Mam taki mały orzech do zgryzienia Kilka dni temu skończyłem wykonywanie instalacji w mieszkaniu deweloperskim M3. Moje prace polegały na rozprowadzeniu oprzewodowania, zamontowaniu i “uzbrojeniu” rozdzielnicy głównej, wywierceniu otworów na puszki, osadzenie puszek, zarobienie przewodów, schowanie ich do puszek i zasłonięcie puszek dekielkami. Tak wykończone mieszkanie, gotowe jest do tynkowania, malowania itd.
Zaznaczam, ze właściciel sam będzie wykonywał biały montaż, i nie chce protokołu pomiarowego.
No i mam mały dylemat. Na wykonaną przez siebie usługę chcę udzielić 5 lat gwarancji… szukałem na internecie, jakiś wzorów które by zawierały zakres prac, obowiązków jaki powinna zawierać taka karta gwarancyjna lecz nic takiego nie znalazłem Tak samo nie wiem jak rozdzielić, gwarancję którą daje producent (24mc) z moją gwarancją którą chcę wystawić na swoją usługę
Jeśli ktoś miałby jakiś wzór dokumentu gwarancyjnego… to będę bardzo wdzięczny.
Jak chcesz odpowiadać za instalację, którą robisz wspólnie z klientem?
Wszelkie nawet jego pomyłki weźmiesz na siebie?
Który z was odpowiada za bezpieczeństwo?
Kto dopuszcza instalację do użytkowania?
???
Kiepsko to widzę
Dzieki za rzeczowa odpowiedz… w tym przypadku nie wystawiam gwarancji, gdy klient nie chce pomiarow.
Ale wezmy taki przypadek: dostaje do wykonania domek jednorodzinny, po zamontowaniu rozdzielni i oprzewodowania, zamontowaniu osprzetu i wykonaniu pomiarow klient chce abym dal gwarancje na wykonana instalacje elektryczna ?
Witam
Polecam stronę federacji konsumentów. W treści gwarancji należy precyzynie określić zakres (wykonane prace) oraz warunki gwarancji. (np. utratę gwarancji w przypadku przeróbek lub wymiany elementów instalacji). Bierz pod uwagę, że wystawiając gwarancję a wykonanie instalacji bierzesz odpowiedzialność za wady ukryte zastosowanych elementów instalacji, stąd dość istotna jest treść gwarancji. Jeżeli chcesz wiązać się odpowiedzialnością na okres 5 lat (standartowo 24 m-ce od daty wydania towaru, minimum 12 m-cy) warto zainwestować w poradę prawną, która pomoże ci ustalić treść gwarancji.
Wojt
Jeżeli elementy instalacji kupowałeś u uczciwego hurtownika i masz na nie certyfikaty producenta, smiało można dać na materiały gwarancję jaką daje producent, a na swoją robotę jak uważasz. Dobrze jest zrobić dla siebie pomiary sprawdzające, aby nie było niespodzianek. Przy białym montażu mozna też namieszać, dlatego danie gwarancji uzależniałbym od jego sprawdzenia.
Szanowny kolego moi przedmówcy precyzyjnie określili temat “gwarancji”. Z mojego doświadczenia mogę tylko dodać - że udzieliłbym gwarancji powyżej tej wymaganej prawem konsumenckim- tylko poważnemu inwestorowi, u którego wykonałem całość robót- zakończonych protokołem potwierdzającym parametry wykonanej instalacji / pomiary/. Na własne wykonanie- z zastrzeżeniem “materiałówki” udzieliłem kilka razy gwarancji na 10 lat. Ale były to instalacje wykonane w obiektach zabytkowych- gdzie już w 1998r. zastosowałem standardy i materiały aktualnie teraz/ obecnie, stosowane w instalatorstwie tzw. powszechnym.Jeżeli kolega zastosował przewody w izolacji z otuliną /Te do których jest przystosowany przy ściąganiu izolacji “Jokari nóż”- /taka szara izolacja pomiędzy zewnętrzną PCV, a żyłami/, to kolega mógłby podjąć ryzyko bycia gwarantem/+ instalacja w rurkach peschl-a/. Ale tylko - po uzgodnieniu z adwokatem- zakresu.Wydaje mi się , że inwestor jest jakimś “filozofem” z którym w niedalekiej przyszłości spotkacie się w sądzie.Proponuję powściągliwość w udzieleniu takiemu zleceniodawcy gwarancji.I również sądzę, że im bardziej jej się domaga-tym więcej koledze przygotował niespodzianek.Pozdrawiam
Chciałbym może jeszcze zadać koledze pytanie: dewelooperem jest kobieta ?Za to szowinistyczne pytanie zapewne moderator usunie- mnie/je ze strony.Ale ciekawość aż mnie “zżera” - a doświadczenia mam raczej przykre z “fachowczyniami”, dobrze napisałem?:jak psycholożki.
