Witam .Potrzebuję na cito wartości natężenia oświetlenia na klatce schodowej budynku wielorodzinnego. jak należy prawidłowo oznaczyć oprawy oświetleniowe o napęciu 24 V zamontowanych na klatce schodowej?
Witam.
Zgodnie z PN-84/E-02033 schody, korytarze, przejścia w budynkach mieszkalnych mają mieć nie mniej niż 50 lx, natomiast PN-EN 12464-1 z listopada 2004 roku zaostrzyła te wymagania do 100 lx.
PS. Co to jest “cito” ?
Witam Kolegów ![]()
Na szybko. ![]()
To po polsku nie da się napisać ?
Dzięki za pomoc. Ja napisałem po polsku a nie po łacinie.
Pozdrawiam
Jeszcze raz pragnę podziękować kolegom za szybką odpowiedż.
Witam.
Ja napisałem po polsku a nie po łacinie.
Możliwe, co nie zmienia faktu, że przedmiotowe wyrażenie wywodzi się z języka łacińskiego -
cito łac., [wym. c-ito] (dostarczyć, wykonać) szybko, niezwłocznie (uwaga na receptach, dawn. na listach) według słownika wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych.
Kolego ja zawsze używam wyrazów i określeń których znam znaczenie.
A może wiesz w jaki sposób należy oznaczać oprawy oświetleniowe o obniżonym napięciu.Jaka jest podstawa prawna.
Witam.
Ja również znam znaczenie słów, których mimo wszystko nie używam, przez wzgląd na szacunek do języka polskiego.
PS. Może kolega zapozna się z PN-EN 60598-1:2011 ?
Chcę poprawić kolegę który napisał że na klatce schodowej poziom natężenia wynosi 100lx, zgodnie z normą PN-EN 12464- z r.2004 Tablica 5.1 - Strefy komunikacyjne i obszary ogólnego przeznaczenia w budynkach
1.1.2 Schody, ruchome schody i chodniki 150lx
Witam.
Skoro uzupełniamy :
PN-EN 12464-1 z listopada 2004 r.
Tablica 5.1
1.1 Strefy komunikacyjne
1.1.1 Strefy komunikacji i korytarze 100 lx
1.1.2 Schody, ruchome schody i chodniki 150 lx
bez przesady nie czepiajcie się już tego kto, co i w jakim języku napisał,ważne,żeby inni zrozumieli.
Witam
Taka ciekawostka:
PN-EN 12464-1, Grudzień 2012
Wprowadza EN 12464-1:2011
Zastępuje PN-EN 12646:2011
Schody, ruchome schody-100lx /poprzednio 150lx
Windy, dźwigi=100lx, zaleca się przed windą co najmniej 200lx
Na schodach może byc mniej, ale jaki obszar ma obejmować definicja -‘‘przed windą’’?
pozdrawiam
jb
“przed windą” Ja osobiście wziąłbym promień 2m od windy i w tym obszarze stosowałbym te 200lx.
Witam
Uściślając, nadal ma być 150 lx na schodach, ale w obiektach edukacyjnych.
Wielkość /promień 2 m/ występuje przy urządzeniach ppoż w odniesieniu do
dróg ewakuacyjnych. Moim zdaniem “przed wejściem” do windy będzie raczej wymagało punktowych doświetleń w pasie ok.0,5 m od drzwi windy.
Tym bardziej, że w windzie wystarcza niby 100 lx.
pozdrawiam
jb