Gniazdo bez bolca i bez przewodu PE

Dzień dobry!
Czy w instalacji elektrycznej można zastosować gniazdo bez bolca ochronnego. Do gniazda obecnie jest podłączony odbiornik w II klasie?

Jestem początkującym pomiarowcem, a elektrykiem z nieznacznym ale już pewnym doświadczeniem. Liczyłem że zatrudniając się w odpowiedniej firmie nabiorę doświadczenia i wiedzy w pomiarach, ale wygląda na to że się pomyliłem i muszę szukać wiedzy tylko na własną rękę. Na szefa i starszych kolegów z pracy nie mam co liczyć bo już po pierwszych zadaniach uważam że oni głoszą herezje na które ja nie mogę się zgodzić. Do końca umowy o pracę wytrwam a później będę szukał dalej nauczycieli…

Wracając do pytania. Instalacja zaprojektowana i wykonana po 1996 roku. Nie pamiętam dokładnie, ale sprawdzę jeśli dokładna data ma znaczenie. W między czasie kafelkarze robili swoje, okazało się że potrzebne dodatkowe gniazdko do podłączenia małego zasilacza (kostka wkładana do gniazdka II klasa). Więc gniazdo powstało - jest bolec ale nie podłączony, przewód 2 żyły bez PE. Oczywiście po żadnych przeróbkach nie było pomiarów odbiorczych, a taka sprawa wyszła na pomiarach okresowych.

Czy takie gniazdko może zostać dopuszczone do dalszego użytkowania - jakoś warunkowo, bo zasila odbiornik w 2 klasie? A może można zastosować gniazdko wąskie uniemożliwiające włożenie normalnej wtyczki od urządzeń w I klasie. Oczywiście najlepiej było by wymienić przewód i prawidłowo to podłączyć ale kucie ściany - raczej mało do przełknięcia przez właściciela.

Wiem że temat takich gniazdek był poruszany jakiś czas temu ale wtedy skończyło się na pytaniu czy takie gniazdka są dostępne w handlu, dzisiaj sytuacja się zmieniła i takie gniazdka można łatwo kupić.

Czy w ogóle można wykonać instalację 2 żyłową jeśli wiadomo że odbiornik jest w 2 klasie (podłączany na stałe, albo przez gniazdko)??

Bardzo proszę o pomoc!
Pozdrawiam
Karol

Witam,

Jaką mamy gwarancję, że użytkownik podłączy tam zawsze urządzenie w 2 klasie ochronności? Dużo urządzeń wymaga teraz styku PE komputery, listwy przepięciowe, telewizory.
Użytkownik nie musi się znać na instalacji a pomiarowiec po swojej robocie ma być pewien, że zagrożenie nie powstanie.

Byłbym za tym aby lobbować produkcję i sprzedaż gniazdek tylko z bolcem, również zakazał bym produkcję i sprzedaż wszelkich przedłużaczy dwu-żyłowych.
Skoro zakazali produkcji zwykłych żarówek ?

Kolego KarolD przypominam o systemie instalacji TN-C który nadal obowiązuje.

Coś mi pachnie kuchnią lub łazienką.

Tak w tym wypadku chodzi o łazienkę, a konkretnie gniazdko jest dobrze schowane pod blatem umywalki.
Ale w szerszym kontekście się pytam np gniazdo nad sufitem podwieszanym, albo w skrzyneczce gdzie jest umieszczony też wzmacniacz (co prawda skrzyneczka zamknięta na klucz ale prawie każdy z nas ma taki klucz i bez trudu otworzy tą skrzynkę).

A jeśli gniazdo wymienić na takie wąskie gdzie inna wtyczka nie wejdzie? Jest to jakieś rozwiązanie czy tak raczej nie powinno być.

Witam
Pytanie;
Z jakich norm kolega korzysta przy tym sprawdzaniu?

STANCA

Gdzie?

W normie PN-IEC (HD) 60364 przyjęto zasadę, że ogólne postanowienia normy dotyczą normalnych warunków środowiskowych i rozwiązań instalacji elektrycznych, natomiast w warunkach środowiskowych stwarzających zwiększone zagrożenie wprowadza się odpowiednie obostrzenia i stosuje się specjalne rozwiązania instalacji elektrycznych. Obostrzenia te oraz specjalne rozwiązania instalacji elektrycznych określają arkusze normy PN-IEC (HD) 60364 z grupy 700.
Obostrzenia te polegają na:

• zakazie umieszczania urządzeń elektrycznych w określonych miejscach (strefach),
  • zakazie stosowania niektórych środków ochrony; np. przeszkód, umieszczania poza
    zasięgiem ręki, izolowania stanowiska, nieuziemionych połączeń wyrównawczych
    miejscowych,
  • stosowaniu urządzeń o odpowiednich stopniach ochrony (Kod IP),
  • konieczności stosowania dodatkowych połączeń wyrównawczych ochronnych,

Myślałem, że sam dokładnie odpiszę z jakich norm korzystam, ale pojawiły się wątpliwości więc pytam:

…a z jakich powinienem?

Kolego Bogdankiz: o co chodzi z TN-C ? To literówka czy poważnie chodzi o C. Jeśli C to w jakim sensie?

Karol

Mam wyjaśnić co to jest sieć typu TN-C lub TN-S ?

W żadnym wypadku nie ma konieczności wyjaśniać co to TN-S ani TN-C. Zastanawia mnie tylko stwierdzenie:

i gdzie to niby mogę zastosować w moim przypadku?
bo w opisanej sytuacji nie możemy rozmawiać o TN-C to chyba oczywiste.
O czym można rozmawiać i się zastanawiać to czy jeśli urządzenie jest w II klasie i zapewnię, że nikt tam nie podłączy innego (poprzez instalacje gniazda “wąskiego” bez bolca) to czy taką instalację, gniazdko można dopuścić do eksploatacji warunkowo.

Karol

Kolego nie jesteś panem Bogiem nie masz takiej mocy sprawczej .

A znasz takowe dopuszczenia.
Ja kończę bo to nie ma sensu.

Nie jestem pewien właśnie dla tego pytam. Ja nie znam czegoś takiego, ale słyszałem od “mądrzejszych”, a na pewno starszych i przełożonych, że tak można i oni tak robią.

A czy są jakieś obostrzenia dotyczące toalet? Wyposażenie umywalka z baterią na fotokomórkę na 230V, suszarka do rąk na stałe abo przez gniazdko podłączona, praktycznie w osobnym pomieszczeniu pisuar ze spłukiwaniem na fotokomórkę, gniazdo do grzejnika elektrycznego.
Nie wszystkie normy z serii 700 dałem radę przejrzeć, pozostałe tylko po tytułach przejrzałem ale nie zauważyłem tam nic w tym stylu.

Karol

Nie zmieniaj tematu, napisałeś łazienka;

Kombinujesz jak koń pod górę. Zacznij od zapoznania się z normą dotyczącą łazienek następnie zabierz głos.

Nie wstyd jest nie znać, wstydem jest nie uczyć się. (rosyjskie przysłowie)
STANCA