I co dalej ??

Na wstępie powitam wszystkich grupowiczów i przedstawię się: Mam na imię Filip mieszkam w Sosnowcu i jest to mój pierwszy post na tym forum . Mam do was takie pytanie : pracuję w państwowej firmie jako elektryk od 15 lat ale wizja prywatyzacji i redukcji etatów nieuchronnie zagląda w oczy , w zwiazku z tym zastanawiam się nad otwarciem prywatnej firmy elektrycznej , posiadam uprawnienia SEP od 1 kv i uprawnienia do wykonywania pomiarów , i tu pytanie : Co przy takich uprawnieniach moge wykonywać i czy powinienem starac sie o uprawnienia budowlane. Proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem od czego zaczać . Pozdarwiam .

Witam nowego Kolegę Filipa i wszystkich Kolegów na FORUM.

Na wstępie. Kolega się nam b. ładnie przedstawił. Czemu nie zarejestruje się na ISE. To nic nie kosztuje.
Odnośnie uprawnień SEP.
Co jest potrzebne aby w prywatnej firmy elektrycznej aby wykonywać roboty do 1 kV:

1. Zaśw. kwalifikacyjne “E” - aby wykonywać instalację, remonty itp.
  2. Zaśw. kwalifikacyjne “D” - aby wykonywać nadzór nad osobą wykonującą pomiary i podpisać protokół.
    Odnośnie uprawnień budowlanych.
    Nie są konieczne, lecz poszerzają zakres wykonywanych robót jako podwykonawca itp.
    Szczegółowe dane znajdzie Kolega w innych wątkach.
    Tematy te były obszernie dyskutowane. Wystarczy tylko poszukać i poczytać.

Już jestem zajersestrowany w ISE uważam ze jest to naprawde bardzo dobra i przydatna strona na której są poruszane tamaty z których mozna wynieść bardzo wiele ciekawych i przydatnych informacji . Co do postu wysłanego wcześniej obecne uprawnienia sa wydane przez NOT i sa to uprawnienia “E” do 1 kV . Może dziwić moje pytanie odnosnie prac jakie moge wykonywać na zewnatrz ale pracuję w zakładzie zamkniętym i nie wykonywałem prac poza zakładem a wszystkie wiadomosci odnośnie zmian przepisów były zdobywane we własnym zakresie , stad wynika moja nieznajomosc problemu .

Witam!
Kol. Filip zadał nam bardzo trudne pytanie:
„[…]posiadam uprawnienia SEP od 1 kv i uprawnienia do wykonywania pomiarów , i tu pytanie : Co przy takich uprawnieniach moge wykonywać i czy powinienem starac sie o uprawnienia budowlane.”
-Ten temat już był wielokrotnie przerabiany na Forum ise.
-Zacznij więc od przeczytania wszystkich tematów związanych z uprawnieniami, Nowym Prawem Energetycznym i Nowym Prawem Budowlanym.
-Na pytanie: -Co robić, jak mnie zwolnią z pracy w Firmie Państwowej? -Nie można nikomu dobrze poradzić.-Każdy sam wybiera sobie nową drogę życia zawodowego (-chyba, że ma bogatego sponsora).
-Jak się zorientują w pracy, że się przygotowujesz na taką ewentualność, to pierwszego Cię zwolnią (-chyba, że Cię bardzo potrzebują, to Cię zostawią).
-Wiele osób dorabia sobie na czarno i przy tym też uczą się nowej pracy, bo kiedyś im się to w życiu może przydać, a nie powoduje im to dodatkowych problemów w Państwowym Zakładzie Pracy. -Ja tej drogi nie wybrałem, ale moja jawna droga jest o wiele trudniejsza.
-Żyjemy w ciężkich czasach dla Robotników Kwalifikowanych, Kol. Filip jest jeszcze młodym człowiekiem, proszę zastanowić się nad możliwością dalszego kształcenia się.
-Tyle mogę poradzić w tej sprawie.
-Pozdrawiam!
-Edward W.(EDI)