Gdzie umieścić zacisk probierczy gdy przewód w rurze?

Gdzie umieścić zacisk probierczy gdy przewód odprowadzający instalacji odgromowej musi być chroniony rurą winidurową ( w przypadku, gdy nie można zapewnić wymaganych odległości np od drzwi wejściowych).
Ponieważ zaleca się aby zaciski te znajdowały się na wysokości od 0,3 m do 1,8 m.

Natomiast rura ochronna ma mieć wysokość 2,5 m na d ziemię.
Co w takiej sytuacji z zaciskiem pomiarowym?

Mój taki luźny pomysł - w studzience w ziemi (Dehn ma takie w ofercie). Oczywiście zależy jaki typ uziomu masz zastosowany, ale generalnie nawet przy fundamentowym można pociągnąć troszkę więcej przewodu.

Pozdrawiam,
Michał

Też o tym myślałem ale chodzi mi o to jak pogodzić tamte przepisy ze sobą gdy nie ma mozliwości wykonać studzienki.

Ja właśnie czytam PN-IEC 61024-1:2001 i w punkcie dotyczącym zacisku nie ma mowy o wysokości jego montażu. Być może jest coś na ten temat w arkuszach 1 i 2, których niestety nie posiadam.
Jeszcze jeden pomysł przychodzi do głowy - umieszczenie izolowanej puszki na rurce winidurowej i tam umieszczenie zacisku probierczego. Właściwie większa ilość możliwości nie przychodzi mi do głowy. No można jeszcze puszkę nie izolowaną umieścić nad rurką, ale to już byłaby przesada :slight_smile:.

Pozdrawiam,
Michał