Ilu elektryków w rozdzielni 20 kV minimalnie ?

Czy w rozdzielni 20 kV, posiadacz E-do 20 kV może pracować w pojedynkę ? Np : wymieniać przekładnik napięciowy , pole pomiarowe odłączone, rozdzielnia pracuje pod obciążeniem.
Dziękuję za odpowiedz.

Na takie czynności powinno być wydawane polecenie na pracę. W nim zawarte informacje kto jest dopuszczającym. Informacje jak przygotować miejsce pracy.
Kolejno co rozłączyć, odłączyć uziemić. Osoby podane które mogą wykonywać tą pracę.

Z pewnością nie jest to jedna osoba :wink:
Przepisy BHP nie zezwalają na pracę jednej osoby w takich przypadkach.

Prace te zaliczane są do niebezpiecznych, a więc co najmniej dwie osoby + kierujący. Wcześniej dopuszczenie do pracy, oczywiście przez osobę uprawnioną.

Co można wykonywać w pojedynkę powinno być w instrukcji rozdzielni. U mnie można dokonywać inspekcji oraz wykonywać czynnośći ruchowe w porozumieniu z ZE, które nie wymagają żadnej ingerencji do wewnątrz szaf, oczywiście taka osoba musi być w instrukcji ruchowej. Jakiekolwiek prace naprawcze, konserwacyjne itd.. tylko i wyłącznie na polecenie pisemne z zachowaniem wszelkich procedur.Zawsze jest to większy lub mniejszy zaspół ludzi - funkcje dobierane są w zależności od konkretnej sytuacji. Pamiętaj też, że polecenie może wystawić tylko osoba upoważniona przez właściciela zakładu.

Kolego na rozdzielniach średniego napięcia nie ma miejsca na swoje , czy czyjeś widzimisię tu już żarty się kończą przypomnij sobie materiały jak się przygotowywałeś do egzaminu i podchwytliwe pytania egzaminatorów czy i kiedy możesz sam wejść do rozdzielni średniego i jakie czynności możesz tam wykonać !
Piszesz , że rozdzielnia pracuje wyłączone jest tylko pole pomiarowe ! ktoś je przecież wyłączył ktoś powinien zrobić dwie widoczne przerwy , założyć uziemiacze wreszcie ktoś musiał Cię dopuścić do pracy ( zabezpieczyć stanowisko itd ) ! ?
Nie wnikam jak i gdzie uzyskałeś uprawnienia na średnie ale przemyśl sobie całą sprawę bo tu chodzi o ludzkie życie !!!
Nie wnikając już w łączenie funkcji i uprawnień to w pracach w rozdzielni SN muszą brać udział minimum 3 osoby . Jednoosobowo jeśli mamy takie uprawnienia to możemy wykonać tylko i wyłącznie oględziny ! ( wzrokowo ).

W rozdzielni SN żadnych prac łączeniowych, manewrowych wykonywać w pojedynkę nie można. Ci którzy pracowali przy SN wiedzą jakie jest zagrożenie. Na tym etapie żarty się kończą do takich prac potrzeba ludzi odpowiedzialnych. Jeden drugiego zawsze pilnuje!

A gdzie ta ilość jest wyszczególniona ?
To brygady np. pogotowia energetycznego ( 2 osoby ) wykonując czynności łączeniowe w rozdzielni SN łamią przepisy ?
Takie swoje wywody włóż między bajki. O ilości pracowników na poszczególne prace mówią instrukcje stanowiskowe.

Kolego dokładniej istrukcja eksploatacji stacji SN - organizacja prac .
Pogotowie energetyczne jak sam zaznaczyłeś wykonujące czynności łączeniowe w 2 osoby tylko zapomniałeś o 3-ciej osobie która też bierze udział w tych pracach chociaż fizycznie tam go niema ( jest na radyjku ).
Od 40 lat pracuję na różnych stacjach SN i jak do tej pory nie miałem żadnego wypadku ani ja ani ludzie biorący udział w pracach i niech tak zostanie . Zapewne wielu obserwuje ten wątek na forum ale nie chce się wypowiadać - ja też już się do Was dołączam ponieważ co miałem do powiedzenia powiedziałem.
Na stacjach SN niema miejsca na swoje czy inne wywody są przepisy prawo i prokurator !

zaq12wsx z całym szacunkiem, chociaż pracujesz 40 lat nigdy nie jest za późno na naukę i czytanie ze zrozumieniem.
Przeczytaj pytanie, przeczytaj swoją odpowiedź i uderz się w piersi.

Mnie tylko zmartwiło / zastanowiło, że takie pytanie zostało zadane w dziale
“Nie jestem elektrykiem, proszę o poradę”

Witam
Panowie elektrycy jest takie ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI z dnia 17 września 1999 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy urządzeniach i instalacjach energetycznych. Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem. Kolego zaq12wsx trzecia osoba na radyjku nie bierze udziału w pracach, co najwyżej w przełączeniach lub pełni funkcję koordynującego. Niech mi ktoś pokaże paragraf, który mówi o tym, że przełączenia muszą być wykonywane dwuosobowo. To, że instrukcje różnych firm mówi o takich czy innych obostrzeniach to tylko świadczy o ich przezorności i odpowiedzialności, ale nie jest prawem. Co innego prace polegające na przygotowaniu miejsca pracy. Polecam lekturę powyższego rozporządzenia, bardzo wiele wyjaśnia.

Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru lub dnia

Jednoosobowo mogą być wykonywane prace wymienione i szczegółowo opisane w Instrukcji Obsługi i Eksploatacji Stacji - taką zasadę stosujemy w firmie, w której pracuję i taką wersję całkowicie zaakceptował inspektor PIP podczas ostatniej kontroli. Do takich prac zaliczyliśmy na przykład wyłączanie, odłączanie i uziemianie pola 110kV za pomocą łączników sterowanych zdalnie, a także wyłączanie, odłączanie i uziemianie pola SN za pomocą łączników z napędem ręcznym - ale oczywiście już nie za pomocą uziemiaczy przenośnych.

Co do trzech osób - trzy osoby są potrzebne do rozpoczęcia prac na polecenie: poleceniodawca, dopuszczający i kierujący brygadą. Zaś sama brygada może być już dwuosobowa: kierujący brygadą + członek brygady, którym może być także np. dopuszczający. To wszystko, podkreślam, według instrukcji obowiązujących w naszej firmie.

Inna rzecz, że wcale nie jestem przekonany czy przerzucanie obowiązku tworzenia zasad wykonywania prac na pracodawcę / kierownictwo zakładu to dobry i rokujący bezpiecznie pomysl. Ale to już nie ten wątek.