Witam, Na wstępie przepraszam, że będę potrzebował aż tylu informacji, co nie powinno mnie to interesować. Zakupiłem wannę z hydromasażem “Sanplast”. W poniedziałek wanna ta ma zostać mi dostarczona do domu. W instrukcji ściągnietej z strony producenta można odczytać taki zapis :
“Instalacje elektryczną należy wykonać zgodnie z PN-91/E-05009/701.
Prace instalacyjne i pomiarowe muszą być wykonane przez pracowników posiadających aktualne uprawnienia
elektryczne. Należy w tym celu zastosować miedziany przewód zasilaj¹cy 3x2,5 mm2. W sieci zasilaj¹cej
należy wykonać pomiary skutecznooeci ochrony przeciwporażeniowej. Rozdzielnicę zasilającą należy
wyposażyć w wyłącznik różnicowo-prądowy o prądzie In=30mA, np. B 16/0,03A. Na stelażu wanny
zamontowany jest zacisk wyrównawczy oznaczony , do którego należy podłączyć przewód wyrównawczy.
Fakt podłączenia wanny do sieci elektrycznej musi być odnotowany w karcie gwarancyjnej wraz z podpisem
i pieczęcią osoby uprawnionej, co warunkuje ważność gwarancji.”
Przeczytałem tu sporo istotnych uwag. Nie znam się na elektryce i nie bardzo z tego wszystko rozumiem. Po niedzieli będę szukać elektryka nie zam żadnego znajomego, wiec będę zmuszony polegać na tym którego polecą mi znajomi lub ufać elektrykowi np. z wynajętej jakieś firmy elektrycznej. Biorąc fakt oglądania programu z TV “Usterka” nie ubliżając Wam tu na forum, aż strach i powoli żałuje że tę wannę zakupiłem.
Zacznę może od tego co wiem, jaką mam instalacje itd. Do budynku ze słupa na ulicy idą 4 przewody, W budynku (kamienica) jest prąd trzyfazowy tzw. siła. Na klatce schodowej do liczników była wymieniana instalacja elektryczna na nową. Do skrzynki na licznik mam doprowadzoną instalacje 4 przewody siłę bezpieczniki przed licznikiem 3x20A i 1 przewód niebieski do listwy w skrzynce. Za licznikiem 3x16A na kuchnie elektryczną, 2 16A na instalacje : oświetlenie i gniazdka w pokojach, 1 16A na kuchnie gniazdka, 1 16A na łazienkę. Instalacje mam w mieszkaniu nową 3 żyłową robił to właściciel zanim się wprowadziłem. Na światła jest przewód 3x1,5mm, a na gniazdka w łazience i w kuchni 3x2,5mm. Przewód N z bolcem nie jest mostkowany w gniazdkach lecz łączą się razem na wspomnianej listwie w skrzynce na licznik. Skrzynka na licznik jest zaraz po drugiej ścianie łazienki na klatce schodowej i zapewne tam będzie mi elektryk coś kombinował. Wiem, że tam bo naczytałem się na forum że już do gniazdka w łazience to odpada. Chyba że zamontuje mi takie coś jak przeczytałem tu na forum “gniazdo z wbudowanym wyłącznikiem różnicowoprądowym”. Szukałem w internecie takiego gniazdka lecz czegoś takiego nie znalazłem. Może szukać mam pod inną nazwą. Można do tej skrzynki wsadzić dodatkowy bezpiecznik jest jeszcze na to miejsce, doprowadzić do łazienki osobny przewód za raz przez ścianę. Tylko co ma mi zrobić z tym przewodem wyrównawczym z ramy wanny, do czego ma mi to przyłączyć? Na co ma zwrócić uwagę, do rury odpada coś juz takiego przeczytałem. Musi mi coś uziemić na listwie w skrzynce na licznik, a właśnie jeśli bedzię taka konieczność to mogę ciągnąc dodatkowy przewód (klatka będzie malowana na wiosnę przyszłego roku) uziemiający do piwnicy i do jak czytałem wbitego w ziemie pręta. Boże jeszcze nie mam wanny,a już chyba po czytaniu o tych wszystkich instalacjach TS, TT TN-C TNC-S do niej nie wejdę. Bardzo proszę Was, na co mam zwrócić uwagę po wykonaniu takiej instalacji, kiedy zabronić wykonywania dalszej instalacji i podziękować elektrykowi. Wracają do nazwy sieci elektrycznej ta mam “z ostrożnością napiszę, bo jak już tu wspomniano to zakład elektryczny sam nawet nie wie co ma” chyba doprowadzoną instalację TN-C.
Dziękuje bardzo za przeczytanie tego listu i za wszelką poradę.
Zapomniał bym, będę miał bardzo ograniczony dostęp do internetu z powodu wyjazdu, wiec w razie jakichkolwiek pytań odpowiem dopiero w poniedziałek. Przepraszam.