Instacja odgromowa wewnątrz budynku

Witam!

Czy mozna prowadzic przewody instacji odgromowej wewnatrz budynku, tzn. po wewnetrzej stronie sciany? I jak gleboko ma byc ulozony przewod odgoromowy wewnatrz sciany? Czy mozna go ukladac w rurach stalowych, czy tez lepiej jest zastosowac zwykle RL?

Budynek ma swieżą elewacje i wlasciciel nie zgadza sie na poprowadzenie zwodow w sposob tradycyjny, gdyz to “popsuje” wyglad budynku.

A jakie propozycje ma projektant ?

Witam!

Nie jest dobrym pomysłem wprowadzanie ewentualnego prądu piorunowego do wnętrza obiektu.
Czy zwody poziome można prowadzić pod poszyciem dachu na strychu?

Lepiej tego nie rób.

A metalowa rura to już całkowite nieporozumienie. Zachowuje się jak zamknięty zwój.

A ta elewacja to jaka? Zwykły tynk? To zrobić bruzdy i przewody w rurce RL zatynkować. Zrobić tylko złącza kontrolne 1.5 metra nad ziemią albo nawet w specjalnych studzienkach w chodniku obok ściany.

Elewacja jest zwykla. Niestety inwestor nie godzi sie na wykucie bruzd i przewod w RL-kach, gdyz niedawno byl wykonywany remont elewacji zewnetrznej i podczas tego remontu “zapomniano” o ochronie odgromowej, a ewentualne prowadzenie po zewnetrznej scianie wedlug niego “oszpeci” budynek i wolalby prowadzic odgromowke wewnatrz, gdyz tam dopiero bedzie wykonywany kapitalny remont. Najlepiej bylo by prowadzic zwody tradycyjnie, ale nasz klient nasz pan. Dachu budynku nie widac z dolu, wiec tam mozna wykonac wszystko normalnie, zrobic zwody na kominy, itp. Ale nie wiem jak zejsc przewodami z dachu tak zeby zadowolic inwestora i wykonac wszystko zgodnie ze sztuka, tak zeby pozniej moc odebrac budynke bez zastrzezen.

Nie wiemy jaka jest Twoja rola na tej budowie.
Jeżeli jesteś tylko wykonawcą to wyraźnie szukasz kłopotu, który może drogo Ciebie kiedyś kosztować.
Ktoś musi się pod projektem podpisać niestety.
Patrząc z pozycji inwestora to co za problem te kilka drutów gdzieś umieścić.

Zapraszając do “tańca z piorunami” trzeba liczyć się z konsekwencjami.

STANCA

Sposób na inwestora - powiedz mu, że zrobisz to wewnątrz, ale tylko z wykorzystaniem przewodów HV Dehn’a. Jak zobaczy cenę to mu “rura” zmięknie i zgodzi się na ładne, klasyczne przewody odprowadzające ze śrubą rzymską po zewnątrz :wink:.

Znajomy chce wziasc zlecienie na wykonanie takiej instalacji, ale potrzebny mu bedzie projekt powykonawczy, ktory mialbym opracowac. Nie chce wpakowac siebie i jego na mine. Zadal mi trudne pytanie, a ja nie bardzo wiem, co mu odpowiedzec. Zdaje sie ze zwody beda ukryte pod tynkiem, pomiar wyjdzie, ale jezeli okarze sie ze sposob prowadzenia byl nie wlasciwy, to ktos moze za to beknac:)

Wtedy sympatyczny zleceniodawca przestanie się uśmiechać i swoje zrobi.

Wiem, że wykonują w ten sposób twierdząc że scianka rury 5 mm załatwi sprawę. Jestem daleki od oczekiwań od tej rury pozytywnych efektów.

STANCA

Jak nie chce przewodów na zewnątrz, to niech pożegna się z instalacją odgromową.

