Jak wspominałem wcześniej, mam dotychczas zwykłe gniazdko 1F 16A zabezpieczone C20 i jest ok. Wiem że nie można, ale tak producent urządzenia zrobił i tak to działa nie wybijając zabezpieczeń więc jest.
Odnośnie reszty, poszedłem za radą z pierwszej odpowiedzi i zostało to wykonane jak opisałem wyżej. Ja jako zwykły użytkownik mam prawo się nie znać, robił to człowiek z uprawnieniami i zrobił jak zrobił - źle, dobrze - nie wiem, ale podpisał się pod tym. Jak mnie czy kogoś zabije to wtedy ruszą 'wolne; sądy. Na razie z tego co widzę co człowiek inne zdanie.
[quote=“Kazik80, post:21, topic:13556, full:true, full:true”]
mam dotychczas zwykłe gniazdko 1F 16A zabezpieczone C20 i jest ok
[/quote]
A ja znam takich co jadą 100 km/godz. w terenie zabudowanym . I to że żyją to jest jeszcze szczęście czy tylko głupota.
Wiem że nie można, ale tak producent urządzenia zrobił i tak to działa nie wybijając zabezpieczeń więc jest.
[/quote]
Jaki producent dał u ciebie 20A bezpieczniki.
Odnośnie reszty, poszedłem za radą z pierwszej odpowiedzi i zostało to wykonane jak opisałem wyżej
[/quote]
Kto ci napisał że ma być 300 mA RCD? Wskaż pierwszą odpowiedź dał kolega STANCA i w dalszych nic nie znajdziesz bo to by była bzdura.
ak mnie czy kogoś zabije to wtedy ruszą 'wolne; sądy.
[/quote]
Pierwsze słyszę żeby nieboszczyk odpowiadał w sądzie. A ciekawe jak ci z rodziny ktoś zginie też tak napiszesz.
Na razie z tego co widzę co człowiek inne zdanie.
[/quote]
Wskaż na tym forum w tym temacie kto miał inne zdanie.
Próbujesz usprawiedliwić swój błędny tok myślenia . Myślę że sam wykonujesz tą instalację.
Witam.
Był taki przypadek. W 897 roku, za czasów papieża Stefana VI lub VII. Odbył się tzw. “sąd trupi”
[quote=“Simcode, post:22, topic:13556, full:true, full:true”]
Próbujesz usprawiedliwić swój błędny tok myślenia . Myślę że sam wykonujesz tą instalację
[/quote]
[quote=“Simcode, post:22, topic:13556, full:true, full:true”]
Ze względu na mnogość opinii tutaj prezentowanych postanowiłem zlecić uzbrojenie i montaż rozdzielnicy elektrykowi. Stwierdziłem, że nie będę ojca uczył dzieci robić i dałem mu wolną rękę.
[/quote]
A mnogość opinii tutaj? To bym musiał cytować każdą jedną odpowiedź. Tu wsadź bezpiecznik taki, tu z RCD 3 fazy możesz rozdzielić, tu nie możesz, tylko na każdą jedną żarówkę dawaj RCD i S-kę. Wiesz co powiedział elektryk jak mu pokazałem schemat blokowy zgodnie z podawanymi w tym temacie sugestiami? Że jestem delikatnie mówiąc nienormalny.
A wiesz jak wygląda instalacja w domu mieszkalnym stojącym obok tej szopy? To powtórzę się, bo pewnie też nie przeczytałeś: trzy S-ki jednofazowe i jedna 3 fazowa plus jedna S-ka dołożona już przeze mnie, która zasila stary budynek gospodarczy. Wszędzie po 2 przewody, a kuchnia i łazienka zerowanie. Żadnych rozłączników, różnicówek, wskaźników faz i wyobraź sobie że nikogo dotychczas nie zabiło a żyjemy tam 30 lat.
