Witam.
Czy ma ktoś wiedzę jaki to jest model, seria gniazd zasilających Simon Kontakt ?
Producent niestety na podstawie zdjęć nie potrafi tego określić (… !!!)
Witam.
Czy ma ktoś wiedzę jaki to jest model, seria gniazd zasilających Simon Kontakt ?
Producent niestety na podstawie zdjęć nie potrafi tego określić (… !!!)
Jak już producent nie wie…
Mnie to wygląda na Simon BASIC.
Zgadzam się z kolegą roberto, że wygląda to na Simon Basic.
Dziękuję bardzo Wam koledzy za pomoc w określeniu serii.
Muszę wymienić trochę tych gniazd z obecnych na takie z przesłonami torów prądowych więc wystarczy mi tylko, jak przy Legrand Cariva, zakupić Simon-Kontakt.
i wymienić tylko same przody bez wymiany zasadniczego gniazda w puszce.
Na zdjęciu na witrynie Simon-Kontakt widać gniazdo bez przesłon ale, jak w Carivie podobnie, w rzeczywistości te przesłony są.
Co o tym sądzicie koledzy aby stosować gniazda z przesłonami torów prądowych ?
To już trzeci klient w niedługim czasie gdzie wymieniam tradycyjne (całkiem nowe) gniazda na takie z przesłonami torów prądowych. To są dwa duże domy jednorodzinne z dużą ilością małych dzieci i jedno przedszkole.
Przedszkole to obowiązkowo.
Wszystkie domy z małymi dziećmi obowiązkowo !
Jakiś czas temu wszystkim zachwalałem gniazda z przesłonami i namawiałem ludzi, ale dałem sobie z tym spokój ludzie mają internet i kalkulują, że zabezpieczenia plastikowe do gniazdek przed dziećmi wychodzi o wiele taniej.
W pracy mam gniazdka z zabezpieczeniami.
W domu przy dzieciach używaliśmy zaślepek.
Osobiście jestem zdania, że w domu lepiej jest używać zaślepek. Nasze dzieci nie kombinowały na szczęście przy gniazdkach.
Używanie, szczególnie częste, gniazdek z zabezpieczeniami jest męczące i czasami w pracy zastanawiam się, kiedy takie gniazdko z zabezpieczeniem uszkodzę.
Witam,
wszystkie uwagi są cenne.
Najwięcej instalacji mam na osprzęcie Legrand cariva i nie zdarzyło mi się sytuacja aby uszkodził się mechanizm przesłon ale nie twierdzę, że to niemożliwe. Przy wkładaniu wtyczki wystarczy to robić spokojnie i nie wciskać jej gwałtownie z dużą siłą.
Odnośnie zaślepek przyznaję, że dla gniazdek nieużywanych jest to najlepsze zabezpieczenie, lepsze niż przesłony a nawet z kluczem “data”.
Jednak praktyka udowodniła, że dla gniazdek często używanych zaślepki są niewygodne, często gubione zarówno same zaślepki jak i kluczyki do ich wyciągania.