Swoją drogą - to jest co najmniej dziwne…
Przeważnie jest tak, że np. na budowie po protu się zapomina o uziomie fundamentowym (z resztą przeważnie większość wykonawców nie wie co to znaczy ‘uziom naturalny’ nabazgrany w projekcie).
Nie robi się przepustów, żeby potem tracić pare dni na przekuwanie praktycznie kilkudziesięciu dziur, nie tylko na instalacje elektryczną.
W czasie remontów większość ludzi a to położy sobie tynki szlachetne, glazurę, nowa farba i wszystko inne. A potem za rok prądu nie ma, bo się pod tym wszystkim zapomniało 60-letniej aluminiowej instalacji wymienić. Oczywiście nie ma mowy o kuciu bo dopiero co remont był. Tylko się “reanimuje trupa”.
No i ta wspomniana tutaj instalacja odgromowa. Inwestor zapomniał.

Skoro to nie wełna ani styropian, to wycięcie bruzd w zwykłym tynku i potem ich zatynkowanie nie zostawi żadnego śladu, nie uszkodzi izolacji. Ale inwestor panem.

PS: Ciekawe są instalacje odgromowe w Stanach. Bardzo. Ale i przerażające, dla nas - europejczyków.
Jak wyglądają? Przynajmniej ta, którą widziałem?
Jak wiadomo dom jest z drewnianego szkieletu. Przez dach w kilku miejscach wystaje “szpic” do przejęcia wyładowania. Potem gruba, miedziana linka, przyłapana gwoździkami do krokwi, jeszcze podpięte metalowe kominy, potem w ścianie z “drajła” po “tubajforze”, wypełnionej wełną, obok instalacji elektrycznej czy strukturalnej, do uziomu. To wszystko praktycznie wewnątrz budynku.
A jak się otok robi? Przeważnie z miedzi. Ale nie tak jak u nas, czyli około 60 cm pod ziemią - jest to o ile pamiętam góra 30-40 cm, nawet płycej… Takie zalecenia.
Sam nie wiem co o tym powiedzieć…

Ale odradzam takie coś u nas. Jak dla mnie takie coś jest niebezpieczne.

Do Cwiras
Oczywiście że możesz poprowadzić przewód wewnątrz budynku bo jego rola jest innna niż ostrza odgromowego - ten musi być na zewnątrz.
Metr takiej instalacji licząc nateriały kosztuje netto od 30 do 40 zł za metr przewodu odprowadzającego. Technika i materiały jakie będą zastosowane zależą m.in. od długości przewodu odprowadzającego.
Pozdrawiam
Krzysztof

Ale proszę zwrócić uwagę jak blisko innych instalacji biegnie przewód odprowadzający…

Zapomiałem dodać, że do odprowadzenia pradu piorunowego nie może być zastosowana rura metalowa-ferrytowa ani typu RL. Odległości do innych instalacji elektrycznych nie są krytyczne o ile nie są równoległe - chodzi o zagrozenie od udaru fali elektromagnetycznej.
Bardzo często, od kilku lat wykonujemy takie instalacje, to kwestia technologii.
K.M.

Proponuję zakotwić w dachu konstrukcje z wysięgnikiem poziomym wystającym ok. 25cm poza obrys ściany jako górny element naciągowy, drugi element do kątownik 50x50 lub rura grbościenna fi 28, ścianka gr. 4,5mm zakotwona w elewacji ok 1,3m od ziemi , połączyć przy pomocy tych konstrukcji drutem oc fi 8mm górna siatkę z przygotowanym przewodem uziemiajacym - bednarką oc w rurze SRS fi 50 mocowaną do elewacji uchwytami do rur wodociągowych. Uziom szpilkowy ocynkowany, połączenie w ziemi - zacisk duży 4-śrubowy zabezpieczyć szczelnie taśmą DENSO.

Witam
Temat to"Instalacja odgromowa wewnątrz budynku"
a opis poprzedajacy dotyczy czegoś na zewnątrz nie wenątrz, kurde.

Pozdrawiam
Krzysztof