Podpisać się pod byle czym i ciągać przez lata po sądach, komu to potrzebne.
Robisz całość, oddajesz komplet papierów dopuszczających do eksploatacji. Fotografujesz tablicę do kompletu by ktoś nie grzebał. Wpisujesz definicję że grzebanie pozbawia gwarancji itp.
No i w tej chwili można pomyśleć o zakresie udzielonej gwarancji.
PS
Zrobiłem bajeranckich domków bez liku i nikt nigdy mnie nie zapytał o gwarancję. Sam się dziwiłem. Jeden powiedział kiedyś z akcentem słynnego Pawlaka, że u pana Stanisława słowo droższe od piniędzy
No cóż robiłem z polecenia.
Witam.
W ENERDZE SA Gdańsk “na dniach” wejdzie w życie nowa UMOWA PRZYŁĄCZENIOWA w której odbiorca zobowiązany będzie do …dostarczenia pisemnego oświadczenia (+protokół Wykonawcy) o zgodności instalacji odbiorczej z obowiązującymi przepisami.
Myślę ,że to wyeliminuje wiele “złotych rączek” z rynku…chociaż jak sie DA to i “protokół można załatwić”.Ale ENERGA potrzebuje pewnie tzw “dupokrytki”.
Pozdrawiam, Janusz.
Oświadczam, że zgłoszone instalacje elektryczne i ochronne na obiekcie jak wyżej, wykonałem zgodnie z obowiązującymi przepisami, normami, warunkami przyłączenia, projektem, oraz sprawdziłem.
Za prawidłowość wykonania i sprawdzenia instalacji przyjmuję całkowitą odpowiedzialność.
Witam.
Ale ja piszę o Umowie Przyłączeniowej, którą podpisuje potencjalny odbiorca z ENERGĄ SA.W dotychczasowych Umowach tego oświadczenia nie było.
Pozdrawiam, Janusz.
Nie wiem jak na etapie podpisywania umowy przyłączeniowej można będzie dostarczać taki dokument? chyba ,że będą podpisywać umowy z tymi co maja już gotowe instalacje a to byłby absurd jakiś. Jeśli oświadczenie takie należało by złożyć na dzień zgłoszenia instalacji do przyłączenia pod napięcie to jak kol Stanisław napisał od dawna chyba wszędzie takie oświadczenia się składa więc o co chodzi???
Co do gwarancji to trzeba zacząć od oplombowania rozdzielnicy bo samo fotkowanie nic nie da bo po przeciążeniu instalacji koleś spowrotem zamontuje wyłącznik B10 , który wcześniej zastąpił wyłącznikiem 25 bo chciał pospawać trochę. I trzeba by uznać reklamacje. Po zerwaniu plomby zaś jesteśmy wolni.
Witam.
Biję się w piersi ,że nie dopowiedziałem wszystkiego.W Umowie Przyłączeniowej znajdzie się zdanie…że na 5 dni przed przyłączeniem do sieci Inwestor (odbiorca) przedłoży Oświadczenie o zgodności wykonanej instalacji z obowiązującymi przepisami + protokoły pomiarów Od Wykonawcy.
Pozdrawiam , Janusz
że na 5 dni przed przyłączeniem do sieci Inwestor (odbiorca) przedłoży Oświadczenie o zgodności wykonanej instalacji z obowiązującymi przepisami + protokoły pomiarów Od Wykonawcy.
Miejmy nadzieję , że w innych ZE będzie podobnie .