Witam kolegów!
Proszę o wyjaśnienie do czego służą gniazda o takim oznaczeniu DATA.
Pozdrawiam poziomka
Witam kolegów!
Proszę o wyjaśnienie do czego służą gniazda o takim oznaczeniu DATA.
Pozdrawiam poziomka
komputerowe
Witam!
Czy to znaczy, że służą tylko do zasilania komputerów? (posiadają specjalne zabezpieczenia?) Czy można stosować także do użytku powszechnego?
poziomka
Witam!
Są to gniazda przeznaczone do zasilania obwodów wydzielonych (np. sprzęt komputerowy).
W zestawie gniazda powinien znajdować się specjalny klucz kodujący, który stosuje się do mechanicznego uniemożliwienia podłączenia odbiorników niepożądanych.
Nie ma żadnych przeciwskazań do przyłączania urządzeń powszechnego użytku.
Pozdrawiam kafel56
Witam
Rozumiem, że pomiary skuteczności ochrony takiego gniazda wykonuje się tak samo jak tradycyjnych z bolcem ochronnym?
poziomka
Gniada DATA to niepotrzebny bajer (pewnie zaraz posądzą mnie o herezję). Poza tym ze często ginie klucz lub ulega uszkodzeniu (wówczas trudno podłączyć wtyczkę) nic nie różni sie od zwykłych gniazd (mnie najczęściej szlak trafia jak mam w nich robić pomiary). Poza blokadą zwykłą jest dodatkowa “nakładka blokada” zwana kluczem.
Jestem gorącym przeciwnikiem takich bajerów, zaś napis DATA jest jak najbardziej na miejscu jeśli sieć jest wydzielona. Najczęściej napis DATA na gnieździe ma świadczyć o specjalnym obwodzie (np obwód z zasilaniem rezerwowym z UPS lub adregatu prądotwórczego, zastosowanie specjalnego zabezpieczenia przepięciowego).
Co do bajerów i pomiarów to czasami te gniazda zasila się z centralnych UPS’ów i wtedy kodowanie wtyczek ma sens. Przecież nikt nie projektuje UPS’a do zasilania grzejników i czajników.
Pozatem przy znacznej ilości komputerów wyłączenie zasilania przez np. uszkodzony odbiornik typu radio może spowodować znaczą utratę danych.
Stosowanie tych gniazd jest dobrowolne więc jak ktoś niekce to nie musi
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Gniazda z oznaczeniem „data” są bardzo ważne, gdyż komputery mogą być zasilane przez UPS lub oddzielnym zabezpieczeniem przewidzianym dla danego obciążani oraz zapewnienia uniemożliwienia zadziałania wyłączenia napięcia gdyż może to spowodować utratę danych w PC’cie.
Jakieś tam zabezpieczenia typu klucze do gniazdek czy „zatyczek zabezpieczających” to jest „bajer” jak wspomniał Kolega Yeti55.
W wielu krajach i w Polsce stosuje się (lub stosowano) gniazda gdzie w jednym ze styków prądowych otwór był zmniejszony i do tego gniazda nie dało się włączyć normalnej wtyczki.
Kiedyś taki scan przedstawiłem na forum ale nie wiem gdzie i teraz załączę prymitywny rysunek.