Witam. Buduję dom. Elektrycy wypuścili mi ze ściany przewód 5 żyłowy do siły rozliczyłem ich i poszli, jak ich ściagnę trzeba będzie płacic a z kasą ostatnio krucho. Mam ze starych czasów gniazdo 3f, plastikowe szaro czerwone, w sumie nówka ale 4 bolcowe i wtyczkę.
Na pewno będę w przyszłości korzystał z jakiejś spawarki.
Co Wy na to - czy zakładać gniazdo które posiadam czy kupować nowe jakieś pięcioprzewodowe. Elektrycy pomocy.
Witam
Obowiązujące przepisy nakazują montaż odbiorczej instalacji elektrycznej w układzie TN-S jako pięcioprzewodowa do odbiorników 3-f.
Należy dostosować się do zaleceń prawnych i kupić odpowiednie gniazdo.
OK.
Jeszcze tylko jedno pytanie - jak będe sobie podłączał: to zółtozielony na symbol uziemienia, niebieski na zero a fazy to nie zrobię chyba błędu gdy nie zachowam jakiejś kolejności?
Witam
Jeszcze tylko jedno pytanie - jak będe sobie podłączał:
W gnieździe wszystkie zaciski są opisane:
L1, L2, L3 jako fazowe (kolory izolacji żył przewodów dowolne inne niż niebieski i żółto-zielony)
N - neutralny - niebieski
sybmol uziemienia - ochronny żółto-zielony
P.S
I sprawdzić koniecznie czy z drugiej strony nie ma pomyłki.
Ogólnie rzecz biorąc zrobisz błąd. Kolejność faz powinna być zachowana, (nie znaczy że twoja L1 musi być w sieci L1), ważne żeby szły po kolei.
Yanc
no właśnie może zajść potrzeba w przyszłości nie wiem np. zachowania obrotów silnika, ktoś gdzieś pisał, że Szwedzi mają przyjętą kolejność faz, zatem to chyba nie głupi pomysł tak do końca. No i zostaje najważniesze jaką kolejność kolorów kabli przyjąć - prośba do Was praktyków o jeszcze trochę pomocy. Dzięki.
Witam,
Jak kolega wyznaczy fazę L1 sieci… ![]()
Wiecie co, te kropki nic mi nie mówią, prośba o konkret np. czarny tu, brąz tu itd.
Tu jest zawarte meritum tego topica. Nie ma co dzielić włosa na czworo.
Żyła w kolorze niebieskim do-N,żyła w kolorze żółto-zielonym do-PE.Reszta wg.uznania(chybił-trafił)
W razie konieczności zmiany kierunku wirowania silnika zamiana końcówek dwóch przewodów fazowych i gitara. ![]()
Łączę na chybił tafił, jak w toto lotku, swoją drogą to Polska powinna wziąć chyba przykład z tej całej Szwecji, tam jest ponoć zasada i kolejność kolorów ustalona i wszystko jasne, wszyscy łączą tak samo obroty silników się zgadzają, nie ma rozkręcania wtyczek i takich tam głupot. A potem czeka mnie jeszcze jeden toto lotek z wtyczkami - ale bajzel. Zobaczcie, ile trzeba było wysiłku żeby w prostym temacie coś ustalić.
Wszystkim bardzo dziękuję za okazaną pomoc. Pozdrawiam.
Ktoś gdzieś widział,ktoś gdzieś słyszał-takie masło maślane.Równie dobrze może to być tzw.wieść gminna.
Witam,
…dla elektryka to jest prosta sprawa, żadna filozofia nieelektryk nie powinien się tym zajmować… Wymiana paska rozrządu to dla mechanika banalna sprawa, dla mnie czarna magia i się tym nie zajmuję…
Witam
Szanowni panowie, wskażnik kierunku wirowania. To jest przyrząd bez którego elektryk nie powinien podłączać gniazda trójfazowego. Nie masz-zrób, kup, itp.
Pozdrawiam
zax