Witam!
Panowie - mam pytanie bo już zgłupiałem.
Czym sie różni impedancja pętli zwarcia od rezystancji pętli zwarcia?
Chodzi mi konkretnie o różnice w pomiarach miernikami mierzącymi rezystancję pętli zwarcia (MZC-200, MRP-200) od tych co mierzą impedancje pętli zwarcia (MZC-300, MPI-500 czy np. MIE-500).
Witam
Bardzo dobre pytanie do elektryków z „rodziny niezastępczej”, którzy często wykonują pomiary ochronne, a na zadane pytanie czy pomiar może być ochronny twierdza że jak najbardziej. Oczywiście towarzystwo wzajemnej adoracji które zwraca się do siebie per „zdrobniałe imię” zaraz podejmie temat. Szkoda tylko że nie można odpowiedzieć „poszukaj sobie w wyszukiwarce” i nie zaśmiecaj tego forum. A tak poważnie to pytanie jest proste ale odpowiedź na nie już nie, może więc ktoś odpowie Koledze na zadane pytanie.
Impedancja (Z) zawiera w sobie rezystancję (R) i reaktancję (X) ze wzoru trójkąta prostokątnego Z = pierwiastek kwadratowy (R do kwadratu plus X do kwadratu) . Sam pomiar rezystancji i na jego podstawie obliczenia wartości prądu w niektórych przypadkach jest nie wystarczający gdyż wartość tego prądu obliczeniowego jest wyższa niż jest w rzeczywistości.
Piotrek
PS: „rodzina zastępcza” może się nie wypowiedzieć w tym temacie bo do tego potrzeba jest wiedza o liczbach zespolonych, a to ich przerasta.
PS: „rodzina zastępcza” może się nie wypowiedzieć w tym temacie bo do tego potrzeba jest wiedza o liczbach zespolonych, a to ich przerasta.
Tylko szkoda że liczby zespolone nie mogą pomóc w temacie wymiana wlz w starym bloku.
Liczby zespolone także nie pomogą w sytuacji praktycznej przy pomiarach rezystancji pętli zwarcia czy impedancji pętli zwarcia. Gdzie, które wykonywać. A w metodzie obliczeniowej, projektowej i tak każdy bierze pod uwagę współczynnik zapasu, aby być w miarę w zgodzie z rzeczywistością. Nie da się przewidzieć stanu styków, połączeń itd. Liczby zespolone są zbędne, liczy się praktyczne wzięcie miernika i zaniesienie własnego dupska przynajmniej do złącza projektowanej instalacji elektrycznej obiektu budowlanego.
Także proszę nie straszyć nikogo liczbami zespolonymi ani macierzami bo to już jest w klasach gimnazjalnych na matematyce.
Witam
Rezystancja pętli zwarcia,to jej opór całkowity,natomiast impedancja okresla stosunek napięcia do prądu(opór pozorny) na wejsciu obwodu. Dlatego powinno się mierzyc impedancję, a nie rezystancję,pętli,aby wynik był wiarygodny,ponieważ nie znamy dokładnej wartosci napięcia zasilania,a co za tym idzie,także wartosci prądu mogącego popłynąc w tej petli.
Kolego Pawle temat jest inny, kolega pyta o różnicę i to trzeba jemu powiedzieć.
Jak dla minie to wyniki są dobre dla zabezpieczenia B czy C bo prąd jest ponad 300 A co do tego jeżeli przy kącie jest minus bo to akurat jest nie jednoznaczne to wygląda na obciążenie pojemnościow.
Rezystancja to opór czynny (R), reaktancja to opór bierny bierny (X), a ten dzielimy na pojemnościowy Xc i indukcyjny Xl.
Impedancja to wartośc wypadkowa wynikająca z istnienia tych dwóch powyzszych (R i X).
Prosze nie wprowadzać w bład.
Impedancja jest wielkością okreslającą fizyczne parametry obwodu: X i R, a nie stosunek napięcia i pradu. Parametry te istnieja niezaleznie czy przyłozymy napięcie i popłynie prąd czy tez nie!
Witam.
Znamy, znamy, Kolego ZBYNIO - można zmierzyć przy pomiarach.
A co do wartości spodziewanego prądu zwarcia - zawsze mogę sobie wyswietlić.
PS. Dla Kolegi Pawel - nie było czasu i zdrowia.
Ale mogę coś na wiadomy temat odpowiedzieć , nie znam szczegółów.
PS2. Muszę poprawić - Kolega piotrp ma rację, ja napisałem “myślnik” przy podawaniu kąta fazowego nie wiedząc, że zostanie odczytane dosłownie.
Ma być = 8,7
Z reguły w zwykłych instalacjach mieszkaniowych składnik “bierny” jest mały, więc mierząc rezystancję pętli jesteśmy blisko prawdy. Natomiast w układach przemysłowych musimy mierzyć impedancję pętli zwarciowej gdyż reaktancja może być znacząca.
witam.
Temat bardzo interesujacyale ,ale do rzeczy opor indukcyjny lub pojemnosciowy nazywamy biernym albo reaktancyjnymzalezy on także od czestoltliwosci sieci.wraz ze wzrostem czestotliwosci układu ,opor rezstacyjny rosnie,tez rosnie wraz biernym indukcyjnym .ale juz przy oporze biernym pojemnosciowym opor maleje.przy takim samym napieciu zanamionowym,to takie przypomienie zpodstaw elektrotechniki .
Dziękuję za odpowiedzi.
Pytanie proste i przyznam szczerze, że gdy przeczytałem odpowiedzi to walnołem się w czoło, że sam na to nie wpadłem… wystarczyło przypomnieć sobie definicję rezystancji i impedancji…
No cóż elektrotechnikę miałem dość dawno
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam