Instalacja elektryczna w kuchni

Witam,
Robie remont kuchni. Przyszedł elektryk i pozakładał m.in gniazdka elektryczne 1f. A mam tych gniazdek chyba z 7. Pięć z nich, tak na moje oko jest OK. 100 cm nad ziemią, z bolcem zerującym, instalacja prowadzona pod tynkiem. Chodzi o pozostałe dwa gniazdka dla kuchenki i lodówki, które są umieszczone tuż nad ziemią. A wyglada to tak: Tuż nad podłogą (kafelki), instalacja wychodzi z pod tynku i wchodzi do puszki. Puszka jest tuz nad podlogą (natynkowa). Później przewód zostaje poprowadzony po podlodze przy ścianie w korytku (Widzialem takie korytka dla instalacji komputerowych. Takie białe, czesto mocowane są pod sufitem). Przewód ten przechodzi m.in pod przyłączem wody. Przewód 2x2,5 w podwojnej izolacji nap 750V, gniazdka z klapka. Czy wszystko jest OK? Martwi mnie niskie położenie gniazdek elektrycznych. Co bedzie jesli woda pojawi na podłodze, czy to nie bedzie niebezpieczne? Kafelki położone. Czy mozna cos zrobic zeby nie kuć kafelek? A moze wszystko jest OK. Mysle o założeniu różnicowoprądowego. Bardzo proszę o rade.

Pozdrawiam
Jacek Klimaczk

Witam.
Podstawowy błąd:

Przewód 2x2,5 w podwojnej izolacji nap 750V, gniazdka z klapka

Powinien być 3x 2,5 mm2 inaczej różnicowoprądowy RCD nie ma sensu.
Gniazdo do lodówki montuje się nisko, na wysokości agregatu lodówki. Tam jest po prostu miejsce. Wyżej jak by było to lodówka nie dochodzila by do ściany.
Gniazdo do kuchenki elektrycznej ja montuje w zależności od układu mebli. Dobrze żeby było do niego dojście bez wysuwania kuchni el. Czasem jest to strefa w szafce pod zlewozmywakiem( podobnie jak gniazdo do zmywarki).
Jednak jest to przeważnie na wysokości około 30 cm nad podłogą.
jesli myślisz o założeniu RCD to powinieneś mieć instalacje rozprowadzoną przewodem trzyżyłowym. Z tego , co piszesz, instalacji nie robil Ci elektryk a pewnie “uniwersalny budowlaniec” z uprawnieniami.
Pozdrawiam

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Witam.
Nie wiem jak w Gliwicach, ale w tamtym regionie spotyka się podobno jeszcze w blokach instalacje TT. A wtedy trzeba dodatkowo uważać ze zmianami.

róznicówka w kuchni jak najbardzuej wskazana ale system sieci TN-S. Lodówka przewodem 2*2,5mm2 ? A gdzie bolec czyzby nie było ochrony przez dotykiem posrednim. Może jest tak jak kolega pisze ,ze jest to inny system sieci>

tylko wowcza odbiornik jest uziemiony indywidualnie lub grupowo