Instalacja 3 fazowa dobranie bezpieczników.

Sieć 3-fazowa z uziemieniem bezpiecznik za licznikiem C20 A przewód 5x4, bezpieczniki na gniazdka B16 A , oświetlenie B10 A.
Mam mianowicie pytanie czy jest możliwość podłączenia w tej konfiguracji pod istniejące bezpieczniki,czy trzeba wystąpić o zwiększenie mocy.np. 25A za licznikiem

• wyłącznik izolacyjny C16A
  • wyłącznik różnicowoprądowy 16A 10mA
  • wyłącznik izolacyjny przed ochronnikiem przeciwprzepięciowym
  • ochronnik przeciwprzepięciowy

Witam.

Oczywiście że jest możliwość, i zmiana mocy przydziałowej nie wpłynie na działanie zabezpieczeń. Selektywność, jeżeli o to chodzi, i tak nie będzie zachowana.
Również nic nie stoi na przeszkodzie, by zainstalować ochronniki przepięciowe, tym bardziej że kolega pisze Sieć 3-fazowa z uziemieniem
Zastanawia mnie, po co/do czego wyłącznik różnicowoprądowy 10mA ?
Co to jest wyłącznik izolacyjny przed ochronnikiem przeciwprzepięciowym ?

Witam.
Wyłącznik różnicowoprądowy będzie przed bezpiecznikami na gniazdka ,
co do wyłącznika izolacyjnego przed ochronnikiem przeciwprzepięciowym tak pomyłka z mojej strony, chodziło mi o wyłącznik nadprądowy przed ochronnikiem przeciwprzepięciowym

Kolego, wszystko zależy od tego, ile prądu będziesz zużywał. Znam właścicieli kilku domków jednorodzinnych, którym w zupełności wystarcza 20A. Jeżeli i tobie wystarczy nie musisz występować o zwiększenie mocy. Tak jak kolegę @elpapiotr interesuje mnie, po co różnicówka 10mA, chyba że to pomyłka i miało być 30mA.

Tak oczywiście nie 10 mA tylko 30mA

Co do poboru prądu rozchodziło się, czy muszą być stopniowane Amperażem np. teraz mam za licznikiem C20 A ( w skrzynce z licznikiem na zewnątrz budynku), a w domu bezpieczniki B16 A i B10 A . I chce zamontować wyłącznik różnicowoprądowy i ochronnik przeciwprzepięciowy . a mianowicie miała by to tak wyglądać.
I. rozłącznik izolacyjny 20A od niego będą podłączone ( II , III , IV )
II. wyłącznik nadprąndowy B20 A i ochronnik przeciwprzepięciowy (C20 A ? ) czy dobry.
III. wyłącznik różnicowoprądowy 3faz B16 A lub B20 A a do niego bezpiecznik B16 A
IV. 3x wyłącznik różnicowoprądowy B16 A 30mA a do niego bezpiecznik B16 A i B10 A
Czy tak to może być podłączone. Proszę o poradę.

Witam

Kolego, napisałeś w dziale dla nieelektryków, i kombinujesz, jak by tu korespondencyjnie pobrać lekcję teorii, i wykorzystać ją w praktyce.
Z tego, co Kolega napisał, wywnioskowałem niestety jakikolwiek brak wiedzy na temat selektywności zabezpieczeń, oraz stosowania środków ochrony przeciwprzepięciowej, a także przeciwporażeniowej.

Np. to:
(… ochronnik przeciwprzepięciowy ( C20A) , czy dobry?..)

O czym tu jest mowa, czego ten wpis dotyczy?

Jedyną radą dla Kolegi jest, zaproszenie ,prawdziwego elektryka", który oceni sytuację na miejscu, oraz podejmie odpowiednie działania w celu zminimalizowania zagrożeń wynikających z eksploatowania niesprawnej instalacji elektrycznej. Nie mając obrazu danej instalacji, na odległość trudno jest dawać komuś rady.

Kolego electrics cenie to co powiedziałeś, nie znam się, lecz po usłyszeniu od elektryka że muszę zwiększyć przydział mocy na 32A za licznikiem bo nie da się tego podłączyć w taki sposób jak opisałem dlatego sięgam po poradę . Jak się nie pytasz to się nie dowiesz ? Powyższe parametry podawałem z tego co zapamiętałem po wizycie elektryka więc przepraszam za błędy .

Witam.

Kolego sanczo13, zaproś tego elektryka na forum, niech nam wyjaśni, co miał na myśli, bo ja z kolei twierdzę, że da się podłączyć te urządzenia i aparaty, z zastrzeżeniami co do szczegółów, których kolega nie podał.
(Przypominam, że aparaty są 1-, 2-, 3-, i 4-polowe)

witam.
Kolego sanczo13.Dobierając aparaty elektryczne są brane pod uwagę takie czynniki jak:
Rodzaj układu sieci,wartość napięcia ,prąd znamionowy aparatu,wartość czestotliwość,spełnienie warunków skutecznej ochrony przeciwporażeniowej,ochrona przed prądem zwarciowym oraz przeciążeniowy,ochrona przed oddziaływaniem cieplnym ,kompatybilność,selektywność ,moc urządzeń zasilanych,charakter odbiorników,łączeniowa zdolność zwarciowa,
trwałość mechaniczna oraz elektryczna, czynniki środowiskowe ,konstrukcja aparatu ,jakość,koszt zakupu oraz eksploatacji,serwis,niezawodność,dostępność części zamiennych.
A cały dobór oparty jestna na obliczenia,pomiarach,analize technicznej,analizie ekonomicznej-kosztorys.
Uwzględnieniem norm i przepisów obowiazujących.