Dla zleceniodawcy to zawsze jest zadużo, nawet jak powiesz 50groszy od rysunku to i tak będzie grymasił, że drogo
Jestem ciekaw ile czasu zwykle zajmuje ci kreślenie rysunków tego typu ? Bo z tego co wiem to wszystkim się wydaje, że to się robi w pięc minut na komputerze.
Taki domek jak z przykładu powyżej to jakiś tydzień po kilka(~3h) godzin dziennie, nie muszę się śpieszyc bo to moje dodatkowe zajęcie na umowę zlecenie(dzieło).
Nie wiem czy hipokryzja ale tyle mi to zajmuje, podkreślam nie jest to nic skomplikowanego kilka planów instalacji na podkładach budowlanych, plus schemat ideowy rozdzielki. I mówimy tutaj tylko o kreśleniu a nie obliczeniach itp.
Termin może być realny pod warunkiem że jest to bardzo prosty domek, ma się podkłady w odpowiedniej postaci i przygotowane już symbole. ( Zakładam tu że, kolega robi plany instalacji z rysowaniem wszystkich obwodów z doprowadzeniem przewodów do wszystkich opraw i gniazd.) Co oznacza że, trzeba się mocno uwijać.
Ale czasem dostaje się rysunki w takiej postaci, że samo przygotowanie 1 podkładu do rysownia zajmuje conajmniej 3 godziny.
Dobre sobie. Jestem projektantem i sam kreślę komputerowo. Za taki projekt (rysunki, opis i obliczenia) biorę ok. 600 zł. Kto płaci za kreślenie tyle i ile kosztuje sam projekt. Prosze podać miejscowość - chyba nie ma tam żadnej konkurencji.
JP
Kolego JP jest pan bardzo tani zwłaszcza, że trzeba załatwić uzgodnienia ( przynajmniej z ZE), ocenę potrzeby ochrony odgromowej, dobrać aparaty i oprawy, połączenia wyrównawcze główne i miejscowe, itd.
ZA taką cenę to projekt na odpier… i można trafić do komisji dyscyplinarnej PIIB ( w Gadńsku 9 rozpraw większość z pozwania przez Urząd Wojewódzki).
Z drugiej strony patrząc jest tak:
lekarz za poradę od 50 do 500zł,
prawnik za poradę ( bez odpowiedzialności) - 50- 500zł,
notariusz ( temu to sejm ustala stawki ) na poziomie 1000zł za przepisanie własności garażu,
elektryk doradzi, rozwiąże problem, dobierze aparaturę - nie weźmie nic, a potem mówi, że zawód nie ma szacunku społecznego.
Nie bardzo rozumiem jak kreślenie instalacji itd. małego domku może zajmować 3x7=21 godzin?!!! - chyba, że w paint’cie.
Jeśli mamy do dyspozycji podkład architektoniczny to już wogóle rysuje się przecież błyskawicznie bo najwięcej czasu zabiera chyba ewentualne przerysowywanie jakiegoś starego planu budowlanego.
Kreślenie rysunków ??? , chciałbym dostać taką pracę , kto to zamawia ? . Ja wykonuję projekty na komputerze , a kreśli ploter lub drukarka . Kiedyś zlecałem przerysowywanie i to było jakieś trzy lata temu . Stawka była wtedy 20zł za A4 .
Cena jest za projekt ( co najmniej 3 egzemplarze ) .
Instalacja wewnętrzna w Krakowie cena od 500 - do 1000zł .
Ale większość urzędów nie wymaga przy pozwoleniu na budowę więc mało kto wykonuje takie projekty . Przyłącz od 500zł + koszty ( uzgodnienie ZUDP ) zależnie od długości linii .
Brawo panie ( kotku )
W pełni popirem pana poglądy.
Troche szacunku dla ELEKTRYKA - PROSZE!!!
Co do rysowania, to kto niemie tego zrobić dobrze i szybko,
to niech złapie za sztychówke .
No i jak to bywa na forum, wiele postów, bardzo dużo treści i mało konkretów
Ponawiam pytanie…
Przykładowo mamy do wykonania projekt przyłącza elektrycznego, oraz projekt wykonawczy instalacji elektrycznej dla domku jednorodzinnego o powierzchni całkowitej 150m2.
Jaka według was jest średnia cena za wykonanie takich 2ch projektów ?
Jaką cenę przyjmujecie dla przyłącza którego nie można wycenić w sposób zł/m2 ?
Jaka stawkę przyjmujecie dla projektu domu w zł/m2 , aby projektowanie było opłacalne ?
Projekt WLZ i instalacji wewnętrznej, dla biura projektowego - 600 netto. Oni dostarczają warunki przyłączenia i zanoszą do uzgodnieniza w ZE i na ZUDp. Czas pracy około 5h na projekt - z wydrukiem. Cena stała za domek jednorodzinny. Podkład i mapa w wersji elektronicznej.
Pozdrawiam
PS: nie wiem czy to mało czy duża, ale tyle kasuje mój szef i nie jest to główne zajęcie, a raczej na wciskane jak nie ma nic do roboty, czesto sporo czasu czeka na wykonanie.
Tak sie zastanawiam jakiej jakości jest ten projekt. Bo 600zl za projekt przyłącza + projekt instalacji wewnętrznej to jest bardzo mało Tak mi się wydaje, że jeśli za tyle miałbym robić takie projekty to szału nie ma…
Dlatego są robione jako wypełniacz czasu A wykonywane są dość dobrze. Uwzględnia się obwody większych mocy. A reszta w zależności od danych dostarczonych. I jakaś uniwersalność też zostaje. Odgromówka, też jeśli potrzeba jest.
Nie idzie może dla tego, że jest tego za mało. A inne roboty są lepiej płatne. Ale głównie sieci i oświetlenie drogowe. Wewnętrzymi poza domkami się nie zajmujemy.
PS. Chyba się prędzej źle zrozumieliśmy. Nie domek + przyłącze. Tylko domek z WLZ (kabel od ZK/ZP do RG). Bo z przyłączem to te 600zł to rzeczywiście była by śmieszna kwota . Projekt przyłącza to z reguły ZE wykonuje w kwocie za umowę przyłączeniową. Czyli na przyłącza to przetargi w ZE. Ale tam już sie nie oriętuje jakie kwoty.