Witam wszystkich miłych podpowiadaczy.Mam pytanie niby proste ale nie wiem jak powinna wyglądać odpowiedź.Mam kilka zainstalowanych gniazd 380V 16A na 5 bolców.Instalacja jest 4 żyłowa.Przewody podłączyłem do L1;L2:L3 oraz niebieski zerowy do N.Gruby bolec został woly.Tak tez montowałem wtyki.Czy montaż jest prawidłowy?Kupiłem teraz myjke ciśnieniową Karcher z wtykiem 16A 5 bolców z przewodem 4 żyłowym i tam przewód zerowy niebieski jest podłączony do grubego bolca.Jak ma być panowie???Pozdrawiam
Witam Kolegów i innych podpowiadaczy.
Ma być tak jak w Karcherze !
Witam wszystkich miłych podpowiadaczy.Mam pytanie niby proste ale nie wiem jak powinna wyglądać odpowiedź.Mam kilka zainstalowanych gniazd 380V 16A na 5 bolców.Instalacja jest 4 żyłowa.Przewody podłączyłem do L1;L2:L3 oraz niebieski zerowy do N.Gruby bolec został woly.Tak tez montowałem wtyki.Czy montaż jest prawidłowy?Kupiłem teraz myjke ciśnieniową Karcher z wtykiem 16A 5 bolców z przewodem 4 żyłowym i tam przewód zerowy niebieski jest podłączony do grubego bolca.Jak ma być panowie???Pozdrawiam
Kol. elpapiotr napisał:
Ma być tak jak w Karcherze !
- oczywiście żle napisał.
no dobrze a jak instalacja bedzie 5 żyłowa to podłanczając karchera przewód uziemniający bedzie przewodem zerowym.to nie przeszkadza???te przewody mogą być wymienne??
Witam Kolegów, witam Kolegę Prorektor
Wróćmy do początku.
Ktoś, kiedyś (chyba Kolega gabriel2) wykonał instalację 4-żyłową, zamontował gniazda 3-fazowe, 5-bolcowe. Już jest błąd-nie ma ochrony, chyba że Kolega Prorektor zmostkuje w gniazdach N z PE.
Nic nie pisałem na temat wykonania instalacji na dzień dzisiejszy , wymogów z tym związanych itd. Kolega gabriel2 pytał : jak ma być?
Uprzejmie proszę Kolegę Prorektor o rozwinięcie swojej wypowiedzi.
PS. Pytanie - czy wspomniany Karcher potrzebuje napięcia 230 V ?
zacznijmy właśnie od początku.instalacja ma 30 lat.wiec kiedyś nie było mowy o ochronie.dlatego tylko 4 żyły.zakładam gniazda 5bolcowe ponieważ wiekszość urządzeń teraz produkowanych ma wtyki 5bolcowe.tak jak np wspomniany karcher.ta maszyna potrzebuje napięcia 400V.proste byłoby założyć gniazda 4bolcowe ale jak wspomniałem urządzenia mają 5bolców.i co ciekawe zajrzałem do wtyku tego karchera przewód ma 4żyłowy a założyli wtyk 5bolcowy.i właśnie tam przewód niebieski czyli N podłączony jest do grubego bolca, który w zasadzie obsługuje ochrone.a bolec N jest wolny.wiec jeżeli podłączyłbym ten wtyk do prawidłowej instalacji to byłyby trzy fazy i zero łapane z ochrony
witam Kolegów:)
Fałsz. Była mowa o ochronie.
I to jest standardem. Więc nie dziw sie temu. O nowych gniazdach bez PE zapomnij.
Jeżeli ma kolor niebieski a przyłączony jest do styku PE to błąd. Są urządzenia które nie wymagają N ale żyła powinna być koloru żółto-zielonego.
Są również urządzenia wykonae w II klasie ochronności które nie wymagają PE a niebieski pełni funkcję N.
Zobacz w papiery myjki ciśnieniowej i napisz co tam znalazłeś. Pomocna będzie również naklejka na urządzeniu oraz deklaracja zgodności którą powinieneś otrzymać przy zakupie.
