Witam
Jaka wartość impedancji pętli zwarcia w układzie sieci TN-C i jaki prąd zwarcia może występować w rozdzielnicy nn. na zaciskach podstaw bezpiecznikowych stacji słupowej z transformatorem napowietrznym TNOSI 300/250 30/0,4 kV 250kVA, układ połączeń DY Czy można zainstalować w rozdzielnicy ograniczniki przepięć DEHNpoetr Maxi zabezpieczone wkładkami bezpiecznikowymi mocy zwłocznymi 250 A lub 315A.Z noty katalogowej tych ograniczników wynika że mogą skutecznie wyłączać prądy następcze do 50kA bez dobezpieczania do 315 A. Może ktoś z kolegów ma wiedzę na ten temat i może pomóc. Nie dysponuję miernikiem do pomiaru bardzo małych impedancji aby wykonać taki pomiar. Pozdrawiam
Max. prąd zwarciowy na zaciskach trafo możesz sobie obliczyć : Ik"=Int*100/Uk% , Będzie jakieś ponad 8 kilo. Jak znasz moc zwarciową na zaciskach strony GN trafo to będzie troszkę mniejszy.
Witam
Dzięki za zainteresowanie. Moc zwarciowa po stronie GN 30kV podana w warunkach przyłączenia 150MVA .Obliczona wartość impedancji w pierwszym złączu ZK zasilanym kablem YAKY 4x240mm2 dł.27 mb. wynosi 0,053 oma czy prąd zwarciowy rzędu 4,5 kA. W zapytaniu chodziło mi bardziej o to czy ktoś wykonywał pomiary impedancji pętli zwarcia w rozdzielnicy nn.takiej lub podobnej stacji trafo i montował lub projektował w niej ochronę przeciwprzepięciową po stronie nn. i mógłby sie podzielić swoją wiedzą na ten temat Jak wiadomo obliczenia impedancji pętli zwarcia zawarte w projekcie ,winny być potwierdzone pomiarem. Ten projekt który mam prze sobą zawiera niewłaściwe obliczenia związane z ochroną przeciwporażeniową na które zwrócił uwagę ZE. Pozdrawiam
Witam
W moim poprzednim poście w drugim zdaniu dot.impedancji która wynosi 0,053 oma “wycięło” końcówkę czyli prąd zwarciowy rzędu 4,5 kA. Nie napisałem wcześniej ale jest to typowe podłączenie rozdzielnicy nn. kablem YAKY 2x4x120mm2 dł. ok.8mb od zacisków transformatora do rozłącznika bezpiecznikowego z żyłami podłączonymi równolegle To jest forum specjalistów elektryków ,pomiarowców i projektantów branży elektrycznej .Nie chce mnie się wierzyć aby nikt nie wykonywał pomiarów impedancji pętli zwarcia w rozdzielnicy nn. napięcia w stacji trafo lub nie dokonywał takich obliczeń.Ta informacja jest mi potrzebna do sprawdzenia czy ograniczniki przeciwprzepięciowe DEHNport Max (50kA) które mamy zamiar zainstalować w w tej rozdzielnicy ,nie zostaną uszkodzone przez prąd zwarciowy następczy w przypadku wyładowania piorunowego w sieć SN 30kV..Może Kol.kol.Krystyn lub Stancja mogą pomóc w tym temacie.Pozdrawiam
Witam
W stacjach transformatorowych most kablowy nn tak naprawde niczym nie jest zabezpieczany, dlatego też trudno byłoby sprawdzić warunki szybkiego wyłączenia. W związku z tym nikt nie mierzy impedancji pętli zwarcia, bo pomiar taki nic nie da. Takie zwarcie powinno być wyłączone przez wkładki po stronie SN transformatora, jednak bezpośrednio nie można zmierzyć skuteczności szybkiego wyłaczenia, można to zrobic ewentualnie tylko przeliczając wartości zwarciowe strony nn na stronę SN transformatora.
Jedyne wyjście jakie pozostaje to po prostu użyć matematyki, przeliczyć impedancję kabla i transformatora (zresztą obie te wartości można było kiedyś wziąc z tabel w PBUE) i z tego wyznaczyć prąd zwarciowy.
