Instalacja elektryczna do wanny z hydromasażem

Witam, Na wstępie przepraszam, że będę potrzebował aż tylu informacji, co nie powinno mnie to interesować. Zakupiłem wannę z hydromasażem “Sanplast”. W poniedziałek wanna ta ma zostać mi dostarczona do domu. W instrukcji ściągnietej z strony producenta można odczytać taki zapis :

“Instalacje elektryczną należy wykonać zgodnie z PN-91/E-05009/701.
Prace instalacyjne i pomiarowe muszą być wykonane przez pracowników posiadających aktualne uprawnienia
elektryczne. Należy w tym celu zastosować miedziany przewód zasilaj¹cy 3x2,5 mm2. W sieci zasilaj¹cej
należy wykonać pomiary skutecznooeci ochrony przeciwporażeniowej. Rozdzielnicę zasilającą należy
wyposażyć w wyłącznik różnicowo-prądowy o prądzie In=30mA, np. B 16/0,03A. Na stelażu wanny
zamontowany jest zacisk wyrównawczy oznaczony , do którego należy podłączyć przewód wyrównawczy.
Fakt podłączenia wanny do sieci elektrycznej musi być odnotowany w karcie gwarancyjnej wraz z podpisem
i pieczęcią osoby uprawnionej, co warunkuje ważność gwarancji.”

Przeczytałem tu sporo istotnych uwag. Nie znam się na elektryce i nie bardzo z tego wszystko rozumiem. Po niedzieli będę szukać elektryka nie zam żadnego znajomego, wiec będę zmuszony polegać na tym którego polecą mi znajomi lub ufać elektrykowi np. z wynajętej jakieś firmy elektrycznej. Biorąc fakt oglądania programu z TV “Usterka” nie ubliżając Wam tu na forum, aż strach i powoli żałuje że tę wannę zakupiłem.

Zacznę może od tego co wiem, jaką mam instalacje itd. Do budynku ze słupa na ulicy idą 4 przewody, W budynku (kamienica) jest prąd trzyfazowy tzw. siła. Na klatce schodowej do liczników była wymieniana instalacja elektryczna na nową. Do skrzynki na licznik mam doprowadzoną instalacje 4 przewody siłę bezpieczniki przed licznikiem 3x20A i 1 przewód niebieski do listwy w skrzynce. Za licznikiem 3x16A na kuchnie elektryczną, 2 16A na instalacje : oświetlenie i gniazdka w pokojach, 1 16A na kuchnie gniazdka, 1 16A na łazienkę. Instalacje mam w mieszkaniu nową 3 żyłową robił to właściciel zanim się wprowadziłem. Na światła jest przewód 3x1,5mm, a na gniazdka w łazience i w kuchni 3x2,5mm. Przewód N z bolcem nie jest mostkowany w gniazdkach lecz łączą się razem na wspomnianej listwie w skrzynce na licznik. Skrzynka na licznik jest zaraz po drugiej ścianie łazienki na klatce schodowej i zapewne tam będzie mi elektryk coś kombinował. Wiem, że tam bo naczytałem się na forum że już do gniazdka w łazience to odpada. Chyba że zamontuje mi takie coś jak przeczytałem tu na forum “gniazdo z wbudowanym wyłącznikiem różnicowoprądowym”. Szukałem w internecie takiego gniazdka lecz czegoś takiego nie znalazłem. Może szukać mam pod inną nazwą. Można do tej skrzynki wsadzić dodatkowy bezpiecznik jest jeszcze na to miejsce, doprowadzić do łazienki osobny przewód za raz przez ścianę. Tylko co ma mi zrobić z tym przewodem wyrównawczym z ramy wanny, do czego ma mi to przyłączyć? Na co ma zwrócić uwagę, do rury odpada coś juz takiego przeczytałem. Musi mi coś uziemić na listwie w skrzynce na licznik, a właśnie jeśli bedzię taka konieczność to mogę ciągnąc dodatkowy przewód (klatka będzie malowana na wiosnę przyszłego roku) uziemiający do piwnicy i do jak czytałem wbitego w ziemie pręta. Boże jeszcze nie mam wanny,a już chyba po czytaniu o tych wszystkich instalacjach TS, TT TN-C TNC-S do niej nie wejdę. Bardzo proszę Was, na co mam zwrócić uwagę po wykonaniu takiej instalacji, kiedy zabronić wykonywania dalszej instalacji i podziękować elektrykowi. Wracają do nazwy sieci elektrycznej ta mam “z ostrożnością napiszę, bo jak już tu wspomniano to zakład elektryczny sam nawet nie wie co ma” chyba doprowadzoną instalację TN-C.