-
Zmierz rezystnacje pomiedzy pomiedzy tym przewodem niebieskim a obudowa karchera - jak jest przejscie to jest to PE. - wtedy przylacz go do “grubego” bolca wtyczki (PE). Jesli nie, a na tablicze myjki jest symbol kwadratu w kwadracie (2 klasa izolacji) to przylaczasz to do N. Jesli masz watpliwosci to skontaktuj sie z serwisem producenta lub elektrykiem.
-
Masz instalacje w ukladzie TT czy TN-C??
Jesli to TT to przewod niebieski przylaczasz do N, a PE (gruby bolec) przylaczasz do uziomu.
Jesli to TN-C to przewod niebieski przylaczasz do PE, a z PE robisz mostek do N.
NIGDY ODWROTNIE!!!
Mozna tez przed grupa gniazd rozdzielic PEN na PE i N, punkt tego rrozdzialu powinno sie uziemic, i wykonac nowa podrozdzielnice do tych gniazd. (otrzymamy wtedy uklad TN-C-S) - zasilanie w ukladzie TN-C, odbiory w ukladzie TN-S, pumktem przejscia miedzy ukladami jest rozdzielnica, w ktorej rozdziela sie przewod PEN na PE i N)
Mozna wtedy zamontowac wylaczniki roznicowe.
W ukladzie TT tez mozna montowac wylaczniki roznicowopradowe, w ukladzie TN-C roznicowki montowac nie wolno.
Za ponktem przejscia z TN-C na TN-S nie wolno laczyc ze soba przewodow N i PE!
Typ sieci powiniem byc w umowie z energetyka - kiedys pisalo sie “zerowanie” (obecny uklad TN-C), lub “uziemienie” (obecniy oklad TT)
Witam Kolegów, witam Kolegę elpapiotr.
Kol. elpapiotr proszę mi nie imputować jakiś mostków – nic nie pisałem po żadnych mostkach – proszę aby kol. się dalej nie kompromitował mówiąc o jakimś mostkowaniu w tej sytuacji. Wykręty kol. są mało skuteczne, ponieważ w pierwszym swoim poście kol. źle doradził – nie widząc rażącej nieprawidłowości – instalacja czteroprzewodowa -gniazda pięciobolcowe – a kol. radzi wykonanie dalszego partactwa.
Witam.
Co wobec tego powinien zrobić ?
Prorektor nie ma sie co unosić
- instalacja czteroprzewodowa kontra gniazdo 5 bolcowe
czyli mamy L1, L2, L3 + PEN kontra L1, L2, L3 + PE+N
2 PEN - przewód ochronno-neutralny (czyli do ochrony oraz powstania napięcia fazowego )
chcąc zachować tą funkcję za pośrednictwem gniazda PE+N musisz stworzyć ponownie punkt PEN czyli ZMOSTKOWAĆ PE z N
3 we wtyku 5 bolcowym wyraźnie jest opisane L1, L2,L3 N PE
("gruby bolec pełni funkcję PE )
PE - przewód ochronny
kolorystyka okablowania karchera jest błędna (powinien być zamiast niebieskiego , kolor żółtozielony - zarezerwowany dla przewodów ochronnych )
gdybym dostał zlecenie na rozwiązanie tego zadania to zmostkowałbym w gnieździe PE z N , tak jak w instalacjach dwuprzewodowych bolec gniazda z przewodem neutralnym N
pozostaje pytanie czy kolor niebieski w kablu karchera jest błędem producenta , czy też jest zamierzony (czyli pełni funkcję N)
ale jesli pełni funkcję N wowczas to urządzenie na instalacji pięcioprzewodowej zabezpieczonej RCD będzie wyzwalało RCD
Witam.
Kolego jurasek, ja czekałem na odpowiedź ze strony Kolegi Prorektor
przepraszam
prosimy więc do tablicy kolegę Prorektora
Moim zdaniem kolega elpapiotr ma rację. Pozostaje sprawa błędnego użycia koloru po stronie producenta Karchera, ale to odrębny temat.
Pozostaje czekać co odpowie kolega Prorektor
pzdr
-DAREK-
Niebieski jako PE to jeszcze dobrze, ale jak czarny jako N a czerwony jako PE zielony jako L do tego samodzielnie zamontować wtyczkę. Dobrze, że spojrzałem do połaczeń silnika przed podłączeniem wtyczki. Po prostu kolory były nie takie jak potrzeba i czujność nie zawiodła.
