witam
mam jedno pytanie do szanownego grona .
czy wymagane jest główne zabazpieczenie rozdzielni w mieszkaniu (blok)
elektryk robiący modernizację inst. elektr. z 1 faz na 3 faz założył mi przepięciówke i różnicówkę i zabezpieczenia do poszególnych gniazdek i ośw.głownego nie założył tłumacząc brakiem miejsca w rozdzielni
Witam
Zabezpieczeniem rozdzielnicy i wlz będzie zabezpieczenie przedlicznikowe i nie ma potrzeby stosowac zabezpieczenia rozdzielnicy, ale zastosowałby wyłącznik główny.
pozdrawiam
Witam.
Nie bardzo rozumiem, nie ma zabezpieczenia głównego, czy zabezpieczenia obwodów mieszkania?
czy wymagane jest główne zabazpieczenie rozdzielni w mieszkaniu (blok)
…założył mi przepięciówke i różnicówkę i zabezpieczenia do poszególnych gniazdek i ośw.głownego
witam
dziękuje za zainteresowanie.w celu wyjaśnienia powiem tak:jest 1 różnicówka zabezpieczająca kuchnię 3 faz. ,pralkę ,zmywarkę, gn w kuchni.potem jest różnicówka zabezpieczająca ośw. i gn i jeszcze jedna różnic. zabezpieczjąca gni ośw. do tego każda ma pod sobą jakąś liczbę bezpieczników zapadkowych(chyba esów).zabezpieczenie licznika jest tuż przy moich drzwiach wejściowych. licznik jest w mieszkaniu.nad tym wszyskim czuwa przepięciówka.
Z braku miejsca wersja oszczędnościowa, konieczny jest jednak wyłącznik główny, ale to w mieszkaniu prywatnym to nikt nie będzie instalacji odbierał, wszystko zabezpieczone różnicówkami to i dobrze!
Ja tam zawsze ludzi namawiam na RCD do każdego obwodu odejściowego, ale to są koszta dość poważne nie każdego na to stać!