cześć panom fachowcom mam proste pytanie.czy można układać przewody elektryczne w peszlach pod krokwiami,ułatwiając sobie rozprowadzanie ich w ścianch,czy stwarza to zagrożenie pożarowe i czy to narusza jakiś przepis???prosze kolegów praktyków o rychłą odpowiedż w tej sprawie szczere podziekowania i wyrazy szacunku .tomeknowy. ![]()
Witam
W Prenormie SEP-E-0002 są zawarte "wytyczne dotyczące wymiarowania i wyposażenia instalacji " pkt 5.1 - Strefy instalacyjne.
“Przewody instalacyjne umieszczane na ścianach powinny być układane , o ile jest to tylko możliwe w określonych strefach instalacyjnych (S) poziomych i pionowych …”
Ustalenia te mają charakter zaleceń
Czyli, prowadzenie instalacji, pod krokwiami w zabudowanych strychach - nie jest zalecane.
Natomiast przepisy niezabraniają prowadzenia instalacji w strefach niezalecanych.
Pozdrawiam Czesław
Witam!
W zasadzie odpowiedź już padła. Ja tylko dodam, że nie stosowałbym peszla a rurę sztywną, najlepiej z tworzywa samogasnącego i takież puszki.
pzdr.
P.S.
A dlaczego ten post trafił do tego działu??
Witam!
Ponieważ jestem wykonawcą instalacji elektrycznych wypowiem się w tej sprawie.
Poddasze w odróżnieniu od strychu ma również ściany murowane.
-Ja proponuje unikać prowadzenia instalacji elektrycznej po konstrukcjach drewnianych.
-Nie stosuję puszek rozgałęźnych na konstrukcjach drewnianych, bo to one są częstą przyczyną pożarów.
-Jeśli mówimy o zagospodarowanym poddaszu, to w pomieszczeniach ( ze skosami) zawsze proponuję tylko oświetlenie boczne ( i stojące lampki nocne w pokojach).
-Jeśli Klient życzy sobie oświetlenie sufitowe, to jedynym przewodem prowadzonym nie po murowanej ścianie jest przewód do żyrandola ( lampy sufitowej).
-Tu są dwie szkoły jazdy:
- -w karbowanej rurze (-peszla) między warstwami ocieplenia ( z wełny mineralnej), gdzie nie ma kontaktu z konstrukcją drewnianą,
- –w rurce PVC (-jak wyżej opisałem) lub po konstrukcji drewnianej od strony ocieplenia.
-Tu należy dodać, że zarówno rura karbowana ( peszla) jak i rurka PVC powinny posiadać atest (-świadectwo niepalności). –Rynek nasz nie jest jeszcze tego nam dostatecznie zapewnić, więc skoro zwykłe PCV obkładamy wełną mineralną z atestem, to wg mnie nie popełniamy aż tak wielkiego przestępstwa.
-To tyle ode mnie.
-Pozdrawiam!
-Edward
Witam!
-Z tymi rurami, poprawiło sie na rynku:
-Tutaj są rury na poddasze.