Hak wieszakowy

Witam.

Mam pytanie dotyczące doboru haka wieszakowego do przyłącza. Sytuacja przedstawiona jest jak na rys.:

Obecnie istnieje mur wykonany z cegły o grubości ok 49cm. W niedługim czasie ma iść na niego ocieplenie z styropianu o grubości 13cm.
Obecnie opracowuję na to proj. wymiany przyłącza napowietrznego a co za tym idzie wymianę haka.
Przeglądając produkty wiodących producentów takich jak Bezpol czy Ensto widzę najdłuższe haki o dł. 51cm co mnie nie zadowala.

Myślałem coś o haku typu BK 1109 - hak nakrętkowy (nadawał by się) ale śruby montażowe są w ofercie do 36cm - trzeba by ciąć z pręta gwintowanego.

Szukałem jeszcze haków rozporowych ale nie znalazłem nic ciekawego.

Zatem chciał bym zapytać się kolegów czy spotkaliście się z takowym rozwiązaniem jakie mi potrzebne i moglibyście coś zaproponować. Z przyłączami napowietrznymi nie miałem do tej pory dużego kontaktu.

Pozdrawiam: JohnySpZOO

Powiem Ci tak. Jak jesteś jeszcze młody, masz w tym projekcie jeden hak to możesz się z nim cackać bo masz czas. Jak poszukasz to coś znajdziesz a jak nie to możesz zamówić wyrób indywidualny, masowy poddać przeróbkom, wydłubać dziurę w ścianie od wewnątrz i tym podobne. Ale w przyszłości jak będziesz miał np. w projekcie 200 przyłączy do wymiany to raczej nie zajmuj się hakami bo się z terminami nie powyrabiasz jak będziesz do każdego indywidualnie podchodził. Po prostu przyjedzie brygada, pogrzebie w aucie i znajdzie coś odpowiedniego a jak nie znajdzie to na warsztacie sobie dospawa kawałek druta. A już najlepiej jest trzymać się tej zasady, że hak jest własnością odbiorcy energii i on ma go przygotować aby dostawca zaczepił na nim przyłącze.

Obecnie dla owego przypadku i trefnego ocieplenia poszukuję śrubę rozporową z hakiem aby hak wyprowadzić poza 13cm warstwę styropianu :confused:
Na rynku jest wiele takowych haków ale sam nie wyjdzie mi z warstwy styropianu.

Witam,
Zastosuj hak BK 1102, 13cm wolnego miejsca, nakrętka M16, duża podkładka, mur, duża podkładka, nakrętka M16.
Śruba M16 długa gwintowana (tzw. z metra) o długości 1m(dociąć na wymiar)
Sprawdzone w praktyce
Pozdrawiam

No to widać.
Prawidłowo to hak powinien przechodzić przez ścianę i być z drugiej strony trzymany podkładką o odpowiedniej powierzchni. Haki rozporowe i kołkowe do tego celu nie nadają się, z racji możliwości wyrwania ze ściany w czasie oblodzenia przewodu lub silnego, porwistego wiatru. Jeżeli jest to przyłącze to należy spełnić warunki Zakładu Energetycznego.

witam Kolegów :slight_smile:
Tak mi się przypomniało jak to kiedyś na haku dało się zauważyć iskrzenie. Pewnie wiecie dlaczego.

Uszkodzona izolacja przewodu.