Niedawno kupilem od spóldzielni mieszkanie w starszym bloku, z uwagą ze instalacje elektryczna jest niesprawna. Zostala wymieniona instalacja i musze udac sie do ZE o wstawienie licznika, czy w związku z jego zalozeniem bedą panowie robic jakis przeglad nowej instalacji? Jesli tak, to muszę przygotowac jakies dokumenty dotyczące jej wykonania?
Wszystko podpowie Tobie i załatwi elektryk, który wykonywał instalacje, on najlepiej wie co i gdzie sie załatwia.
No chyba że instalacja wykonywana była przez osobę bez uprawnień, to wtedy ktoś inny (firma) musi to odebrać i przygotować stosowne dokumenty. Energetyka przyjdzie z licznikiem po złożeniu dokumentów.
Musisz się zapoznać z tym rozporządzeniem, tego każdy ZE musi przestrzegać
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004
W sprawie szczegółowych warunków przyłączania podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci. Dz. U. 2005 nr 2 poz 6
Najlepiej udać się do rejonowego ZE, pobrać wnioski i spytać o warunki przyłączenia
Jeżeli instalcja została wymieniona na nową ZE zażąda podpisu uprawnionego elektryka, który wykonał daną instalację i bierze za nią odpowiedzialność
Najprościej mówiąc, uprawniony elektryk musi wykonać pomiary ochronne nowej instalacji i sporządzić na tę okoliczność stosowny protokół. Jeśli badania instalacji wypadną pomyślnie, możesz “zalegalizować” instalację i czuć się w miarę bezpiecznie POZDRAWIAM
ZE nie bawi się w instalcje odbiorcze, dla nich jest ważny domument z podpisem uprawnionego elektryka, który stwierdza że instalcja jest przez niego wykonana czy sprawdzona, sprawna i nadaje się do eksploatacji.
Jedynie mogą zażądać protokołu pomiarów izolacji wlz-ta przed przyłączeniem licznika kWh.
Witam
Pomiarowiec dokonal pomiarow i przegladnąl instalacje, wszystko jest ok.
Wykonalem ją sam nie mając uprawnien stad bylo moje pytanie. Nawet padly slowa, ze instlacje wykonal dobry fachowiec oczywiscie sie nie przyznalem ze to ja. Najbardziej sie balem ze nie uziemilem punktu podzialu Pen na N i Pe ale nie bylo z tym problemu (wiele tez czytalem wypowiedzi na ten temat na tym forum). Nawet przy duzym obciązeniu napiecie miedzy bolcem a rurą w lazience jest bliskie zeru (rura jest dobrze uziemiona bo napiecie miedzy nią a fazą jest pelne 230V.
Dziekuje za wypowiedzi
Jeszcze w roli scislosci, uprawnien do wykonywania instalacji nie mam ale jestem po technikum elektrycznym, sepie , i pracowalem w zakladzie elektrycznym, wiec jestem pewien dobrze wykonanej pracy.
Witam
300zl ta przyjemnosc kosztowala.
Mam jeszcze pytanie w zwiazku z kuchenką gazowo-elektryczną, poniewaz szukalem na forum ale spotkalem sie z wieloma teoriami.
Szybkie pytanie, czy kuchnia powinna byc odizolowana od rury w przypadku instalacji w ukladzie TN-C S bez uziemienia punktu podzialu?
Gazownik podlączyl mi ja na elastycznym wezu , ale na moje pytanie czy powinna byc wstawka izolacyjna, kompletnie nie wiedział o co biega.
Dziekuje z gory za pomoc.