Witam, częściowo posiadam jeszcze kawałek starej instalacji 4x4mm2 400v. Chciałbym podpiąć gniazdo 1 fazowe pod tą instalacje. W puszce mam 3 przewody fazowe L1 L2 L3 oraz przewód PE. Gniazda 230 posiadają 1 fazę więc obojętnie którą podłącze z powyższych będzie w porządku rozumiem? A co z przewodem neutralnym w gniazdku 230v? Trzeba go podłączyć pod przewód PE od siły? Nie będę mógł także podłączyć wtedy przewodu PE z gniazda 230v do instalacji ponieważ nie mam takowej w puszce? Dopiero jak przerobie instalacje na 5x4 będę miał możliwość wpięcia przewodu PE od gniazdka 230 tak?
Jeżeli masz L1 L2 L3 oraz przewód PE to gn. 1f nie podłączysz chyba, że nie masz PE ale żyłę zerową.
Kiedyś było podłączone do tej sieci gniazdo 230v ale zdemontowalem i zapomniałem zobaczyć jak było podłączone wiec domyślam się że w przewodzie 4x4mm2 w żółtozielonym idzie zero? Czyli żółtozielony w tej mojej “sile” to PEN a nie PE?
Ogarnięte, PEN wpięty do bolca w gniazdku potem mostek na N w gniazdku. Faza na lewo.
A tak z ciekawości to jak stara jest ta instalacja? przed 1995r. albo nawet 1990r.?
Myślę że instalacja jest nawet sprzed 1990 r.
[quote=“SushiSakana, post:3, topic:15030, full:true, full:true”]
Kiedyś było podłączone do tej sieci gniazdo 230v ale zdemontowalem i zapomniałem zobaczyć jak było podłączone wiec domyślam się że w przewodzie 4x4mm2 w żółtozielonym idzie zero? Czyli żółtozielony w tej mojej “sile” to PEN a nie PE?
[/quote]
Według obecnych norm, PEN to min. 10mm2 Cu/16mm2 Al więc teoretycznie nie masz PEN, dlatego moderator użył prawidłowej terminologii.
A wiesz co to TT/TN i co obowiązuje u Ciebie, choć prąd popłynie w obydwu przypadkach oczywiście.
Rozumiem też, że to gniazdko jest zabezpieczone wyłącznikiem różnicowo-prądowym nie większym niż 30mA i wyłącznikiem instalacyjnym nadprądowym nie większym niż 16A bądź tzw. RCBO ?