Witam
Mam takie pytanko jak w temacie,a mianowicie zauważyłem ostatnio mrugającą żarówkę w łazience w tym czasie podpięte i działające były jeszcze dwa urządzenia (lodówka oraz czajnik elektryczny)szybciutko udałem się do domowej skrzynki z bezpiecznikami i tu własnie zauważyłem że jest gorąca choć bezpiecznik odpowiedzialny za tą część mieszkania się nie przepalił ( 16 topikowa).Zastanawiam się więc czy jest to normalne czy instalacja zaczyna szwankować.
To jest obiaw zużycia gniazda bezpiecznikowego więc czas na mały remont instalacji elektrycznej
Gniazdo bezpiecznikowe pracuje już jakiś czas i należy wymienić niektóre elementy gniazda tj. wstawka dolna lub należy wymienić całe gniazdo na nowe gniazdo bezpiecznikowe lub zainstalować eS-y - należy to zrobić jak najszybciej
Co masz kolego na myśli “mały remont” - czy to co ja napisałem bo wymiana instalacji myślę, że jest z tego tytułu zbyt pochopna ale co należy faktycznie zrobić to trzeba obejrzeć i ocenić ale tu powinien być elektryk
A co to znaczy remont ?
Remont to wymiana uszkodzonych zużytych elementów składowych urządzenia, instalacji
Więc co za problem kolega widzi , a co dokładniej trzeba wymienić to dopiero na miejscu się okazuje nigdy nie można postawić diagnozy przez telefon ani maila .
Czyli ostateczne wyjście ktoś kto ma pojęcie i szkołę z kierunku elektrycznym oceni poprawnie i naprawi to co potrzeba.
Więc kolego “Elektro-luk” zanim zaczniesz stawiać diagnozę zobacz w jakim to jest dziale.

Remont to wymiana uszkodzonych zużytych elementów składowych urządzenia, instalacji
dla mnie wymiana gniazda bezpiecznikowego to jedynie drobne prace konserwacyjne
Musiałem na chwile wyłączyć kompa więc jeszcze dodam

co dokładniej trzeba wymienić to dopiero na miejscu się okazuje nigdy nie można postawić diagnozy przez telefon ani maila
więc wcześniej napisałem

co należy faktycznie zrobić to trzeba obejrzeć i ocenić ale tu powinien być elektryk

ktoś kto ma pojęcie i szkołę z kierunku elektrycznym oceni poprawnie i naprawi to co potrzeba
są elektrycy po szkole kierunkowej ale pracują w zupełnie innym zawodzie i teoria zdobyta wówczas nie ma powiązania z praktyką

zanim zaczniesz stawiać diagnozę zobacz w jakim to jest dziale
więc napisałem tak

