Indukcja w bloku z dużej płyty

Witam serdecznie,

ostatnio kupiłam mieszkanie, małe 33m2, w bloku z duzej płyty. Z tego co wiem, instalacje elektryczne w pionie zostały wymienione, natomiast w moim mieszkaniu jest stara instalacja, o ile wiem aluminiowa. Mam zamiar w tym lokum wymienić instalację elektryczną.
W mieszkaniu jest gaz, ale chciałabym z niego zrezygnować na rzecz indukcyjnej kuchenki. Byłam ostatnio w Tauronie i na umowie dostałam taką oto rozpiskę:
Typ zasilania: 1-fazowy
Moc umowna: 5
Zabezpieczenia przedlicznikowe: 25 A
Mnożna: 1
Kompletnie nic mi to nie mówi. Pytałam w spółdzielni co to znaczy i czy mogę mieć indukcję (wiem, że nie mogę mieć kuchenki na siłe ) i pani mi tylko tyle odpowiedziała, że mogę, tylko jakoś bez przekonania :slight_smile:
Moje pytanie, co te dane dla mnie, jako użytkownika danego mieszkania oznaczają? I czy jeśli nie mam pewności,czy mogę mieć indukcję w domu, to czy mogę wezwać elektryka do domu, żeby to zweryfikował? Ile takie coś by mnie kosztowało? Dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość :slight_smile:

A dlaczego , jak sobie koleżanka wyobraża płytę na 1 fazę . Niech koleżanka zacznie od wybrania konkretnego egzemplarza kuchenki (nie kupna). i wtedy koleżanka zrozumie czemu 1 faza jest nierealna. Tu przykład z DTR takiej kuchenki .

:frowning: Mnie to też nic nie mówi. Na jakiej umowie? Pytałaś czy wystąpiłaś stosownym drukiem o zwiększenie mocy?
Standardem w Tauronie jest dla zasilania 1 fazowego zabezpieczenie 25A i 5 kW.

A skąd to wiesz? Wszystko jest możliwe tylko kwestia “kiedy i czemu tak dużo” :smiley:

Wasze odpowiedzi są z całą pewnością niezwykle pomocne, zwłaszcza dla osoby niemającej wiele wspólnego z branżą.

Płyta indukcyjna z reguły zasilana jest przewodem czterożyłowym i może pracować zarówno przy zasilaniu jedno-, jak i trójfazowym (różnica polega na połączeniu przewodu kuchenki z odpowiednimi żyłami przewodu zasilającego). Najistotniejszym parametrem, który decyduje o możliwości podłączenia kuchni indukcyjnej jest moc umowna. W Pani przypadku jest to 5kW, na kuchnię indukcyjną niestety za mało. Pobieżnie rzuciłem okiem na kilka modeli w sprzedaży, ich moc to ok. 10kW dla kuchni z płytą i piekarnikiem oraz ok. 7kW dla samej płyty. Oczywiście, rzadko kiedy wykorzystuje się wszystkie pola grzewcze na spółkę z piekarnikiem (bo tylko wtedy kuchnia pobierać będzie maksymalną moc), ale nie można wykluczyć takiej sytuacji.

Dlatego, jeżeli jest Pani zdecydowana na rezygnację z gazu na rzecz kuchni elektrycznej, najkorzystniej byłoby przejść z zasilania 1-fazowego na zasilanie 3-fazowe (wtedy przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 20A moc umowna wynosi 12kW). Pociąga to jednak za sobą konieczność wymiany przewodu zasilającego mieszkanie oraz podpisania nowej umowy z zakładem energetycznym, co wiąże się z opłatą za zwiększenie przydziału mocy. No i uzyskania zgody spółdzielni.

Teoretycy - tylko mącicie kobiecie w głowie Waszymi radami nic nie wartymi. Do mieszkania 33 m kw nie doprowadza się praktycznie siły. Nie warto. Tu stosuje się płyty 1 faz. 230V wymagające zabezpieczenia B16A. One mają 4 pola i elektroniczne ograniczenie mocy. Po prostu nie można włączyć wszystkich pól na maxa. jak w przypadku płyty na siłę 2 x 400V. Ot i cała filozofia. Płyty 1 faz. w małych mieszkaniach sprawdzają się całkiem dobrze, sprawdzone. Autorko tematu - wpisz w Google płyta 1 fazowa Amica. Do wyboru jest czarna lub biała. Inni producenci też je mają w ofercie.

Kolego a po co, że by sobie wody w garnuszku ugotować , masz taką czy się tylko czytałeś że istnieją . Kobieta będzie chciała obiad ugotować i będzie siedziała 5 godzin przy garach co.

A ja siostrze ogrzewanie odłogowe zrobiłem na siłę w bloku .
A to fragment DTR z takiego urządzenia niech autorka sama oceni czy 3700 W na jednym garnku ją zadowoli.
Cytat;
W celu zabezpieczenia sieci zasilającej, płyta uzyskuje maksymalnie moc 3700W. Przekroczenie tej mocy podczas zmiany nastawy pola grzejnego, jest sygnalizowane krótkim
sygnałem dzwiękowym. Niemożliwa jest wtedy zmiana nastawy pola grzejnego.
Aby zmienić nastawę pola grzejnego które jest zablokowane, należy zmniejszyć moc innego działającego pola, a następnie załączyć pole które wcześniej było zablokowane.

Kolego Simcode - nie masz takiej płyty, więc w tym temacie jesteś teoretykiem, bo swoją wiedzę opierasz na instrukcji.Ja też jej nie mam (mieszkam w domku), ale od 2 lat ma taką płytę moja córka i od ponad 3 lat jej bliscy znajomi. A także kilkoro moich klientów. Wszyscy są zadowoleni. Córka codziennie robi obiady dla 3 osób i płyta sprawuje się dobrze. Oczywiście pamięta o ograniczeniach, więc równocześnie nie włącza pralki lub zmywarki. Dlaczego nie doprowadziłem siły do mieszkania córki - po prostu zarządca budynku nie wyraził zgody na prowadzenie kabli z piwnicy, bo tam są liczniki, na I piętro. Dodam, że w budynku jest gaz. Jeszcze jedno - dla kawalerek są produkowane płyty 1 -faz. 2 polowe 3700 W. Do autorki tematu - koniecznie nowa instalacja 3- żyłowa w całym mieszkaniu + wyłącznik ochronny.

Kolego nie było by tematu gdybyś nam nie zarzucił cytat ;

Sugerując że tylko twoja teoria ma rację a my to dyletanci. Nie liczysz się ze zdaniem autorki która ma może za nic takie rozwiązanie , może ona chce mieć ful opcję stać ją i co jej zrobisz.

Wracam do tematu - tylko 1x. Otóż to nie jest moja teoria, ale to jest moja praktyka. Wyraźnie to napisałem. Autorka tematu zrobi to co będzie chciała, ale to dzięki mnie wie, że są płyty 1-fazowe. Najważniejsza sprawa to właśnie rzetelna informacja. A tak na marginesie - nic nie ujmując autorce, to właściciel mieszkanka 33 m kw nie jest zwykle osobą na tyle majętną, żeby wydawać kasę na doprowadzenie 3 faz. Tu ciekawostka: są też 2-płytowe kuchenki 1-faz. o mocy 3700 W do postawienia na blacie czyli nie muszą być wbudowywane.