Witam kolegów na forum.
Czy są jakieś przepisy mówiące o tym, że instalację gniazd wtyczkowych 230V układanych pod tynkiem, należy prowadzić przewodem o przekroju 2,5 mm2, czy jest to może przyjęte zwyczajowo ?
Raczej nie.
Przekrój przewodów dobiera się w zależności od obciążenia (Chyba, że ktoś lubi dotować KGHM).
Witam Wszystkich!
To jest prawda, że przekrój dobiera się do obciążenia ale w łazience i kuchni ja jestem zwolennikiem kładzenia przewodu 2.5^2 gdyż nigdy nie wiadomo co tam się podłączy a jak wiadomo to te dwa pomieszczenia zabierają najwięcej prądu.
Witam serdecznie kolegów na forum
Zgadzam się z tym, że przekrój przewodów dobiera się do obciążenia obwodu, ale nie rozumiem postępowania niektórych inspektorów, którzy na obw. zabezpieczonym np. wyłącznikiem S 301 B10A każą układać przewód 2,5 mm2.
Jeżeli weźmiesz projekt instalacji do ręki to nigdzie rozsądny projektant nie przypisze 1,5 do gniazd.
Właśnie przy pomiarach starej instalacji wyszło, że dołożyli obciążenia elektroniczne, “poprawili” zabezpieczenia na 20A i kicha. W obecnych czasach o 1,5 do gniazd, przy wielu harmonicznych wprowadzanych przez zasilacze impulsowe należy zapomnieć. Temat na forum się przewija.
Wykonać zgodnie z projektem, i dokonać pomiarów po robocie.
STANCA
Witam wszystkich Kolegów na FORUM.
Gdy projektant lub wykonawca myśli, to zastosuje do gniazd 2,5 mm2. W moim biurze mam instalację 1,5 mm2 do gniazdka w łazience do którego jest podłączony przepływowy podgrzewacz wody 3,3 kW. Obwód do zabezpieczeń jest długości ok. 30 m. Zabezpieczenie obwodu 20A. Podgrzewacz pobiera prąd ponad 14 A co już nie odpowiada Idd, bezpiecznik nie wybija ale gdy sprawdzałem napięcie w gniazdku, to gdy włączyło się podgrzewacz napięcie spada ok. 5 V. W tym momencie energia elektryczna idzie w przewody (spadki napięcia) ale nie przejmuję się tym gdyż podgrzewacz ten jest załączany tylko do umycia rąk gdy ktoś wychodzi z toalety.
20 lat temu nikomu nie śniło się w standardowym mieszkaniu o odbiornikach o mocy powyżej 2 kW a co będzie za 10 lat? Noże będą odbiorniki np. 5 kW.
Przecież instalacji elektrycznej nie wykonujemy na rok czy 10 lat lecz na kilkadziesiąt lat.
liczę i wychodzi mi 71 W zostaje na grzanie przewodów w ścianie. I czym tu się chwalić?
miałem klienta wokoło mieszkania szeregowo gniazda (przewody jak popadło 1,5 i 2,5) tam przy obciążeniu na końcu 16 A zostawało w ścianie 150 W.
Przykłady do uświadomienia czy o to nam chodziło?
Stanisław
Biorąc pod uwagę zmniejszanie się mocy urządzeń elektronicznych a nie na odwrót w przypadku podejście, 1 gniazdo, jeden kabel, wstawianie w pokojach przewodów 3x2,5 jest conajmniej nieuzasadnione.
A skoro 3x2,5 to czemu by nie 3x4? Może ktoś zechce sobie kiedyś wstawić do salonu jakąś zgrzewarkę, albo dwie?
Jak takie posty czytam, to płakać się chce.
Witam ponownie kolegów na forum
Kolega Krystyn napisał, że w jego biurze instalacja wykonana jest przewodem 1,5 mm2, a obw. podgrzewacza wody zabezpieczony jest bezpiecznikiem 20A. Ciekawy jestem, jak to się ma do pomiarów ochronnych ze stanu instalacji, skoro w/w odcinek instalacji nie jest chroniony przed przetężeniem. Pomijam fakt, iż podgrzewacz pracuje tylko przez chwilę.
przemyśl to proszę kolego i poczytaj jak wyżej. Jak będzie mi zimno przy kompie to przyniosę sobie zimą grzejnik i co kicha?
Jeżeli nie jesteś elektrykiem, wybaczam i przepraszam za uwagi.
Stanisław
Witam Kolegę „markok” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Biuro to wynajmuję od 5-lat i ja nie projektowałem w nim instalacji. W tym okresie tylko jeden raz zdarzyło się upalenie przewodu w puszcze łączeniowej. Ja dobrze wiem że zabezpieczenie 20 A jest za duże dla 1,5 mm2 gdyż powinno być ok. 13 A ale to nie moja sprawa. Właścicielowi obiektu o tym mówiłem ale co on ma obecnie zrobić gdy instalację wykonywała firma (uduś) z uprawnieniami, najtańszym kosztem czyli instalację p/t, w/t a nie w rurkach.
Właściciel przyznał mi rację, znając moje poglądy ale co ma zrobić? Wymieniać przewody, pruć ściany, przebicia w stropach, tynkowanie i malowanie?
To jest tak jak się bierze firmę „uduś”. Na forum byli i są Koledzy (wykonawcy) stosujący najtańszą metodę wykonywania robót.
