Instalacja elektryczna w mieszaniu w bloku.

Witam

Niedawno kupilem od spóldzielni mieszkanie w starszym bloku, z uwagą ze instalacje elektryczna jest niesprawna. Zostala wymieniona instalacja i musze udac sie do ZE o wstawienie licznika, czy w związku z jego zalozeniem bedą panowie robic jakis przeglad nowej instalacji? Jesli tak, to muszę przygotowac jakies dokumenty dotyczące jej wykonania?

Wszystko podpowie Tobie i załatwi elektryk, który wykonywał instalacje, on najlepiej wie co i gdzie sie załatwia.

No chyba że instalacja wykonywana była przez osobę bez uprawnień, to wtedy ktoś inny (firma) musi to odebrać i przygotować stosowne dokumenty. Energetyka przyjdzie z licznikiem po złożeniu dokumentów.

STANCA

Musisz się zapoznać z tym rozporządzeniem, tego każdy ZE musi przestrzegać
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 grudnia 2004
W sprawie szczegółowych warunków przyłączania podmiotów do sieci elektroenergetycznych, ruchu i eksploatacji tych sieci.
Dz. U. 2005 nr 2 poz 6

Najlepiej udać się do rejonowego ZE, pobrać wnioski i spytać o warunki przyłączenia
Jeżeli instalcja została wymieniona na nową ZE zażąda podpisu uprawnionego elektryka, który wykonał daną instalację i bierze za nią odpowiedzialność

Najprościej mówiąc, uprawniony elektryk musi wykonać pomiary ochronne nowej instalacji i sporządzić na tę okoliczność stosowny protokół. Jeśli badania instalacji wypadną pomyślnie, możesz “zalegalizować” instalację i czuć się w miarę bezpiecznie :wink: POZDRAWIAM

ZE nie bawi się w instalcje odbiorcze, dla nich jest ważny domument z podpisem uprawnionego elektryka, który stwierdza że instalcja jest przez niego wykonana czy sprawdzona, sprawna i nadaje się do eksploatacji.
Jedynie mogą zażądać protokołu pomiarów izolacji wlz-ta przed przyłączeniem licznika kWh.

To właśnie miałem na myśli. Musi pofatygować uprawnionego pomiarowca, który pchnie mu temat.

Witam
Pomiarowiec dokonal pomiarow i przegladnąl instalacje, wszystko jest ok.
Wykonalem ją sam nie mając uprawnien stad bylo moje pytanie. Nawet padly slowa, ze instlacje wykonal dobry fachowiec :slight_smile: oczywiscie sie nie przyznalem ze to ja. Najbardziej sie balem ze nie uziemilem punktu podzialu Pen na N i Pe ale nie bylo z tym problemu (wiele tez czytalem wypowiedzi na ten temat na tym forum). Nawet przy duzym obciązeniu napiecie miedzy bolcem a rurą w lazience jest bliskie zeru (rura jest dobrze uziemiona bo napiecie miedzy nią a fazą jest pelne 230V.

Dziekuje za wypowiedzi
Jeszcze w roli scislosci, uprawnien do wykonywania instalacji nie mam ale jestem po technikum elektrycznym, sepie , i pracowalem w zakladzie elektrycznym, wiec jestem pewien dobrze wykonanej pracy.

Witam.
Możesz powiedzieć ile kosztowała Cie wizyta pomiarowca ??

Witam
300zl ta przyjemnosc kosztowala.
Mam jeszcze pytanie w zwiazku z kuchenką gazowo-elektryczną, poniewaz szukalem na forum ale spotkalem sie z wieloma teoriami.
Szybkie pytanie, czy kuchnia powinna byc odizolowana od rury w przypadku instalacji w ukladzie TN-C S bez uziemienia punktu podzialu?
Gazownik podlączyl mi ja na elastycznym wezu , ale na moje pytanie czy powinna byc wstawka izolacyjna, kompletnie nie wiedział o co biega.
Dziekuje z gory za pomoc.