideę). Polecam Ci zatem jeszcze jedną rozmowę z inwestorem. Pomysł prowadzenia kabli na zewnątrz baaaardzo mi sie nie podoba.

Witam
1.przewody schowane w styropianie są zabiezpieczone przed wpływami atmosferycznumi poprzez warstwy kleju i siatkę, jeżeli dasz koryta to zabezpieczysz je dodatkowo
2.ważna jest odległość przewodów które chcesz położyć od zwodów instalacji odgromowej ,gdyż przy wyładowaniach przeskok odbędzie się między zwodem a przewodami na najmniejszej odległości a nie dookoła
3.ważne jest czy bud.zasilony jest kablem czy linią napowietrzną
4.jeżeli linia napowietrzna to można zastosować odgromniki warystorowe jeżeli masz taką możliwość

Dziękuję za wszystkie uwagi.