Witam,
mam do grupowiczów pytanie, chodzi o ilość gniazd wtyczkowych 240V/16A na jednym obwodzie elektrycznym? Wiem, ZALECANE jest dla obwodów zasilania ogólnego montowanie do 10 gniazd elektycznych natomiast w przypadku sieci zasilania dedykowanego /gwarantowanego/ dla instalacji komputerowej ZALECA sie montaz do 7 gniazd. W praktyce w przypadku sieci montuje sie do max 4 PELE /najczęściej 3/ tzn 4x3gnizda na obwód. mam do czynienia z projektem gdzie na obwód przypada 18 gniazd wtyczkowych /to nawet wg obliczen nie bedzie poprawnie działać!!! - 16A zabezpieczenia w rozdzielni dla obwodów/ i Inwestor uważa że projekt wykonała osoba z uprawnieniami wiec jest wszystko OK.
Moje pytanie brzmi: Gdzie mogę znaleść konkretne przepisy aby wywalczyć od Inwestora np na piśmie że on wie że jest to nie poprawnie ale każe mi to zrobić i już zdejmując ze mnie odpowiedzialność ! Nie mogę się wycofać z Inwestycji - nie było możliwości przeglądu projektu /tajne przez poufne/ przed podpisaniem umowy, itd - SIWZ jak zawsze rządzi
- oj trudno by było walczyć z Inwetorem przed sądem.
Z góry dziękuję za jakąś radę i pozdrawiam
Sebastian
Witam
A może więcej informacji.
co z tych gniazd ma być zasilane?
jaki to obiekt?
itp.
pozdrawiam
Obiekt użyteczności publicznej - biura inaczej. Chodzi o instalacje dedykowana czyli zasilająca urządzenia komputerowe. 1 PEL czyli punkt elektryczno logiczny składa siez dwoch gniazd RJ45 oraz trzech gniazd 240V/16A takich kompletów /3x240V/16A/ jest na obwod 6 czyli wychodzi 18 gniazd wtykowych. Zasilane mają być komputery, obiekt jest zaranzowany więc na 100% do każdego PEL’a będzie podpięty 1 komputer z monitorem - to na bank moze dojda jeszcze drukarki atramentowe i na pewno lasery. Przyjmując na 1 kompa 600W /tak się zakłada/ to mamy 3600W w obwodzie z samych komputerów to przy U=240 i cos(fi)=ok 0,9 to mamy prąd w obwodzie 16,6 A a obwody sa wg projektu zabezpieczone moniblokami schracka C16/0,03 o char A impulsowej. Więc biorąc pod uwagę tylko kompy to nawet z obliczen to nie bedzie prawidłowo chodzić co dopiero gdy podłacza drukarki laserowe ktore ciągna 1kW. Nie można zakładać że wszystko będzie ok i przyjąć jakieś tam współczynniki jednoczesności inne od 1 bo to biuro i kompów będzie tyle ile PEL’i i będą one używane a nie będą stały do ozdoby.
Właśnie wyciągnąłem od Inwestora założenia projektowe dla instalacji zasilania dedykowanego: na jeden obwód przyjmuja do 8 PA (punkt abonencki czyli 3x240V/16A) i dla jednego PA pobór mocy 300W. Czy to przypadkiem nie jest trochę za mało ? dzięki temu rozwiązaniu wg obliczen wszystko bedzie ok czyli prad max ok 11 A wiec nie bedzie obwod przeciazony ale z praktycznego podejscia to mi troche nie pasuje - do 24 gniazd na obwód elektryczny szczegolnie o tak dużych wymaganiach niezawodności to troche dziwne.
Gdzie mogę szukać jakiś przepisów potwierdzających moje obawy ? w normach dla instalacji komputerowych nie moge znaleść konkretnej odpowiedzi w tej kwestii? Z góry dziękuje za informacje i pozdrawiam
Sebastian
Witam Wszystkich, moj 1 post ![]()
Nie znam sie tak na elektryce jak Wy bardziej interesuja mnie komputery (sam sprzet) - hobby.
Przyjmownie 600W na komp biurowy to moim zdaniem lekka przesada, patrzac po mojej firmie (ok. 150 kompow) to zaden z nich nie przekracza 200W (z regoly 150-180W) + monitor CRT 15-17" to ok 70-110W, jezeli bylby tam stosowany LCD to 17-19" to ok 35-50W.
Jezeli miala by to byc pracownia graficzna lub cos podobnego gdzie kompy moga dochodzic mocowo do 400W + duze monitory 21" nawet do 180W to mozna by przyjac 600W. Ale w przypadku biur nie przyjalbym wiecej niz 300W na stanowisko, pomijam oczywiscie druk. laserowe, bo trzeba by znac ich ilosc i dodac do ilosci kompow, zeby sprawdzic jakie bedzie faktycznie obciazenie.
Pozdrawiam
Witek