Tak jak w tytule, potrzebuje gniazdek i łączników do nowego domu.
Czy są jakieś firmy/modele które możecie polecić ze względu na jakość/cenę?
Myślę m.in o Simon 10 (chyba podobają mi się wizualnie bardziej niż 54), Simon 54, Karlik Deco, Legrand Suno, Berker kwadrat (trochę drogi).
Jestem otwarty też na inne propozycje. Kolor biały, bez udziwnień. Czy Simon 10 to naprawdę niższa jakość w stosunku do 54 czy to raczej taki marketingowy podział ze względu na ograniczone opcje i kolory w Simon 10?
Dziękuję
Simon 10 to tzw. seria deweloperska.
54 polecam.
Karlik to szmelc.
Legrand za drogi jak na to co prezentuje.
Berker drogi ale dobry.
W zasadzie podpisuję się pod tym co napisał kolega wyżej.
Simon 54 - modele pospolite są ładne i tanie, modele wybitnie piękne są piekielnie drogie, ale dobrze że są (ramka szklana pięciokrotna chyba coś w okolicach 6 stów
). Mam w tym cały parter.
Karlik to tani syf. Mam w tym całe piętro (wymysł ojca bo taniej).
Legranda nie stosują nigdzie, od dawna. To nie to samo co stary Legrand, teraz to tania chińszczyzna z sentymentalnym znaczkiem.
Nieco pobocznie - do pomieszczeń gospodarczych = instalacji natynkowej polecam serię gniazd i włączników AQUANT. Fajne, solidnie wykonane, bardzo tanie.
W porządku. Pewnie stanie na Simonie którymś. 54 są ok, ale wygląd taki zaoblony trochę, bardziej mi podchodzi Simon 10 jednak, ale nie wybiorę ich jeśli rzeczywiście są słabe.
Tak, mówi się, że to seria deweloperska tylko czy to czasem nie znaczy tyle, że mamy tylko 3 kolory i mało opcji dodatkowych jak w 54? Tak, mają też ramkę plastikową, tylko czy to wszystko rzeczywiście jest słabej jakości?
Tutaj porównanie:
W komentarzach jest też, że sztucznie są kreowane jako budżetowe.
Simon 54
https://allegro.pl/oferta/simon54-gniazdo-pojedyncze-2p-z-biale-kontakt-13686504761
cena 16,19
https://allegro.pl/oferta/simon-10-gniazdo-pojedyncze-z-bolcem-z-u-do-ramek-biale-15327116889
Cena 7,30.
W sumie na gnieździe jest oszczędności ok. 10 zł. Przy 100 punktach robi się jakieś 1000 zł.
Dom za 1500 000 - oszczędność 0,1 procenta. Elektryka za 15.000, też nie robi się jakaś duża różnica. A w oczy kole, nie to co jedna RCD typu AC w rozdzielnicy z nieprzeźroczystymi drzwiczkami.
Ten 1000 zł to można jednak dołożyć do subskrypcji dźwięków w BMW. To w końcu nie są jakieś duże pieniądze, żeby sobie nie pozwolić na taki luksus.
Można debatować na deweloperce, gdzie idzie to setkami. Zakłada elektriku zza granicu po 30/h, a fyrma polaka ma np. 50 za jedno gniazdo z założeniem. Tutaj musi być najtaniej.
Pozdrawiam,
Wasz Troll Forumowy.