Witam
Chciałem się dowiedzieć ile kosztuje wykonanie instalcji elektrycznej w domu jednorodzinnym.Czy wykonanie instalcji liczy się za punkt czy od całości wykonanej usługi.Ile kosztuje wykonanie przez elektryka jednego punktu z materaiłem lub bez materiału.A jeżeli umawaim się z elektrykiem od całości to ile może kosztowaćwykonanie instalacji elektrycznej w domu o powierzchni około 300m2.Czy w skład instalacji można doliczyć takie instalacje jak domofon telefon alarm telewizja czy wykonanie tych instalacji to dodatkowy wydatek.Proszę o info bo chciałem siędowiedzieć ile moze mi zaproponować ewentualny wykonawca za wykonanie tej usługi.Pozdrawiam Tomek
Witam.
Twoje pytanie brzmi podobnie jak: “ile będzie kosztowało kupienia działki”
Na Twoje pytanie ciężko udzielić odpowiedzi.
Znamy powierzchnię domu, ale nie znamy ani projektu (jeśli jest) ani Twoich wymagań co do instalacji, a już na pewno brakuje nam urządzeń jakie będą się znajdowały w budynku.
Jeśli chcesz znać wycenę Twojej instalacji to zaproś do siebie kilku elektryków i niech wycenią daną robotę.
Stracisz może parę złotych za ich wyceny, ale będziesz miał konkretne informację.
A jeśli się boisz, że ktoś Cię “skubie” to uderz do projektanta Twojej instalacji, bądź kierownika budowy i niech sprawdzą wycenę.
To tyle na już.
Pozdrawiam. Tadeusz
Witam.
Chyba nie za bardzo szukaleś w tym temacie.
Juz to było, zajrzyj tu : http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=9182
Kol. flowerman ma rację. Za duzo niewiadomych.
Pozdrawiam Piotr
Witam ja zawsze odpowiadam na takie pytania tak. Tyle ile samochód osobowy na giełdzie. Dodam szczegół-czerwony.
???
jeden za robociznę płaci 4 tys. innemu nie starcza 30 tys.
Jeden ma całość zrobioną za określoną sumę innemu, wystarczy to tylko na rozdzielnicę.
Jaki standard?
Zastanów się o co pytałeś.
Trochę pisaliśmy w temacie elektryk był wcześniej o ilości obwodów.
STANCA
Był u mnie jeden elektryk i powiedział że za 1 punkt bierze 70zł z materiałem i 25zł bez materiału a za całość czyli ryczałt koło 5000zł czy to dużo czy mało tego się własnie chciałem dowiedzieć.
faktycznie podałem za mało wytycznych postaram się troche to blizej okreslić
kuchnia:1 gniazdo na siłe do pieca; 1lampa sufitowa;około 10gniazd na 220V;1 włącznik
Łazienka: jeden włącznik do lampy sufitowej jeden dwubiegunowy do kinkietów nad lustrem 2 gniazdka
Salon: 1 włącznik do włączania dwóch lamp; 6gniazd na 220V włacznik do światła na tarasie 1 gniazdko tv i telefon
Hol 1 lampa 1 włącznik
Wiatrołap 3 włączniki do lamp 2 na zewnątrz 1 w środku 1 gniazdo na 220V
pokój1: 1 lampa 1 włacznik 4 gniazda
pokój2: tak jak w pierwszym
pokój3: tak jak w pierwszym
łazienka2: jedna lampa 1 włacznik dwa kinkiety 3 gniazdka
pokój na piętrze1: 3 właczniki lamp 3 lampy 10 gniazd w zestawach 2 i 3 puszkowych
łazienka3 1 włacznik dwie lampy 2 kinkiety 6 gniazd w zestawach 2puszkowych
pokój na piętrze2: 1 lampa 1 włacznik 8 gniazd w zestawach 2 i 4 puszkowych
pokój na pietrze3:tak jak w dwójce na piętrze
piwnica 6 pomieszczeń w każdym ten sam układ 1 włacznik 1 lampa 2 zestawy gniazd dwupuszkowych
garaże po 1 gnieździe siłowym 2 lampach i 1 wyłączniku plus oswietlenie nad warsztatem
przed domem oświetlenie dla 4 lamp halogenowych i 4 lamp na ściezce plus ogrzewanie podjazdu pod garaż i schody dodatkowo ogrzewanie rynnowe i spustów z rynien.
Tak mniej więcej przedstawia się obraz mojej instalacji elektrycznej.Zacząłem ten temat bo szukam potwierdzenia czy ten elektryk któy mnie odwiedził niechce zbyt dużo lub mało.Pozdrawaim wszystkich i z góry dziękuję za informacje.Przepraszam was że nie przesukałem forum [/i]
Witam kolegów na forum.