Pozdrawiam
Yanc
Witam
W tej rozdzielnicy nn typ.SW .o której napisałem (nie mam w tej chwili jej całego symbolu) jest zainstalowany rozłącznik bezpiecznikowy z wkładkami mocy 400A oraz 3 pola odpływowe z podstawami PB-2 .Do jednego pola podłączony aktualnie kabel YAKY 4x240mm2 ,zabezpieczony wkładkami mocy 315A. Drugi kabel podłączony zostanie za rok.Do 3-go pola może zostać podłączony zestaw ograniczników przepięć DEHNport Maxi który ma wytrzymywać zwarciowy prąd następczy 100kA (3 szt. w układzie TN-C) Ograniczniki jeśli zostaną zamontowane będą zabezpieczone wkładkami o wartości maksymalnej 250A .Stacja jest własnością firmy, Myślałem że ktoś podzieli sie swoim doświadczeniem w tym temacie,bym mógł się upewnić że rozumuję prawidłowo.
Postaram się odszukać te tabele w PBUE , może to pomoże.Pozdrawiam
Witam
No właśnie - problem polega na tym że ten rozłącznik główny zabezpiecza rozdzielnicę i odbiory, a nie most kablowy. Czyli zwarcie na szynach rozdzielnicy wyłączy, ale zwarcia na kablu zasilającym już nie - i dlatgo nie mierzy sie tej impedancji bo nic jej nie zabezpiecza - więc nie można sprawdzić czy warunki są spełnione - bo nie ma kryteriów do których można by odnieśc wyniki pomiaru.
Piszesz że nie masz miernika - no to dupa blada i pozostaje ci tylko matematyka.
Zaznaczam że piszę tylko z własnego doświadczenia - a raczej w tym wypadku z braku doświadczenia, byc może inni koledzy jednak tą impedancję kiedys mierzyli.
Yanc
Witam
Właśnie chodzi o wartość impedancji na zaciskach odpływowych podstaw bezpiecznikowych w rozdzielnicy nn.Aby można się zorientować co do przybliżonej wartości prądu zwarcia następczego w przypadku zadziałania ograniczników przepięć DEHNport Maxi.Może ktoś z kolegów wykonywał takie pomiary impedancji ale jak dotychczas nikt nie podzielił się ta wiedzą.Ani ja ani żaden z kolegów nie posiada takiego miernika i w tym problem.Jak znajdę trochę czasu to odszukam PBUE.
Dzięki za zainteresowanie tym tematem.Pozdrawiam
Witam!
Producent ochronników podaje przecież kiedy i jaką wartością należy dobezpieczać swoje aparaty.
Inaczej mogą wyparować.
Podstawowe pytanie brzmi: Po co te ograniczniki przepięć w tym miejscu?
Będzie to pewnie pierwsza rozdzielnica stacji słupowej z ogranicznikami przepięć.
Witam
Wartość prądu zwarciowego następczego tych ograniczników znam z katalogu.Nie znam natomiast dokładnej (tylko przybliżoną) wartości prądu zwarcia w tej rozdzielnicy.
Potrzeba jest zainstalowania ochrony przepięciowej dla zakładu .Brak miejsca na zainstalowanie ograniczników klasy B+C w rozdzielnicy przy budynku oraz oddzielnych podstaw bezpiecznikowych dla modułu ograniczników klasy B+C .Zabezpieczenie kabla i tej rozdzielnicy to jak wspomniałem BM 315A.Dziękuję kolego za zainteresowanie tym tematem.Temat zamykam.Pozdrawiam
Po co ci dokładna?
Już dawno podałem ci max prąd jaki może się pojawić. Licząc dokładnie wyjdzie troszeczkę mniej ale w takich kewstiach to przecież nie apteka.
Max. prąd zwarciowy na zaciskach trafo możesz sobie obliczyć : Ik"=Int*100/Uk% , Będzie jakieś ponad 8 kilo.
Zwykłym miernikiem nikt tego poprawnie nie zmierzy. Specjaknego miernika nikt prawie nie ma. Nie ma też miernika (ja takiego nie znam) coby zmierzył prąd zwrciowy 3 fazowy. Trzeba przeliczać ze zwarcia 2 fazowego. Tak wiec albo do obliczeń przyjmik SQ’’ 250MVA, odczytaj z katalogu trafa straty mocy, z katalogu kabli R i X pionu, zmierz długość, oblicz impedancję zwarciową na szynach i masz w miarę dokładną wartość prądu. Tylko że i tak nie wyjdzie ci więcej niż 8kA. Więc przyjmij 8K i dobieraj śmiało te ograniczniki.
Witam Kolegę Marcina.
Ta podana wartość prądu zwarciowego to na zaciskach trafo. Na zaciskach podstaw bezp. w rozdzielnicy pewnie mniejsza w granicach 6 kA.
Jeśli chodzi o miernik bardo małych impedancji to MZC-310S prod.Sonela mierzy takie małe impedancje i chyba można wykonywać nim pomiar impedancji pomiędzy 2-ma fazami.
Ale cena oscyluje około 5-tys.zł.Pozdrawiam