Dziękuje bardzo za przeczytanie tego listu i za wszelką poradę.

Zapomniał bym, będę miał bardzo ograniczony dostęp do internetu z powodu wyjazdu, wiec w razie jakichkolwiek pytań odpowiem dopiero w poniedziałek. Przepraszam.

Witam!

Takie podnoszenie standartów w starych obiektach zawsze rodzi problemy. Nie znaczy to jednak, że jesteśmy skazania na siermiężność i prostotę.
Wszystkiemu można zaradzić, jednak ma to konkretny wymiar finansowy.

Największym problemem jest w Twoim przypadku połączenie wyrównawcze.
Nie możesz bowiem przyłączyć tylko konstrukcji wanny do przewodu PE. Musisz tak samo postąpić z innymi instalacjami (woda, c.o., gaz, kanalizacja i wszelkie urządzenia elektryczne jak piec c.o. czy ogrzewacze wody jeśli są zamontowane w łazience. niezależnie od tego, że ich przyłącze i tak jest trójżyłowe) jeśli są wykonane z rur metalowych.
Jednak nie możesz tego zrobić doputy w budynku nie ma wykonanych połączeń wyrównawczych głównych.
Bowiem wtedy Twoje połączenia wyrównawcze miejscowe staną się połączeniami głównymi a w przypadku awarii niesie to zagrożenie pożarowe.

Należy wykonać połączenia główne w piwnicy, ale do uziemionej GSW należy podłączyć inne metalowe instalacje oraz przewód PEN (niebieski) w rozdzielni głównej obiektu, nie zaś w Twojej tablicy.
I dopiero teraz można brać się za łazienkę.

Oczywiście tak jak piszesz żadne gniazdo nie wchodzi w rachubę. Odpowiedni (najlepiej) RCBo należy zamontować w rozdzielni mieszkaniowej.
Proponuję zwrócić uwagę na odpowiednie uszczelnienie przewodu w miejscu wprowadzenia do urządzenia.

Przy okazji podglądania instalacji wchodzących do sąsiadów do domu na mojej ulicy. Sąsiad powiedział mi, ze 2 lata temu urząd miasta wysyłał informacje o przebudowie instalacji na budowę linii kablowej nN wraz ze złączami kablowymi do budynków mieszkalnych oraz oświetlenia ulicznego, a zeszłego roku chodzili z kontrolą badając instalacje i o jakimś przystosowaniu instalacji do 230v itd. Nie bardzo wiedząc o co chodzi. Poprosiłem go by pokazał mi te pisma. Było pismo z Urzędu Miejskiego, jakieś oświadczenie że wyraż zgade na przeprowadzenie prac na jego działce i protokół. Mam te pismo od sąsiada wiec je przepisze:

Protokół kontroli sprawdzenia technicznego

“W związku z przebudową sieci nN, zgodnie z Dz.U.nr 93 z 04.05.2007. poz.623 par.42 pkt5b, dokonać przeglądu instalacji i urządzeń oraz dostosować je do zmiennych warunków funkcjonowania sieci. System ochrony od porażeń-szybkie wyłączanie zasilania.”

Co z tego wynika? coś zmienią na linii dadzą nie 4 a 5 przewodów do budynku np. L1, L2, L3, N, PE? Wiec może ja będę musiał rozdzielić listwę Pen na N i PE w skrzynce licznikowej i od PE pociągnąć kabel do WLZ wchodzącego do budynku?
Nasunęła mi się teraz myśl, co zrobi Zakład Elektryczny wiedząc że w budynku wszyscy mieszkańcy mają instalacje dostosowaną do poprzedniej sieci i złączy swój nowy kabel N i PE w jeden zacisk z istniejącą instalacją (pionami) w WLZ w budynku. To znowu będę miał PEN?