ale tu powinien być elektryk
i dodam jeszcze (uszczypliwość) elektryk po szkole i pracujący w swoim zawodzie
Wykręć bezpiecznik, obejrzyj główkę (od wewnątrz) oraz śrubę stykową w podstawie.
Jeśli powierzchnia stykowa śruby jest opalona, widać wżery lub jest czarna matowa - to śrubę należy wymienić
Jeśli nie jesteś elektrykiem - to wezwij elektryka gdyż śruba stykowa po wyjęciu wkładki topikowej jest pod napięciem!
Jeśli wnętrze główki (powierzchnia o którą opiera się górne okucie wkładki topikowej) jest wypalone lub jest jakiekolwiek pęknięcie pomiędzy częścią gwintową a tym denkiem - to główkę wymień na nową.
Sprawdź też stan porcelanowej części główki - jeśli zauważysz jakieś pęknięcie to główkę wymień.
Wkładkę załóż nową - może też ten objaw pochodzić od wkładki topikowej (wewnętrzna korozja - przerywanie na styku okucie-topik).
Jeśli grzeje się dolna część podstawy i nic nie widać (śruba stykowa, główka i wkładka topikowa są dobre) to pilnie wezwij elektryka gdyż to świadczy o tym, że przerywają połączenia podstawa-przewody w tej rozdzielnicy. W takim przypadku do czasu naprawy nie obciążaj tego obwodu większym prądem (nie przyłączaj do tego obwodu takich urządzeń jak czajnik, pralka, żelazko i tp.) gdyż może się więcej wypalić.
Prawdopodobnie będą do wymiany: podstawa pod bezpiecznik, część przewodów w rozdzielnicy, lub nawet naprawa rozdzielnicy będzie nieopłacalna i będzie trzeba wymienić wszystkie podstawy na wyłączniki nadmiarowe. To już oceni elektryk na miejscu.
Dzięki wszystkim za porady , pomny doświadczeń z prądem wezwałem fachowca który wyczyścił blaszki , śrubki i przepalone końcówki kabli , zo zaowocowała usunięciem wszelkich dolegliwości w moim mieszkanku związanych z prądem.Spytałem jeszcze ile by kosztowała ewentualna wymiana całej skrzynki bezpiecznikowej na te “esy”.Elektryk stwierdził że bezpieczniki ,podłączenie,ładna skrzyneczka zabezpieczająca + robocizna wyjdzie jakies 100-150 zł.Myślę że to nie jest jakaś wygórowana cena.Co o tym myślicie.
Cena powalająco niska - pewnie skrzyneczka ,wyłączniki nadprądowe z poprzedniej fuchy a dojazd rowerem…
Pozdrawiam
Gość co chce Ci Kolego to zrobić to pewnikiem zamontuje Ci “Ładne kolorowe pstryczki” wykonane przez tzw “małe chińskie rączki” i problem powróci po jakimś czasie. Lepiej wezwij elektryka a nie tego “ja to umiem” mający papiery np tramwajarza, malarza, zduna i innego zawodu niezwiązanego z elektryką Zapłacisz trochę więcej ale za wiedzę i umiejętności trzeba zapłacić
Witam, do grzania instalacji dochodzi w miejscu w którym rezystancja wzrasta na skutek np nadpalania styków co ma najczęściej miejsce przy wkładkach topikowych i ich gniazdach. W tej chwili zaleca się wymianę starych zabezpieczeń na nowe wyłączniki nadprądowe. Moim zdaniem do użytku domowego te zabezpieczenia są bezpieczne.
Dużo można by na ten temat pisać, ale sam byłem świadkiem sytuacji w której przez wypalone gniazdo bezpiecznikowe impedancja pętli zwarcia była bardzo duża.
Wezwany elektryk powinien wykonać również pomiary instalacji minimum w zakresie rezystancji izolacji.

Wezwany elektryk powinien wykonać również pomiary instalacji minimum w zakresie rezystancji izolacji.
A co wspólnego ma rezystancja izolacji do impedancji pętli zwarcia?

Gość co chce Ci Kolego to zrobić to pewnikiem zamontuje Ci “Ładne kolorowe pstryczki” wykonane przez tzw “małe chińskie rączki” i problem powróci po jakimś czasie. Lepiej wezwij elektryka a nie tego “ja to umiem” mający papiery np tramwajarza, malarza, zduna i innego zawodu niezwiązanego z elektryką Zapłacisz trochę więcej ale za wiedzę i umiejętności trzeba zapłacić
A tu akurat nie ma żadnej prostej zależności. Można trafić na dobrego fachowca co zrobi dobrze i tanio ( jeden polski Es to 6 zł, jakaś mała skrzynka 40 zł, godzina roboty to 70 zł i mieścimy się w 150 zł) Może się zaś trafić gość co zainstaluje chińskie Esy, szafkę z demontażu i policzy 500 zł. I tak jest u wszystkich fachowców w każdej branży czyli kasa nie zawsze równa się jakości.
witam
chcialem zapytac ile kosztuje wymiana gniazda, wyczyszczenie nadpalonych koncowek kabli, polaczenie na nowo kabli w puszce stare laczenia bylu juz w oplakanym stanie oraz szukanie zwarcie w domu ok 2,5 h
z gory dziekuje