Witam Szanownych Kolegów na Forum
Pytanie Kolegi Krystyna rozpoczynające wątek:
Czy gniazda na 380V spełniają wymogi do 420V?
oraz burzliwa dyskusja skłoniły mnie do przeanalizowania wymagań normy PN-IEC 309-1+AC ( marzec 1996). Norma ta co prawda jest już w Polsce zastąpiona przez PN-EN 60309-1:2002 ale do tego wydania (ponoć już wydrukowanego ) nie mam jeszcze dostępu.
Nie mniej w sprawie tu rozpatrywanej nie ma między nimi różnic.
W normie spotykamy dwie definicje dotyczące napieć:
Napięcie izolacji. Napięcie ustalone dla wyrobu przez wytwórcę, do którego odnoszą się badania wytrzymałości elektrycznej oraz odstępy izolacyjne i powierzchniowe.
Napięcie znamionowe robocze. Napięcie znamionowe w sieci, w której wyrób ma być używany.
Zalecane zakresy napięcia znamionowego roboczego i napięć znamionowych wynoszą:
20 V do 25 V
40 V do 50 V
100 V do 130 V
200 V do 250 V
277 V
380 V do 415 V
440 V do 460 V
480 V do 500 V
600 V do 690 V
Analizuję dalej wymagania (i badania) związane ze znamionowym napięciem roboczym ( zakresem znamionowego napięcia roboczego):
Barwa
20 V do 25 V - fioletowa
40 V do 50 V - biała
100 V do 130 V - żółta
200 V do 250 V - niebieska
380 V do 480 V - czerwona
500 V do 690 V - czarna
Jak widać - barwa czy dla 380 V czy dla 380-415 V będzie czerwona.
Rezystancja izolacji
Rezystancja izolacji nie powinna być mniejsza niż 5 megaomów - mierzona prądem stałym o napięciu około 500 V, po upływie 1 minuty.
Jak widać, wymaganie to nie ależy od wartości znamionowego napięcia roboczego.
Wytrzymałość elektryczna izolacji.
Napięcie probiercze izolacji dla napięcia znamionowego izolacji powyżej 50 V do 415 V włącznie powinno wynosić 2000 V. Norma zawiera uwagę iż napięcie izolacji jest co najmniej równe najwyższemu znamionowemu napięciu roboczemu.
Jak widać, napięcie probiercze jest takie samo zarówno przy 380 V jak i przy 380-415 V.
Zdolność wyłączania
Próbę tę wykonuje się przy napięciu 1,1 znamionowego napięcia roboczego i przy obciążeniu prądem 1,25 prądu znamionowego.
Tutaj więc będzie różnica bo dla napięcia roboczego 380 V próba zostanie wykonana przy napięciu 418 V, natomiast dla napięcia roboczego 380-415 V przy napięciu 456,5 V.
Działanie w warunkach normalnych
Próbę tę wykonuje się przy znamionowym napięciu roboczym i przy obciązeniu prądem znamionowym.
Tak więc napięcie probiercze przy znamionowym napięciu roboczym 380 V wyniesie 380 V a przy znamionowym napięciu roboczym 380-415 V - 415 V.
Badanie kontrolne wytrzymałości elektrycznej izolacji po tej próbie wykonuje się napięciem obniżonym o 500 V a więc napięciem 1500 V.
Odstępy izolacyjne powierzchniowe, powietrzne i odlegości przez masę zalewową.
Wartości te są określone zależnie od napięcia izolacji wyroby w przedziałach:
- do 50 V włącznie
- powyżej 50 do 415 V włącznie
- powyżej 415 do 500 V włącznie
- powyżej 500 V
Dla interesującego nas przypadku ( powyżej 50 do 415 V włącznie ) wymaganie to jest takie samo dla 380 V i dla 380-415 V.
Mój wniosek z tego jest taki:
gniazda i wtyczki do instalacji przemysłowych na znamionowe napięcie robocze 380 V u żytkowane w instalacji o znamionowym napięciu roboczym 400 V:
- w przypadku wykorzystywania rozłączania pod obciążeniem - będą zużywały się szybciej ze względu na trudniejsze warunki rozłaczania przy wyższym napięciu roboczym
- w przypadku rozłaczania bez obciązenia - zachowają swoje funkcje.
To na tyle co wynika z mojich umiejętności czytania po polsku, bowiem z tymi wyrobami mam do czynienia tyle co przeciętny zjadacz chleba.
Pozdrawiam
Teodor
P.S. A co na ten temat powiedzą producenci, konstruktorzy,