Pozostaje mi albo czekać na przebudowę sieci na ulicy do tego czasu kąpiąc sie tylko jak w zwykłej wannie bez relaksujących bąbelków, lub rozważyć i sugerować elektrykowi o wykonaniu tego systemu wyrównawczego. Tyko czy nie będzie to znowu zła instalacja gdyby po przebudowie ulicznej sieci namieszał ZE ze swoim nowym WLZ . Coś mogli by namieszać ?

Wracając do instalacji wyrównawczej rury wodne od pionu mam w plastiku C.O również w PEX, pion kanalizacyjny PCV, do pionu wodnego nie mam dostępu jest poza łazienką, ale jest do piwnicy w ocynku. Piec C.O. dwu-funkcyjny jest w łazience. Więc elektryk ma zrobić listwę do której podepnie wszystkie te metalowe urządzenia jak Piec C.O wannę i od tej listwy jednym kablem ciągnąć do piwnicy?

Przepraszam, że pytam ale co to za wyłącznik cytuje “Oczywiście tak jak piszesz żadne gniazdo nie wchodzi w rachubę. Odpowiedni (najlepiej) RCBo należy zamontować w rozdzielni mieszkaniowej.”

Witam!

RCBo jest wyłącznikem różnicowoprądowym z wbudowanym członem nadmiarowym. Charakteryzuje się między innymi naniesioną literą oznaczającą chrakterystykę z prądem znamionowym np: B16A.

Połączenia wyrównawcze mają za zadanie niedopuścić w przypadku awarii do niebezpiecznej różnicy napięć w zasięgu ręki.
Jednak brak połączeń wyrównawczych głównych może również doprowadzić do wywleczenia napięcia z pomieszczenia czy lokalu objętego awarią przez części przewodzące obce do pomieszczeń gdzie ta awaria nie zagraża. Gdy jednak są połączenia główne takie niebezpieczeństwo zostaje zminimalizowane.

Połączenia wyrównawcze są wymagane od 68r wieku ubiegłego. Jednak traktowanie ich po macoszemu spowodowało, że nie wszędzie zostały wykonane.
Jednak nie uciekniesz przed nimi, nawet mimo tego że większość innych instalacji wykonuje się obecnie z materiałów nieprzewodzących.
Tym bardziej warto je wykonać bowiem jak piszesz czeka was przebudowa instalacji.
Jeśli wszystko zostanie wykonanie przejrzyście i czytelnie a więc tak, że elektryk który będzie ową przebudowę wykonywał nie będzie musiał się głowić nad tym co zostało tu wykonane to nie będzie żadnego problemu w przyszłości.

Nie ma potrzeby wykonywania żadnej listwy w łazience, ponieważ piec c.o. i wannę należy podłączyć do przewodu PE w Twojej rozdzielni mieszkaniowej.

Nie powinieneś też za daleko wybiegać i obawiać się przyszłości, ponieważ takie prace jak wymiana w.l.z. i pewnie rozdzielni będą się odbywały na podstawie projektu.
A projektanci jak i wykonawcy doskonale wiedzą, że raz rozdzielonych przewodów PE i N nie wolno łączyć ponownie.

Biorąc fakt oglądania programu z TV “Usterka” nie ubliżając Wam tu na forum, aż strach i powoli żałuje że tę wannę zakupiłem.

Boże jeszcze nie mam wanny,a już chyba po czytaniu o tych wszystkich instalacjach TS, TT TN-C TNC-S do niej nie wejdę.

Mało się nie popłakałem podczas czytania.
Jedno trzeba przyznać, rzadko się zdarza próba tak wnikliwego podejścia do problemu przez klienta, a dodać należy że pytania zostały zadane po przejrzeniu forum (dobrze że na ELEKTRODE nie wszedł). Czapki z głów !!!
Pozdrawiam

ja mam pytanie kiedy ta “nowa instalacja” została wykonana?

podszas remontu, przebudowy itp. jakichkolwiek instalacji należy podczas tych prac przystosować ją do aktualnych norm i przepisów, piszesz że nowa instalacja więc jakoś niedawno było to robione, tak więc rodzi się pytanie dlaczego do twojego mieszkania doprowadzono zasilanie w systemie TN-C (4 żyłowy przedwód) na nie TN-S (5 żyłowy przewód).

