Grzałka 6kW - jak podłączyć

Mam grzałke 6kW (w rzeczywistości są to 3 grzałki po 2 kW). Nie dołączyli do niej niestety intrukcji. Na tabliczce znamionowej napisane: 230V/400V; 230 - 20A, 400-16lub15A (nie pamietam teraz)

Mam w tej grzałce 7 styków.
1 - PE - sprawa oczywista
2,3,4 - styki zmostkowane z opisem “N”
5 - wolny
6 - wolny
7 - wolny

Czy jeśli podłącze kolejno 3 fazy do styków 5,6,7, do mostka “N” - nie podłącze neutralnego, do PE oczywiście PE - to będzie to prawidłowo wykonane połączenie?
Czyli tak jak na rysunku kolegi melona w wątku:
http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=75437
tyle że dodatkowo przewód PE do obudowy grzałki.
Czy może jednak do “N” powinienem podpiąć przewód neutralny?

proszę o poradę

jak podłączysz bez N będzie 20A czyli szybsze nagrzewanie, jak z N to 16A czyli wolniejsze ale i tak i tak dobrze

Nie mam pewności, ale z takiego oznaczenia wynika napięcie pracy na 1 grzałke 230V stąd bezpieczniej podłączyc N na punkt wspólny. Często nie jest to konieczne bo przy symetrycznym obciążeniu w przewodzie N nie ma prądu (moze byc minimalny resztkowy). Po prostu grzałka moze pracowac z przewodzie 3 fazowym bez N

Dostałem wreszcie instrukcję do tej grzałki.

Zanim to dostałem podłączyłem wg rys drugiego z przewodem “N” i wówczas gdy załącza mi się jedna z 3 pomp (1-od płaszcza wodnego kominka, 2-grzejniki, 3-podłogówka) konkretnie to chyba ta 1 ale to jeszcze sprawdzę, to wyrzuca mi różnicówkę. Nawet wtedy gdy grzałka jest niewłączona (termostat na off) i nawet na styki nie podane jest napięcie. Bez “N” na grzałce jest OK. Wszystkie 3 pompy sa 1-fazowe i podłączone prawidłowo - sprawdzałem po hydraulikach (zresztą nie ma tam gdzie zrobić błędu bo są tylko 3 styki dobrze opisane).

Nie wiem gdzie jest przyczyna wyrzucania RCD. Czy podłączone bez N może zostać skoro grzałka grzeje?

Witam!

Likwidacja skutków bez usunięcia przyczyny nie jest dobrym rozwiązaniem. Prędzej czy póżniej da o sobie znać.
Zadziałanie wyłącznika RCD w Twoim przypadku najprawdopodobniej jest spowodowane połączeniem lub zamianą przewodu N z PE w obwodzie grzałki.
Taki wniosek mozna na odległość wyciągnąć na podstawie Twego opisu.