Instalacja elektryczna - garaż

Witam. Chciałbym wykonać instalacje elektryczną w garażu. Od razu zaznaczę że jestem elektrykiem, aczkolwiek nigdy nie projektowałem instalacji i nie pracowałem dość długi czas na budowach. Stworzyłem schemat oraz “amatorski” projekt. Chciałbym prosić o opinie czy wszystko jest okej :slight_smile:

Zasilanie WLZ YAKXS 4x35mm2 ( zasilanie od słupa, linii nn zasilanego ze stacji trafo ) → zabezpieczenie przedlicznikowe C32A 3p. ( S303 ) - > zasilanie domu YKY 4x10mm2, podział PEN w domu ( uziom pionowy ) → zasilanie roz. GARAŻ YKY 5x6mm2

Jakie zabezpiecznie dobrać aby zabezpieczyć drugą rozdzielnie, która znajduje się w garażu, żeby zachować selektywność ? C25 3p? Czy może zastosować podstawe bezpiecznikową?

Załączam schemat oraz wykaz obwodów. Dziękuje za pomoc oraz waszą opinie!
Wykaz obwodow v2.5_.pdf (215 KB)
Garaż - schemat.pdf (441 KB)

Próba uzyskania selektywności w tym układzie, spowodowałaby odebranie sobie funkcjonalności, a i tak nie byłoby gwarancji, że w przypadku zwarcia, zadziała tylko jedno zabezpieczenie.
Także, jak chcesz walczyć z wiatrakami, to możesz :wink:.
W przypadku wykorzystania “pełnej wartości” zabezpieczenia przedlicznikowego, pamiętać o zmianie rcd na 40A, bo są w projekcie na 25A.

A tak jeszcze z ciekawości, co to za silnik masz do bramy garażowej, że dałeś przewód 2.5mm2 zabezpieczony B16 i czemu na gniazda zew. wiata dałeś przewód 2.5mm2 i zabezpieczyłeś tylko 10A , tak samo oświetlenie garaż - 2.5mm2 i 10A?

Dzięki za odpowiedź :slight_smile: Postanowiłem zastosować wkładki bezpiecznikowe D02 w roz. głownej. Dziekuje za uwage co do RCD, zmienie je na 40A.

A co do zabezpieczenia i przekroju jeśli chodzi o bramę garażową to sytuacja wygląda następująco.. zostało mi bardzo dużo przewodów OWY więc praktycznie cała instalacje została zrobiona właśnie nimi, nawet jeśli silnik będzie miał kilkaset wat - nic nie szkodzi, że przekrój jest za duży. Peszel po posadce + bruzdy. Nie wiem jaki silnik będzie przy bramie garażowej więc wpisałem jakiekolwiek zabezpieczenie - jak już wszystko będzie na miejscu, dostosuje zabezpieczenie do odbioru. Gniazda zew. wiata powinny być zabezpieczone B16, mój błąd, wiec dzięki wielkie za spostrzegawczość! Oświetlenie garaż 2,5 bo taki po prostu był, skończyła się 1,5… Oczywiście dociągnięte zasilanie do włącznika 2.5mm2, do lampy pójdzie YDY 1.5mm2.

Instalacja wykonana u brata, wszystko charytatywnie jeśli chodzi o robociznę, oszczędność na materiale - przewodach, korzystając ze ścinków nowych przewodów OWY ( 10 - 30m ) które zostały mi po poprzednich pracach na obiekcie przemysłowym. Oszczędzać za to nie będziemy na aparaturze do rozdzielni, bo docelowo chciałbym tam wrzucić ETONA, ewentualnie ABB lub SIEMENS ( czekam na wycenę z hurtowni, ale jest problem z dostępnością rcd 2p. typu A )

Wkładki bezpiecznikowe w rozdzielnicy domu, gdy na przedlicznikowym jest zwykły wyłącznik nadprądowy, nie mają najmniejszego sensu, żadnej selektywności z tego nie będzie, no ale to Twój wybór.
Co do aparatury modułowej, to też bym zalecał wstrzemięźliwość, bo nie firma, a jakość wykonania całości i odpowiedni dobór decydują o poprawnym działaniu.
Z ciekawości, jak ochronę przepięciową masz zrealizowaną?