Witam,
takie pytanie: w jaki sposób najwygodniej łączyc przewodyw tzw głębokich puszkach? Tzn w puszkach np. z gniazdkiem. Brat nie chce miec w pokojach dodatkowych puszek przy sufitach.
Czy w takim przypadku stosuje sie tylko szybkozlączki czy np mozna tez użyćtzw listwy 12-torowe?
Proponowałbym złączkami LTA firmy Simet lub podobnymi myślę, że jest obecnie duży wybór .
Każdą można oderwać i zastosować pojedyńczo, nie zajmują dużo miejsca w puszce.
Nie wiem jak inni koledzy, ale ja nie miałem nigdy przekonania do złączek samozaciskowych bezgwintowych szczególnie przy wiekszych prądach.
Pozdrowienia. Andrzej
Witam Wszystkich!
Ja również nie jestem za rozwiązaniem bez puszek ale jak klient chce to kładę wszystko w peszlach nie pytając o zgodę.
- od zabezpieczeń- i tu tych przewodów jest mnustwo
lub - łączę w gniazdkach.
Wiem, że zaraz ktoś powie głupie i niepraktyczne rozwiązanie ale klient nasz pan!
Co do złącz samozacoskowych to stosuje je tylko przy instalacji telefonicznej.
Witam!
Wytłumaczcie mi koledzy powody waszej niechęci do stosowania złączek samozaciskowych.
Osobiście stosuję je od około 10-12 lat i nie miałem żadnego powodu do niezadowolenia.
A ciekawe jak łączycie osprzęt wyposażony w takie zaciski?
Witam Wszystkich!
Niechęć nie oznacza że się ich nie stosuje. Jakoś nie mogę się do nich przekonać i tyle.
Witam!
Jeżeli jest przestrzegany sposób montażu (odpowiednia długość zarobionej i niepogiętej żyły) to nic się nie będzie działo.
Przecież produkowane są nawet takie złączki (montowane na szynie TH35) do większych przekrojów np 16mm.
Radzę spróbować.
Witam!
“Ale to już było” - jak w piosence:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=32033&highlight=wago#32033
Tam Kolega (reley) podał namiary producenta.