Ilość uziomów instalacji odgromowej

Witam serdecznie.
Znana mi jest zasada, że niewielki budynek (do 15 metrów długości, nie ma znaczenia czy jest to dach kopertowy, namiotowy, dwuspadowy czy też płaski) nie potrzebuje siatki zwodów wzdłuż wszystkich kalenic/krawędzi dachu, lecz jedynie zwody i przewody odprowadzające do 2 uziomów (sporadycznie 3) umiejscowionych na przeciwległych narożnikach obiektu. Powoduje to obniżenie kosztów i zmniejsza ilość nie zawsze pożądanych elementów na dachu (drutów, uchwytów).
Takie ułożenie zwodów pozornie nie powoduje powstania klatki Faradaya, która jest jedną z koncepcji ochrony odgromowej. Oczywiście wszystkie elementy wystające są chronione (kominy, anteny itd).
Czy istnieje przepis/norma określająca minimalna ilość uziomów (oraz przy okazji zwodów wzdłuż krawędzi dachu oraz przewodów odprowadzających) jaka winna być wykorzystana dla ochrony odgromowej budynku (chodzi przede wszystkim o domy jednorodzinne, garaże, nieduże wiaty/hale)? Czy owa zasada 15 metrów (która notabene spełnia wymagania dot. siatki zwodów dla III klasy LPS) jest poprawna?

[quote=“Lbos, post:1, topic:13627, full:true, full:true”]
nana mi jest zasada, że niewielki budynek (do 15 metrów długości, nie ma znaczenia czy jest to dach kopertowy, namiotowy, dwuspadowy czy też płaski) nie potrzebuje siatki zwodów wzdłuż wszystkich kalenic/krawędzi dachu, lecz jedynie zwody i przewody odprowadzające do 2 uziomów (sporadycznie 3) umiejscowionych na przeciwległych narożnikach obiektu.

.[/quote] Ne ma takiej zasady! Aktualnie jest norma: PN-EN 62305, wg której projektuje i buduje się instalacje odgromowe.

Kolego Lbos
Skąd wytrzasnąłeś taką zasadę?

Jest praktykowana przez osoby odpowiedzialne za projektowanie oraz kierowanie robot w przedsiębiorstwie, ktorego jestem pracownikiem.
Osoby te powoluja sie na wieloletnie doswiadczenie i argumentowanie “Na c**j tyle zejsc, mala chata, 2 starcza w zupelnosci”.
Mowa o sytuacjach, kiedy nie zostal opracowany projekt przez projektanta.
Glowna moja watpliwosc dot. takiej praktyki polega na niewykonaniu siatki zwodow wzdluz wszystkich kalenic/krancow na niewielkich obiektach, lecz tylko wzdłuż dwóch.
Forum zawodowe, wiec moge bezpiecznie i anonimowo zadac pytanie, czy takie instalscje moga funkcjonowac.

Instalacja odgromowa nie może być robiona bez projektu.