Moje dwie uwagi:

1. Jeśli w budynku nie ma szyny wyrównawczej, uziemienia i 5 przewodowego “pionu” to lepiej już nie łączyć wanny z niczym niż z obecnym przewodem PE. Powód - w chwili zwarcia (nawet u sąsiada) potencjał PNE skacze nawet do połowy napięcia sieci. Jeśli elektryk poprowadzi nowy przewód wanna - rozdzielnica to niech wannę przyłączy do jego żółto - zielonej żyły, ale z drugiej strony niech zostanie ona niepołączona. Jeśli kiedyś administracja zrobi remont pionów to będzie można połączyć to właściwie bez rozbierania wanny. Oddzielny obwód powinien mieć swoje zabezpieczenie w rozdzielnicy i to jak najmniejsze - na wannę wystarczy zapewne 6A.

2. Jeśli twoja instalacja w mieszkaniu jest trójprzewodowa to powinieneś mieć już wyłączniki różnicowoprądowe a jeśli ich nie ma to najlepszy moment by je dodać. Zrób może jej zdjęcie albo opisz dokładnie jakie są w niej aparaty.

Witam!

Pozostawienie łazienki bez połączeń wyrównawczych obejmujące części przewodzące i dostępne dziś uważam za błąd niezależnie od tego czy instalacja jest wykonana w układzie TN-S czy TN-C.
Litery TN mówią nam o uziemieniu punktu N sieci (transformatora) i o miejscu podłączenia części dostępnych i obcych.
Zaś litera C informuje nas że jeden przewód pełni rolę ochronną i neutralną natomiast litera S mówi o rozdzieleniu tego właśnie przewodu na ochronny i neutralny.
W obu więc przypadkach części przewodzące przyłączone są do punktu N sieci.

w chwili zwarcia (nawet u sąsiada) potencjał PNE skacze nawet do połowy napięcia sieci.

I właśnie dlatego, że taki może być efekt zwarcia zarówno w TN-C jak i w TN-S, pozostawienie części przewodzących obcych (pół biedy jeśli na potencjale swobodnym) na potencjale zbliżonym do ziemi może być zagrożeniem.
Godzimy się wtedy na pojawienie się niebezpiecznego napięcia w zasięgu ręki.
A biorąc pod uwagę “zachwyt nowoczesnością” polegający na eliminowaniu warunku SWZ dla wyłączników nadmiarowych na rzecz tylko RCD nie wiemy nawet jak długo owe napięcie może się utrzymywać.

Witam, Na wstępnie Dziękuje za zainteresowanie się moim podłączeniem wanny z hydromasażem. Postaram się odpowiedzieć na zadane pytania.

Podczas wyjazdu zakupiłem taki wyłącznik widoczny na zdjęciu, może nie potrzebny lub nie odpowiedni, ale zakupiłem.

\

[code]ja mam pytanie kiedy ta “nowa instalacja” została wykonana?

podszas remontu, przebudowy itp. jakichkolwiek instalacji należy podczas tych prac przystosować ją do aktualnych norm i przepisów, piszesz że nowa instalacja więc jakoś niedawno było to robione, tak więc rodzi się pytanie dlaczego do twojego mieszkania doprowadzono zasilanie w systemie TN-C (4 żyłowy przedwód) na nie TN-S (5 żyłowy przewód).[/code]

W przeprowadzonym przeze mnie dochodzeniu wśród sąsiadów, instalacja była wymieniana jedni mówią na pewno 15lat,a inni 18 lat temu. Może nie jest za najnowsza lecz biorąc pod uwagę istniejące jeszcze w kamienicach aluminiowe instalacje w rurkach to nasza jest nowa.
Dodałem również zdjęcia skrzynki licznikowej, przy zabezpieczeniu przedlicznikowym od jego lewej strony widać coś na zasadzie łączącej listwy zerowej dla przewodu PEN.