Chciałbym tylko dodać do wypowiedzi kolegów, że instalacja elektryczne w domkach jednorodzinnych ostatnio potaniały nie z powodu dużej konkurencji tylko dlatego bo instalacje te są” ułomne”.
Ich ułomność polega na:
- W większości są wykonywane bez projektu.
- Brak prawidłowo wykonanych przewodów wyrównawczych.
- Brak urządzeń przeciwprzepięciowych
- Brak uziemienia indywidualnego budynku.
- Anteny telewizyjne nie są uziemiane prawidłowo(przewód uziemiający nie jest prowadzony na zewnątrz budynku)
- Fider anteny nie jest podłączony do GSW.
- Robotami elektrycznymi nie kieruje osoba z UB na początku budowy
a na koniec inwestor szuka kogoś z pieczątką.
Policzone punkty to nie cała instalacja . Za dobrze wykonana instalację powinna być godziwa zapłata. Jak słyszę na budowie 1500zł za robotę a materiał bez rachunku to zastanawiam się ile kabla brakuje na innej budowie.
Inwestor, który kupuje tanie materiał niewiadomego pochodzenia sprzyja złodziejom i tworzy zapotrzebowanie na takie usługi.
Pozdrawiam
Rysiu
Domek to nie tylko gniazdka i jakiś prymitywny wyłącznik. Nawet oświetlenie robi się z bajerami.
Nie masz jak widzę elektroniki przy wycenie. U mnie tego jest więcej jak elektrycznych kabelków.
Dom buduje się na wiele lat i ciężko coś dorobić po zamieszkaniu. Czasem nawet nie jest to możliwe. Tam gdzie cena odgrywa pierwszoplanową rolę instalacja jest uboga, a majster przypadkowy.
Poczytaj prowadzenie przewodów zasilających i innych.
Wielu tanich majstrów robi tanio, bo nie mają wydatków na szkolenia, nowe normy, czasopisma, książki, czy internet. Mało wiedzą o nowoczesnych instalacjach. Nie płacą ZUS i podatków, bo robią na czarno. Robią knoty od wielu lat takie same co widać na forum na fotkach i opisach. Robią kasę u mało wymagających klientów. Kierownicy budów pilnują tylko terminów kiedy następna rata kasy.
Teraz sieć komputerowa, gniazdo TV i wiele sieciowych za telewizorem może się przydać. Telefony, internet, i TV może jednym kablem przychodzić itp. To wszystko trzeba wiedzieć by właściwie okablować nowoczesny dom. Wiele instalacji domowych współpracuje ze sobą. Np kamera i TV, czy telefon i domofon. Nie możesz bez projektu czy koncepcji zatrudnić kilku speców. To wszystko razem może nie grać.
Zawsze pytam klienta czy chce telefon do pomieszczenia z piecem, czy czujkę gazu podłączoną pod alarm. W piecach są moduły telefoniczne i można zdalnie monitorować i przestawiać parametry.
Ja przed monitorem siedząc widzę temp na boilerze, piecu CO (mam na węgiel), temp. zewnętrzną, wykres napięcia sieci i zapady, wszystko co tyczy się UPS, nawet widzę co dzieje się z zamrażarką w piwnicy itp. Pełne wykresy z zapisem danych. Pewne wiadomości jak zapady udostępnione na forum. Temperatura zewnętrzna aktualne wykresy i archiwum widać w internecie na forum wsi. Telefony sa monitorowane.
Dzwoni kiedyś telefon mobilny w domu, syn mówi ojciec idź do pieca bo gaśnie. Pytam gdzie jesteś, odpowiada w pociągu pomiędzy Łodzią a Wrocławiem. Dane z domku są na hasło w internecie.
Bywam zapraszany w kilka lat po zamieszkaniu gdzie klient widzi już swoje problemy, których mógł uniknąć współpracując z droższym i fachowym wykonawcą. Klient wtedy pyta jak to można poprawić, czasem można, a często już nie bez większej przebudowy.
Domek buduje się na wiele lat. Przed budową trzeba wszystko dobrze przemyśleć i współpracować z dobrymi fachowcami.
Zapytał mnie znajomy ile wezmę za robotę jego domku, ale zaznaczył mam już jedną wycenę. Popatrzyłem i powiedziałem ku jego zdziwieniu wezmę o połowę więcej, ale zrobię wszystko co w tym domku będzie potrzeba z możliwością rozbudowy nawet. Wycena nie ujmowała wszystkiego i miała furtki dla wykonawcy (ukryte dodatkowe koszty).
