Przypominam, że dyskusja powstała z powodu zamiaru umieszczenia (przez autora wątku) w jednym pomieszczeniu gniazda ze stykiem ochronnym i bez styku ochronnego. Jest to niedopuszczalne.
Czy zgadzasz się z tym czy nie?
Nie udzielasz odpowiedzi a wymagasz by inni udowadniali, że nie są wielbłądami.
Wymiana gniazda na inne nie jest ingerencją w instalację.
Dołożenie nowych obwodów w układzie trójżyłowym nie jest błędem w sztuce jeżeli istniejące obwody są dwużyłowe.
W układzie instalacji TN-S mogą znajdowac sie gniazda zarówno z bolcem (dla urządzeń II klasy izolacji), jak i bez bolca (wg mnie tylko uniemożliwiające podłaczenie urządzenia w I klasie ochronności)
To jest ciekawe podejście. Szkoda tylko, że fałszywe więc i nierealne.
Przypominam, że dyskusja powstała z powodu zamiaru umieszczenia (przez autora wątku) w jednym pomieszczeniu gniazda ze stykiem ochronnym i bez styku ochronnego. Jest to niedopuszczalne.
Czy zgadzasz się z tym czy nie?
Nie, nie zgadzam się. Jeśli obok siebie znajdują się gniazdo okrągłe z bolcem i gniazdo płaskie bez bolca (załozyciel topiku pisze o takowym płaskim podwójnym) to jest to w porządku.
Masz dwa gniazda z bolcem obok siebie. Masz w jednej ręce wtyczkę okrągła z otworem dla uziemienia i wtykasz ją w gniazdo okrągłe z bolcem.
Teraz masz w ręce wtyczkę płaska dla urządzenia w II klasie ochronności i wtykasz ja w drugie gniazdo. Bolec PE “wisi w powietrzu”.
I gdzie tu różnica ?
Nie udzielasz odpowiedzi a wymagasz by inni udowadniali, że nie są wielbłądami.
Wymiana gniazda na inne nie jest ingerencją w instalację.
Wymiana gniazd na inne jest ingerencją w instalację!!
Dołożenie nowych obwodów w układzie trójżyłowym nie jest błędem w sztuce jeżeli istniejące obwody są dwużyłowe.[quote]
Jest ingerencją w instalację i powinna być związana z przebudowa całej instalacji do układu TNS.
W układzie instalacji TN-S mogą znajdowac sie gniazda zarówno z bolcem (dla urządzeń II klasy izolacji), jak i bez bolca (wg mnie tylko uniemożliwiające podłaczenie urządzenia w I klasie ochronności)[/quote] To jest ciekawe podejście. Szkoda tylko, że fałszywe więc i nierealne.[/quote]
Prawdziwe i właściwe.
Jesli kolega wykonuje i modernizuje instalcje niezgodnie z obowiązującym prawem i zasadami wiedzy technicznej to sprawa kolegi i jego klientów i brania za to odpowiedzialności.
To sa obowiązujące przepisy i zasady wiedzy technicznej. Jeśli kolega zacznie analizować układy sieci/instalacji łacznie z odbiornikiem to dojdzie do tych samych wniosków co ja i tworzący normy w zakresie ochrony przeciwporażeniowej.
Pojawiaja się na tym forum osoby które twierdza , że po modernizacji instalacji w mieszkaniu dla kuchni i łazienki stosujemy TNS, a dla pozostałych pomieszczeń tzw. suchych instalacje TNC. Ja to uważam za bład i to jest błedem.
Jesli kolega zapyta: “Czy w instalacji TNS może pracować obwód 2 przewodowy?”
Odpowiem, że tak. Jeśli użytkownik nie będzie miał mozliwości zmiany funkcji przewodu N. Jedną z metod wymuszenia tego na użytkowniku jest uniemożliwienie przyłaczenia do tego obwodu urządzenia wykonanego w I klasie ochronności. Najprościej jest to zrobić poprzez kształt gniazda. Trudniej to obejśc niż próbę podłaczenia odbiornika “z wtyczka okrągła bez bolca” do gniazda z bolcem gdyż w tym wypadku użytkownik za pomoca wiertarki i zrobienia dziurki we wtyczce pozbawia się ochrony.
Najprościej jest to zrobić poprzez kształt gniazda
Ocywiście.
Proszę takie gniazdo kupić w Polsce.
“Czy w instalacji TNS może pracować obwód 2 przewodowy?”
To po co w takim razie TN-S?
I dlaczego wcześniej kolego zarzucasz innym “wynalazcom” błąd
po modernizacji instalacji w mieszkaniu dla kuchni i łazienki stosujemy TNS, a dla pozostałych pomieszczeń tzw. suchych instalacje TNC. Ja to uważam za bład i to jest błedem.
