Instalacja elektryczna w placówce służby zdrowia

Witam.

Mam pytanie, czy ktoś wykonywał instalację w placówce służby zdrowia. Wiem, że ten temat został już poruszany na forum ale chciałbym się dowiedzieć kilku praktycznych rzeczy, gdyż z tego co wiem nie ma jeszcze opracowanej nowej normy na ten temat. Dodam tylko, że są to gabinety lekarskie i nie będą tam wykonywane zabiegi. Jeśli ktoś wykonywał taką instalację to proszę o odpowiedź, czy są w takim przypadku jakieś szczególne obostrzenia w stosunku do typowych instalacji? Na pewno musi się znaleźć tam oświetlenie awaryjne, ponieważ pomieszczenia te nie mają okien. Czy konieczne jest też awaryjne zasilanie gniazd? Czy w toalecie dla pacjentów musi być gniazdo? Ze względu na bezpieczeństwo wydaje mi się że nie.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.

Witam
kolego
Zalecam zrobić dokładnie z projektem.
Napisałeś gabinety lekarskie bez okien? Bunkier czy co? Aż ciśnie się zapytać czy klamki są?

Nie znamy położenia tych gabinetów. PN instalacje elektryczne w obiektach budowlanych pasują i dodatkowo trzeba kilka rozporządzeń przeczytać. Pisaliśmy na ten temat.
Poproś jednak o projekt. Napisz co to za obiekt i jakie gabinety może coś wymyślimy.

Zapowiada się ciekawie.

STANCA

Pomieszczenia bez okien muszą mieć wentylację wymuszoną, ale nie bardzo rozumię, wydaje mi się , że takie rozwiązanie nie przejdzie. W rozporządzeniu chyba nie ma mowy o takich pomieszczeniach, tym bardziej, gdyby tam mieli być przyjmowani pacjęci, problem będzie z odbiorem takich pomieszczeń. Czasami takie sytuacje występują, gdy wynikają z specjalnych wymagań, również czasami takie pomieszczenia (piwnice) adoptowane są dla celów rechabilitacji (dobre oświetlenie i wentylacja lub klimatyzacja).
Pomieszczenia bez okien w służbie zdrowia to trudna sprawa do przeskoczenia z papierami (zgoda odpowiedznich władz).
Instalacja normalna, przy wyposażeniu czasami trzeba zwrócić uwagę na konieczność stosowania połączeń wyrównawczych choć w przepisach o służbie zdrowia jest o tym mało.

Witam
Pomieszczenia piwniczne poniżej gruntu i bez okien nie wchodzą w rachubę (są stosowne zakazy w rozporządzeniach), no chyba bunkier.
Tu były by problemy inne i bez specjalisty projektanta się nie obejdzie.

STANCA

Witam.

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jeśli chodzi o te okna to też tak mi się wydaje, że gabinety tam nie pasują. Niemniej jednak chyba można skoro firma wykonuje tam remont i adaptuje te pomieszczenia. Jeśli chodzi o szczegóły to więcej będę wiedział jutro.
Wiem, że w tym budynku są już gabinety na piętrze, jest jeden właściciel budynku, jeden licznik, także to będzie zasilane z WLZ-tu z głównej rozdzielnicy budynku. Jak już napisałem wcześniej na pewno będzie trzeba przewidzieć tam oświetlenie awaryjne lub ewakuacyjne.

Pozdrawiam.

Witam.

Nie dodałem, że gabinety te będą mieściły się na parterze, ale bez okien. Takie dziwne usytuowanie budynku.

Na pracę pomieszczeniu bez okien musi wyrazić zgodę PIP. Tu są ograniczenia czasowe.
STANCA

witam Kolegów :slight_smile:
Jak czytam te szczątkowe informacje to ręce mi opadają.
Gdzie jest projekt?
Gdzie jest podpis rzeczoznawcy ds BHP, Sanepidu, strażaka?
Jak można robić samowolkę i kto dopuści pomieszczenie do użytkowania??

A już myślałem, że w Polsce takiego dziadostwa się nie robi.

Masz w 100% rację, może niejednoznacznie napisałem, uzyskanie zgody na zagospodarowanie takich pomieszczeń jest warunkiem rozpoczęcia projektu, do wykonania jeszcze kawałek drogi pod górkę.

Jak widać Zawiercie jest daleko od szosy i instytucje co sprawują piecze tam nie docierają, a szkoda.

Poczytaj tutaj:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA z dnia 22 czerwca 2005 r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej

(Dz. U. Nr 116, poz. 985)

Jak długo elektryk będzie się podkładał i brał na siebie projekt (którego nie ma) i wykonawstwo, to tak będzie. Grosze jakieś zarobi i zostaje w razie kłopotów chłopcem do bicia.

Pozdrowienia
STANCA

Witam
muszę uzupełnić informację
kol. Teodor podpowiedział nam nowy Dz. U. w zamian cytowanego (Dz. U. Nr 116, poz. 985)
http://ise.pl/forum/posting.php?mode=reply&t=10029 Nowe wymagania dla zakładów opieki zdrowotnej

DZ.U. Nr 213, poz. 1568 z 2006r.
29.11.2006 11:36
W Dzienniku Ustaw Nr 213, poz. 1568 zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 10 listopada 2006r. w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia. Zostało ogłoszone 24 listopada 2006r.

Ważna informacja tu;
http://www.rejestrzoz.gov.pl/RZOZ/
Aktualności

Zmiana przepisów dotyczących wymagań fachowych i sanitarnych dla zakładu opieki zdrowotnej
17.11.2006 11:52
10 listopada 2006r. zostało podpisane rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie wymagań, jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia zakładu opieki zdrowotnej. W w/w dokumencie zrezygnowano z przepisów stricte budowlanych np. dotyczących dźwigów czy szerokości korytarzy, ponieważ kwestie te zostały uregulowane w przepisach prawa budowlanego. Zrezygnowano również z określania wymagań dla medycznego laboratorium diagnostycznego oraz laboratorium mikrobiologicznego, gdyż wymagania dla laboratoriów określone zostały w innych przepisach. Ważną zmianą jest możliwość skorzystania z okresów dostosowawczych również dla zakładów opieki zdrowotnych utworzonych w pomieszczeniach, w których przed dniem w życie w/w rozporządzenia prowadziły działalność (w okresie 12 miesięcy) inne zakłady opieki zdrowotnej oraz zakładów, których budowę pomieszczeń rozpoczęto i nie zakończono przed dniem wejścia rozporządzenia. Nadto, przedłużono termin składania przez kierowników zakładów opieki zdrowotnej programów dostosowania do 30 czerwca 2007r. oraz przedłużono termin na dostosowanie zakładu opieki zdrowotnej o charakterze szpitala lub zakładu przeznaczonego dla osób, których stan zdrowia wymaga udzielania całodobowych świadczeń zdrowotnych z 31 grudnia 2010r. na 31 grudnia 2012r. Rozporządzenie wchodzi w życie w terminie 14 dni od dnia ogłoszenia.

zebrał
STANCA

Dziękuję, za podanie tych linków.

Pozdrawiam Mariksik