Przegrałem, niech ma co chciał. Problemy wynikną same kiedyś.
Zawsze pytajcie za ile ktoś robi a nie co potrafi, będziecie mieć prymitywny domek.
STANCA
Gdy czytałem opis “udogodnien” kolegi Stanca to zaraz mi się przypomina film Kieślowskiego “Dekalog 1” i pomiar lodu za pomocą komputera.
Jestem pod wrażeniem ale osobiście nie chciał bym żeby piec mówił mi co mam robić. ![]()
Witam Kolegę Jacor i Kolegów na forum.
Myślę że przedstawiliśmy z Kolegą Stanislawem jak różne mogą być instalacje i jak różna powinny być za ich wykonanie cena.
Klient bardziej zamożny powinien szukać dobrego elektryka bo go na to stać. Klient miej zamożny powinien szukać również dobrego fachowca ale nie może kierować się zbyt niską ceną , gdyż będzie miał “ułomną” instalację lub wykonaną kradzionym przewodem a chyba nie o to chodzi . Jak już wspomniałem nie widziałem w domku jednorodzinnym dobrze wykonanej instalacji przez tanich majstrów.
Pozdrawiam
Rysiu
Witam po raz pierwszy , powodem mojego “wtargnięcia” na forum jest właśnie ta dyskusja . Widzę opisy “wodotrysku w zegarku” i zastanawiam się kogo chcecie zbajerowac . Jestem elektronikiem od 25 lat w tym energetykiem [upr. 110 kV] 20 lat. Nie będę się rozpisywał i podam tylko przykład z przed tygodnia . Znajomy zatrudnił "ekipę " [wymiana instalacji w 60-metrowym mieszkaniu ,opowiadali o swojej “fachowości” całkiem podobnie ,wycenili na tyle wysoko że, im zaufał [lubi dobrą i fachową robotę ] . Wywalił ich jak u sąsiada poleciał tynk ,kuli toporem takie kanały że szkoda tynkarz zbladł , na dowidzenia zwineli 50 metrów kabla . Takie są efekty zatrudniania samochwał -teoretyków.
Zerwałem wszystko , zrobiłem “po swojemu” za połowę “ich ceny”.Twierdzę że wszelkie próby oceniania fachowości po cenie to tylko i wyłącznie podnoszenie sobie samopoczucia . Takich przykładów mogę przytaczac ogromnie wiele ,sam też zatrudniałem różnych speców.
Przepraszam jeśli ktoś poczuje się dotknięty ostrym wejściem ale , właśnie teraz mam podobny problam [inna branża] facet za prostą robotę zawołał tyla że włos się jeży -“bo on jest fachowcem ,ma uprawnienia i nikt inny tego co on nie potrafi” .
Witam!
Ceny takiej usługi powinno się ustalać na miejscu, indywidualnie z każdym wykonawcą EDI. Można to robić na kilka sposobów, w różnym czasie czy etapie budowy. Przed rozpoczęciem budowy dochodzi zasilanie placu budowy, a kiedy budynek stoi w stanie surowym, to inny temat, bo wiele zależy od jego wykonania.
Wycenę można robić na podstawie dokumentacji, skorzystać z gotowego projektu budowlanego, który już posiada orientacyjny koszt budowy.
Są różne, niepisane stopnie trudności wykonania instalacji elektrycznej uzależnione m. in. od użytych materiałów budowlanych, układu ścian i stropów, a także od wymaganego sposobu ułożenia wszelkich instalacji w domku jednorodzinnym.
Między innymi z tych powodów nigdy nie odpowiadam, na tego rodzaju pytania, podając sumę.
Jestem wykonawcą EDI i nigdy nie proponuję materiałów, (a jeśli nie ma gotowej), sporządzam liste zakupów i na większe zakupy jadę do hurtowni z inwestorem.
Zarówno tani elektryk, jak i dobry czy zły wykonawca - to pojęcia względne i radzę publicznie ich nie oceniać, bo można komuś zaszkodzić, jako niezdrowa konkurencja.
P.S.
-No chyba, że się pokaże swoją robotę i takiej oceny się oczekuje. ![]()
Witam Kolegów na Forum.
Miałem nie pisać , ale …
Kolego WALk , bardzo słuszne uwagi. Życiowe i na czasie.
Kolega pisze : cytuję “kogo chcecie zbajerować?”
Moje podejście do tego zagadnienia jest następujące :
Klient ma prawo -
- Obejrzeć inną , podobną robotę w wykonaniu danego fachowca
- Zadzwonić do wskazanych klientów z zapytaniem o jakość roboty.
- Wziąć fachowca polecanego przez swojego znajomego.