Proszę sobie narysowac układy sieci z odbiornikami i kolega zrozumie róznicę.
W instalacji TNC mamy PEN, w TNS mamy N i PE. PE dla odbiorników w II klasie ochrony pozostaje od strony odbiornika nie podłaczony. Róznice między TNC i TNS to nie tylko ilość żył w kablu.
Dalej nie odpowiadasz na pytania.
Nie gmatwaj tematu.
Nie nakazuj też innym by zrozumieli Twój błędny tok rozumowania.
Odbiornik jest odbiornikiem, zaś obwód jest obwodem. Stosowanie dziś w nowych instalacjach gniazd bez styku ochronnego i obwodu bez przewodu PE jest niedopuszczalne i niezgodne z ideą TN-S oraz z zapisami będącymi naturalną konsekwencją wprowadzenia tego układu.
Tak jak niedopuszczalne i groźne są gniazda ze stykiem PE i bez niego w jednym pomieszczeniu.
A co powiecie o przedłużaczach oczywiście 3-żyłowych 4- lub nawet 6-wchodowych z gniazdami okrągłymi (z bolcem oczywiście) i kilkoma płaskimi na wtyczki płaskie właśnie do urządzeń II kl .
Po pierwsze: instalacja powinna być tak wykonana, by nie zachodziła konieczność stosowania przedłużaczy. Czyli powinna być odpowiednia ilość gniazd w pomieszczeniu.
Po drugie: w przytoczonym przykładzie z przedłużaczem wszystko jest ok. Ponieważ jego budowa uniemożliwia przyłączenia wtyczki urządzenia wykonanego w I klasie ochronności do gniazda bez styku ochronnego. Gdyby były dostępne takie gniazda to również można by je montować. Jednak takich gniazd w obowiązującym u nas standarcie nie ma.
Jednak i w przypadku takiego przedłużacza nikt nie zagwarantuje, że nieświadomy użytkownik przyłączy go do istniejącego gniazda bez styku ochronnego. Więc jak się okazuje gniazdo bez styku PE nie powinno być stosowane.
Najlepsze rozwiązanie (mi osobiście znane) zastosowano na wyspach. Tam wtyczka posiada trzy styki. Czasem w fabrycznie zamontowanej wtyczce na przewodzie urządzenia wykonanego w II klasie “styk PE” jest z tworzywa. Służy on bowiem do otwierania blokady zacisków roboczych.
Nie ma więc potrzeby prowadzenia takich jak ta dyskusji i udowadniania rzeczy oczywistych.
Sa w sprzedarzy gniazda na wtyczki płaskie (ludzie w ramach racionalizacji wcisną w to normalne wtyczki z stykiem ochronnym), ale w TN-S nie wolno stosowac przewodu 2 żyłowego, po prostu ten przewód musi mieć żyłę ochronną, za to w przypadku odbiorników w II kl ochrony nie podłącza się PE, musi być równiez dlatego, że po jakimś czasie ktos moze zmienić gniazdo i … prucie ścian (bezsens), tak samo nie można prowadzic do lampy w TN-S przewodu bez PE zielono-żółtego. To jest podstawa, aby nie mieszać za dużo w kablach.
Gdzie nie wolno stosować PE - tam gdzie stosujemu izolowane stanowisko pracy, ale wówczas nie istnieje w tym miejscu TN-S, nie spotkałem jeszcze w mieszkaniach takiej sytuacji.
Z TN-S nie wolno robić TN-C to musi mieć zakodowane w podświadomości każdy elektryk, można TT - ale skąd brać przewód ochronny przy przewodzie 2 żyłowym.
gniazd podwójnych w jedną ramkę jest sporo. kiedyś było tylko forum, ale dzisiaj to tylko kwestia gustu - twojego. a o gniazdkach bez “bolca” zapomnij.
j.zap nie wiem gdzie znalazles takie gniazda podwojne ale ja szukalem u wielu producentow i wlasnie nigdzie nie moglem znalezc .Znalazlem tylko Simon-Kontakt
w Elda i to chyba wszystko.Jest np. firma TEM gdzie mam upatrzona pewna serie
ale gniazd podwojnych w ramkach nie maja, maja podwojne ale nie w ramkach.Mnie chodzi o gniazdko podwojne w ramce 4-krotnej!!Jesli znasz jakiegos producenta tylko z troche wyzszej polki niz Simon -Kontakt, najlepie z takiej jak TEM gdzie jest fajna stylistyka i kolorystyka to daj cynk ,bede ogromnie wdzieczny.