gniazdo z 3 przewodami

Witam!
Mam w gniazdku 3 przewody, niestety jeden jest niebieski i dwa czarne. Na przewodzie niebieskim jest faza. Ktoś chyba byl daltonistą ale już trudno. :astonished: Jak teraz można odróżnić przewód N od przewodu PE jesli chcialbym przylaczyć gniazdko. Czy podłączenie N i PE na odwrót będzie miało jakieś znaczenie? Dodaje że instalacja jest zabezpieczona tylko bezpiecznikami topikowymi. Do ewentualnych pomiarów mogę użyć multimetra ( bo tylko taki miernik posiadam). Prosze o pomoc

Jeżeli nie ma wyłącznika RCD ( różnicowo-prądowy ) to kolejność przewodów poza L ( zwyczajowo po lewej stronie patrząc na przód gniazda ) , natomiast dwa pozostałe po sprawdzeniu między każdym z nich a L obecności napiecia dowolnie. Jeżeli można sprawdić w jaki sposób przewody czarne są podłączone do tablicy rozdzielczej to przewód łączący z bolcem PE powinien być wpięty bliżej przewodu PEN w rozdzielni.
Jeżeli tak już ktoś ustalił kolory przewodów to proponuję przy gnieździe oznaczyć je np. taśmą izolacyjną : L- kolor czarny lub brązowy, N- niebieski, Pe- żółtozielony, ponieważ po pewnym czasie zapomnisz że niebieski u Ciebie to L-fazowy.

witam Kolegów:)
A co w przypadku układu TT ??
Niestety należy sprawdzić całość instalacji a najlepiej jak to zrobi elektryk.

Przyznaję nie wziąłem pod uwagę takiej możliwości. W umowie z ZE powinien być określony rodzaj sieci, ale umowa- umową, a życie -życiem. Jeśli Kolega totek nie zna dobrze tematu to może lepiej wezwać fachowca.

Witam Wszystkich!

Jeżeli to problem tylko z gniazdkiem to można jeszcze po odłączeniu napięcia sprawdzić na zwarciu np. dp obudowy lampy. Obudowa podłączona do PE więc opór powinien wyjść zero.

Kolego masz na niebieskim fazę , masz bezpiecznik … wykręcasz go i przedzwaniasz przewody. Nstępnie korygujesz sposób podłączenia. Kolor niebieski jest kolorem zastrzeżonym więc na co czekasz, jak instalator spieprzył robotę!

[quote=“totek, full:true”]Witam!
Mam w gniazdku 3 przewody, niestety jeden jest niebieski i dwa czarne. Na przewodzie niebieskim jest faza. Ktoś chyba byl daltonistą ale już trudno. :astonished: Jak teraz można odróżnić przewód N od przewodu PE jesli chcialbym przylaczyć gniazdko. Czy podłączenie N i PE na odwrót będzie miało jakieś znaczenie? Dodaje że instalacja jest zabezpieczona tylko bezpiecznikami topikowymi. Do ewentualnych pomiarów mogę użyć multimetra ( bo tylko taki miernik posiadam). Prosze o pomoc[/quo
To jest jeden hu… bo te przewody wychodzą z jednej szyny