Tu pewnie też producent dostał tańszy kabel, albo produkt był przeznaczony na inny rynek.
Często, nawet w markowych produktach są niewłaściwe kolory przewodów, czasami nawet bywaja przerwy w żyłach, po prostu mieli partaczy w montowni wyrobów i nie ma kontroli po produkcji.
niebieski PE to dobrze?
ludzie !!! KOOOOOOOSZMAR !!!
jedno z podstawowych pytań na egzaminie kwalifikacyjnym - kolory i przeznaczenie żył w przewodzie
mam nadzieję że maszyna jest w drugiej klasie izolacji więc nie przysługuje jej przewód ochronny (żółTO-ZIELONY!!!), a do sterowania stycznikiem jest potrzebny przewód roboczy neutralny (NIEBIESKI!!!)
PE ZAWSZE żółTOZIELONY
NEUTRALNY ZAWSZE NIEBIESKI
i moje oburzenie nie jest pokazowe
od tych kolorów ZALEżY LUDZKIE żYCIE
jestem amatorem ale ja to tak rozumiem
jest elektrownia: 4 kable 3 fazy i zero
potem linia energetyczna: 3 kable i zero poprzez ziemię (defakto całą planetę)
potem rozdzielnia
jest 4 kable: 3 fazy i zero (kabel podłączony do gruntu)
z rozdzielni wychodzi 5 kabli: 3 fazy zero {niebieski} i przeciwporażeniowa {żółto zielony} (stworzona poprzez podłączenie żółto-zielonego do różnicówki a różnicówkę do zera)
i niebieski używa się do pracy na tym przewodzie (szlifierka 230v żarówka)
a żółtozielony do obudowy maszyny (jakbyś miał dotknąć metalowej obudowy gdy kabel się o nią przetarł) gdy pojawi się jakikolwiek prąd to różnicówka wywala
jak mam z starej rozdzielni 4 kable to w gniazdach mostkuje Z z grubym bolcem (wtedy przy przebiciu do obudowy wywali bezpiecznik (np 16A) a w instalacji 5 żyłowej wywaliło by różnicówkę przy 0,0030A)
jak mam nową rozdzielnie z 5 kablami i stare urządzenie (z 4 bolce przerabiam na 5 bolców)
—jeśli urządzenie nie korzysta do pracy z zera (silnik trójfazowy) to kabel “zero” podłączam do grubego bolca
—a jak urządzenie korzysta z zera (np maszyna z własnym oświetleniem 230v) to wtedy “zero” do Z we wtyczce.
—(i tylko z takim rozróżnieniem widzę sens kabli czterożyłowych "czarny 3x i niebieski, lub czarny 3x i żółtozielony)
jak mam nową rozdzielnie (5 żył) i 4 bolcowe gniazdo to niebieski do N a zółto-zielony zostaje niepodłączony
Dobrze to rozumiem czy coś pogmatwałem??
Witam
Oj strasznie pogmatwałeś.
No i z prostej sprawy zrobiła się afera na 5 fajerek.
Co was obchodzi jaki kabelek dał producent urządzenia? Przecież nakleił znaczek CE więc jest dobrze. Kto wam każe grzebać we wtyczce zaraz po przyniesieniu urządzenia do domu ze sklepu?
Skoro producent przyłączył 5-tą żyłę do styku ochronnego to chyba wiedział co robił. I co z tego, że będzie to żyła czerwona? Wy wiecie lepiej gdzie ta żyła ma być przyłączona i do fazy ją podłączycie bo czerwona?
Co do gniazda. Nie może być tak, że są jakieś gniazda ogólnego przeznaczenia tzn. włączamy do nich to co leci i jak leci aby jakieś styki były nie podłączone. I dotyczy to tak samo gniazd 3 fazowych jak i jedno fazowych. A jak już to w gniazdach 3 fazowych dużo ważniejszy jest styk ochronny niż neutralny. Lepiej niech urządzenie przyłączone do takiego gniazda nie zadziała niż ma cię zabić.
WIĘC NIE GRZEB WE WTYCZCE TYLKO GNIAZDO DOPROWADŹ DO PORZĄDKU.