Halogeny w łazience - nie kończące się wątpliwości

Witam!

Przebrnełem już przez kilkanaście wątków o strefach w łazience ale ciągle nie rozwiało to moich wątpliwości nt stref w łazience i możliwości instalacji halogenów.

Mianowicie, w mojej łazience (4m2) chcę zamontować halogen nad kabiną prysznicową. Nie mam sufitu podwieszanego w tej części łazienki, natomiast sam sufit jest na wysokości 2,88m nad podłogą. Kupiłem oprawkę na halogen (podobną do tych co sie wpuszcza w sufity podwieszane) jednak jest ona przystosowana na żarówki G9 (230V). Stąd moje pytanie - czy montaż jej będzie bezpieczny nad kabiną prysznicową?

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Krzysiek

ale ciągle nie rozwiało to moich wątpliwości nt stref w łazience i możliwości instalacji halogenów.

A zdrowy rozsądek co podpowiada ?

Nie mam sufitu podwieszanego w tej części łazienki, natomiast sam sufit jest na wysokości 2,88m

Przecież oprawka halogenowa nie jest w II klasie izolacji.

jednak jest ona przystosowana na żarówki G9 (230V).

I w dodatku jeszcze na 230V.

I co tutaj rozsądek podpowiada koledze:
A co się stanie jeżeli woda pryśnie na rozgrzany halogen.
Już samo to powinno dać do myślenia - nie znając norm odnośnie specjalnych instalacji lub lokalizacji.

czy montaż jej będzie bezpieczny nad kabiną prysznicową?

I po co to pytanie ?

Kolega kupi sobie zabudowaną, nowoczesną kabinę prysznicową z bajerami i kłopot z głowy. Zwykłe, otwarte przegrody prysznicowe to już przeżytek.

Dzięki za dosadne wytłumacznie.

Teraz mam 2 możliwości - zrezygnować z instalacji jakiegokolwiek halogenu nad kabiną, albo wymienić gniazdo w oprawce na G4/G6.35 i podłączyć zasilanie 12V.

Co radzisz?

Co radzisz?

Halogen na 12V

Oprawa, ale jaka? Co droższe instalacja 12V, czy odpowiednia oprawa?

Witam!

Cały Twój problem kolego krisg polega na tym, ze usiłujesz do swej koncepcji dopasować na siłę zasady.
Nie tędy droga.
Niczym nie będziesz się różnił od rodzimych “legalistów” przekładających suchy zapis nad realnym (przecież możliwym) choć czasem niewidocznym zagrożeniem.
W wątku o postrzeganiu bezpieczeństwa w łazienkach przedstawiłem owe postrzeganie zagrożenia przez inne nacje.
Odwróć tok myślenia a znajdziesz rozwiązanie.

I po co to pytanie ?

W pełni popieram kol. Melon >> Szanowny kol. Krisg - pamiętaj, że liczy się bhezpieczeństwo - a łazienka (patrz brodzik, kabina, itd.) jest miejscem szczególnie niezbezpiecznym w opisywanym przypadku. Dlatego pamiętaj - przepisy stanowią o naszym i innych bezpieczeństwie i życiu - kol. Melon słusznie zwrócił uwagę: ROZSĄDEK !!! - a pożyjesz dłużej

W małych łazienkach warto pomyśleć o kabinie prysznicowej wykonanej z obudowy łatwo przepuszczalnej światło.

A po kiego grzyba tak silne światło nad prysznicem? Czemu to ma służyć? Co wy chcecie oglądać w świetle? :laughing:

OK, problem polegał na tym, że najpierw kupiłem halogen 230V (dość drogi jak na moją kieszeń, a jak wiadomo kupione ciężko zwrócić) a później dopiero zaczełem myśleć o bezpieczeństwie. Przynaję - zupełnie nie doceniłem zagrożenia. O strefach w łazience, przed kupnem lampy, nie miałem zielonego pojęcia. O ile nigdy bym sobie nie zamontował gniazdka przy kranie czy wannie o tyle, halogen prawie 3 m nade mną nie wydawał się tak niebezpieczny.

Lekcja odrobiona. Rezygnuję z montażu czegokolwiek nad kabiną. Musi wystarczyć oswietlenie w dalszej części łazienki, które już w całości będzie 12V.

Kabina prysznicowa będzie cała szklana więc nie powinno być problemów z jasnościa…