Moim zdaniem , najlepszym rozwiązaniem jest zobaczyć podobne prace w wykonaniu ( firmy , osoby ) , i zapytać o sposób jej wykonania.
Wówczas będzie podniesione samopoczucie klienta , a to jest bardzo ważne.
Witam Kolegę Walk i Kolegów na forum.
Pytanie w wątku brzmi" ile za wykonanie instalacji" .
Jeżeli kolega Walk mógłby nam podać ile "krzyknęli Ci z toporami "a za ile kolega zrobił porządnie i jaki był zakres prac- byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
Rysiu
Witam!
By to było możliwe, powinno się filmować lub fotografować różne etapy wykonywania instalacji. -W innym wypadku, widać tylko efekt końcowy w postaci wyposażenia rozdzielnicy i założonego osprzętu, a to chyba nie o to chodzi.
Mam wiele przykładów z życia, ( niekiedy nauczki ), ponieważ niektórzy inwestorzy zachowują się, jak “mądry polak po szkodzie”, a prawda jest taka, że mają wykonane instalacje zgodnie z ustaleniami, na własne życzenie, z własnego wyboru, bo "projekt mieli zły albo gdzieś".
Witam Kolegów na Forum.
I tak też się robi ![]()
A co , gdy Wykonawca nie ma aparatu ?
Czy każdy musi mieć ?
I kolejny :
…że mają wykonane instalacje zgodnie z ustaleniami, na własne życzenie, z własnego wyboru, bo “projekt mieli zły albo gdzieś”.
A jak nie ma projektu instalacji elektrycznej , to jak wygląda dokumentacja powykonawcza danego Wykonawcy ?
Witam
Cytuję
5 **Po zakończeniu robót budowlanych – dokumentacja powykonawcza
- Dokumentacja powykonawcza, według ustawy Prawo budowlane, to:
• dokumentacja budowy, czyli projekt budowlany i projekt wykonawczy, z naniesionymi zmianami dokonanymi w toku realizacji robót,**
• geodezyjne pomiary powykonawcze z naniesieniem zrealizowanych obiektów na mapę zasadniczą, czyli wprowadzenie do zasobów geodezyjnych państwa,
• decyzja o pozwoleniu na użytkowanie.
Panowie dokumentacja powykonawcza to nie jest robienie projektu od nowa. To tylko nanieniesienie zmian na projekt. Jak u nas jest wiemy.
STANCA
Witam Kolegów.
Kolega EDI życzył sobie etapy :
Oto jeden z nich , już zapomniany , ale “siedzi” w komputerze -
Może trochę za duży , następny będzie mniejszy.
Witam!
Co to jest „punkt” (są różne sposoby ich liczenia)?
Co to jest za elektryk?
Jakie materiały oferuje ten wykonawca?
O jakim sposobie wykonania instalacji mówimy (p/t, w rurkach)?
Poprawiałem ostatnio instalację po „elektryku”, który wykonał swoje dzieło licząc 15zł/pkt. Całe szczęście, że inwestor obudził się tuż przed kładzeniem tynków. Przewody do instalacji gniazd – 1,5mm2, trasa układania kabelków biegła na skróty jak popadnie - również po przewodach kominowych, wypusty oświetleniowe bez podłączonych przewodów ochronnych, rezystancja uziemienia w punkcie rozdziału PEN ponad 200Ω , nie mówiąc o braku połączeń wyrównawczych czy GSW, itd., itp.
Zdarza się i to wcale nie tak rzadko, że takie „instalacje” zostają dopuszczone do eksploatacji - ktoś klepnął pieczątkę - i klient jest bardzo zadowolony (bo tanio i wszystko się świeci) i nawet innym poleca takiego taniego fachowca…
Kolego taga, posłuchaj uważnie wcześniejszych rad doświadczonych kolegów – najpierw dowiedz się jakiej klasy jest ten elektryk, a nade wszystko sam sobie odpowiedz na pytanie, czego najbardziej od niego oczekujesz – zminimalizowania kosztów, czy może jednak jakości wykonania?
Pozdrawiam kafel56
Polecam temat Tanie instalacje:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?t=7966&highlight=
ze strony http://ise.pl/forum/posting.php?mode=quote&p=31715
No cóż firma firmie nie jest równa jak i wycena, każdy myśli o swoim sposobie wykonania jak projektu brak.
STANCA
Witam
właśnie znajomemu przestał się podobać ten domek. Już wie wszystko o wielu tanich majstach. Domek z licznymi wadami został sprzedany.
Tam nie tylko elektryka była skopana.
Młody człowiek przerobił tę lekcje i buduje się drugi raz.
SRANCA