Kolego „markok”, ogólnie powiem że Kolega ma rację, jednak nie znam żadnego aktu prawnego który nakazuje podczas pomiarów ochronnych wykonywać taką analizę.
Od tego jest projektant i jego projekt a w szczególnych wypadkach ekspertyza biegłego w tym temacie.
Zgodnie z PB za stan instalacji elektrycznej odpowiada właściciel lub zarządca, NIE wynajmujacy. Wynajmujący za stan oświetlenia jedynie.
Stanisław
Witam Kolegów.
W tym momencie energia elektryczna idzie w przewody (spadki napięcia) ale nie przejmuję się tym gdyż podgrzewacz ten jest załączany tylko do umycia rąk gdy ktoś wychodzi z toalety.
Szanujący się elektryk jednak by się przejął …
Na forum byli i są Koledzy (wykonawcy) stosujący najtańszą metodę wykonywania robót.
A drogi wykonawca - robiący instalacje droższe (w rurkach) stosuje oczywiście tulejki, półfajki, fajki, pierścienie rozgałęźne, no i trójniki, czwórniki i kątniki.
PS. Ten link dla kolegów w celach informacyjnych.
http://www.kik.pcz.czest.pl/iesk/
Witam kolegów.
przemyśl to proszę kolego i poczytaj jak wyżej. Jak będzie mi zimno przy kompie to przyniosę sobie zimą grzejnik i co kicha?
Kolego Stanisławie, generalnie w kuchni i łazienkach to jest sprawą oczywistą że 2,5mm musi być ale pokoje?
Jeżeli chcesz się ogrzewać elektrycznie to musisz niestety wydzielić do tego obwód bo wtedy kicha rzeczywiście, ale do sporadycznego ogrzania i 1,5mm wystarczy. A jeśli będzie zabezpieczony obwód odpowiednim Wył. nadprądowym to możesz spać spokojnie:-)
Nikt mnie nie przekona, oszczędność mała, głupota duża. Właśnie mam problem z 1,5, zmienili sobie w starej instalacji zabezpieczenie bo nie wyrabiało. Kiedyś był to pokój mieszkalny obecnie biuro. Na ścianach miejscami boazeria nie ma jak wymienić oprzewodowania. Nikt nie zrezygnuje z większego zabezpieczenia bo wszystko “chodzi”, prawie chodzi. Spadki i obciążenie duże. I co podpisałbyś się że wszystko jest ok.
Panowie dom buduje się na wiele lat i takie oszczędności wychodzą bokiem po czasie. Tylko nieodpowiedzialny elektryk może walczyć o gorszy standard.
Klient wie że jak zabezpieczenie wywala to za słabe, trzeba dać większe, nie myśli o przekroju.
Pozdrowienia
Stanisław
Witam.
Mówimy tu o mieszkaniu a nie pomieszczeniach biurowych gdzie oczywiście 1,5mm to za mało. Jeśli ktoś przerabia pokoje na biura, to niech robi to jak się należy a nie kończy tylko na malowaniu ścian. Wiadomo jakie jest nasycenie sprzętem biura a jakie pokoju w mieszkaniu.
Kolego Stanca. Ja się wcale nie upieram, że 1,5mm2 to rozwiązanie najlepsze wszędzie i zawsze.
Próbowałem jedynie zwrócić uwagę na fakt, że jakiekolwiek planowanie na wyrost mija się z celem, bo do większości gniazdek oprócz elektroniki i od czasu do czasu żelazka, nic nie jest podłączane.
Podejrzewam, że nie mam nawet ćwierć tej praktyki co kolega niemniej jednak konstruktywna krytyka zawsze wpływa na mnie mobilizująco.
Obwody gniazd wtyczkowych - tylko 2,5 !
Ciekawe jakie przewody zastosowali koledzy zafascynowani 1,5-rówką w obwodach swoich domów i mieszkań.
Piotr W.
Proszę bardzo.
Mój nowy dom:
PARTER
kuchnia 12m2:
3 obw. 1-faz - 2,5mm2 16A
1 obw. 3-faz - 4mm2 20A
salon 30m2:
3 obw. 1-faz - 1,5mm2 10A
pokój 17m2:
2 obw. 1-faz - 1,5mm2 10A
ubikacja 4m2:
1 obw. 1-faz - 1,5mm2 10A
kotłownia 8m2:
3 obw. 1-faz - 2,5mm2 16A
2 obw. 3-faz - 4mm2 20A
1 obw. 3-faz - 6mm2 25A
garaż 30m2:
5 obw 1-faz - 2,5mm2 16A
3 obw 3-faz - 4mm2 20A
PIĘTRO
pokój 12m2:
pokój 14m2:
pokój 25m2:
pokój 30m2 ( studio):
2 obw. 1-faz - 2,5mm2 16A
1 obw. 3-faz - 2,5mm2 16A
łazienka 12m2:
1 obw. 1-faz - 1,5mm2 6A
1 obw. 1-faz - 1,5mm2 10A
1 obw. 1-faz - 2,5mm2 16A
To są tylko obwody gniazd.
Moc zamówiona 26kW. Nie licząc przepływówki, to teraz potrzebuję mocy na wszystkie swoje urządzenia jakie posiadam ok. 5kW.
Powiedz że widzisz tu jakiś problem.