Uczepiłeś się tego gniazda 1 fazowego i tyle, bo tak Ci wygodniej zamiast czytać całość postu i odpowiedzieć merytorycznie to męczysz ten fragment. Ale proszę, dla Twojej satysfakcji oto to urządzenie, które w sporadycznych przypadkach wywalało C16 - Sherman MIG 225GD 220A.
A odnośnie RCD 300mA ja mając robić instalację sam chciałem dać 30mA, ale pan elektryk jak mniemam z aktualnymi uprawnieniami postanowił mieć inne zdanie i może i rację.
Jak rozumiem mam teraz wzywać go na poprawki i straszyć sądami, a na rzeczoznawcę wezwać najlepiej Ciebie i jeszcze kilku innych? Tylko obawiam się że byście się między sobą pobili.
Nie miał racji, i pewnie nie był elektrykiem.
Polecam wymogi PN-HD 60364-4-41 i punkty dotyczące SWZ i ochrony uzupełniającej.
Ja się niczego nie uczepiłem stwierdzam błędy w wykonaniu i rozumowaniu twoim. [quote=“Kazik80, post:24, topic:13556, full:true, full:true”]
Żadnych rozłączników, różnicówek, wskaźników faz i wyobraź sobie że nikogo dotychczas nie zabiło a żyjemy tam 30 lat.
[/quote]
I daj bóg nie zabije. Co nie znaczy że należy tak robić jak piszesz. [quote=“Kazik80, post:24, topic:13556, full:true, full:true”]
Tu wsadź bezpiecznik taki, tu z RCD 3 fazy możesz rozdzielić, tu nie możesz, tylko na każdą jedną żarówkę dawaj RCD i S-kę.
[/quote]
Przeczytaj co napisałeś i porównaj z tekstem twoim i naszym .
Finał tematu z mojej strony, bo z podłączenia szopy zrobiła się misja na marsa. Pan elektryk oddał pieniądze, zabrał zabawki i sobie poszedł obrażony. Rozdzielnicę okablowałem i podłączyłem sam w następujący sposób:
- rozłącznik izolacyjny 3-polowy
- do L1, L2, L3 rozłącznika podłączona różnicówka 3 fazowa 30mA 40A a za nią bezpiecznik C16 3 fazowy
- do L1 rozłącznika podłączona różnicówka 1 fazowa 30mA 25A i z niej B10 na oświetlenie i B16 na gniazda
- do L2 rozłącznika podłączony C20 na gniazdo spawarki (różnicówka pominięta, bo ją wybijało od czasu do czasu przy zajarzeniu łuku na wyższych nastawach, a z tego co przeczytałem i tu i na innych forach nie każda spawarka chce współpracować z RCD).
Jedyne wnioski do jakich doszedłem to niestety, że lepiej było nie pytać i zrobić po swojemu czyli po staremu tylko na eSach, bo byłbym zdrowszy psychicznie i nie zmarnował sporo czasu na doktoryzowanie się temacie gdzie x osób daje y+1 opinii oraz w tym kraju trzeba być fachowcem od wszystkiego, bo na każdym kroku chcą cię naciągnąć i oszukać
Tutaj nie ma oszukiwania.
To nie my wymyśliliśmy.
Poczytaj o układach sieciowych i wymogach z tym związanych - np. Układy sieci – Bezel – Bezpieczeństwo Elektryczne
Poczytaj PN-HD 60364-4-41 i dowiedz się, kiedy powinny być stosowane urządzenia ochronne RCD.
To nie jest forum dla tych “fachowców” spod znaku zrób to sam, którzy pytając wiedząc i tak lepiej.
RCD jest wiele rodzajów, które dobrać należy do potrzeb.
Szanowny Pan teraz wyciągnie z torby stosowne mierniki i wykona badania instalacji, na koniec wystawi protokoły i dopuści instalacje do do użytkowania.
To, że żarówka świeci jeszcze nie znaczy, że instalacja spełnia wymagania norm i jest bezpieczna.
Najwięcej wypadków porażeniem prądem jest w domach i mieszkaniach, gdzie ignorant wykonuje prace elektryczne bez znajomości zagrożeń.
STANCA