Mam pytanie. We wszystkich podręcznikach pokazywany jest układ rozruchowy gwiazda trójkąt z zabezpieczeniem termicznym wpiętym na zasilaniu (stycznik sieciowy) co powoduje że prąd przepływa przez termik od chwili włączenia silnika (połączenie w gwiazdę). Praktycznie wszystkie szafy rozruchowe z jakimi sie spotkałem maja podpięty termik pod stycznik trójkąta tak , że prad płynie przez tory prądowe termika dopiero po przełączeniu uzwojeń silnika w trójkąt.
Sa to szafy rozruchowe dla silników o mocy do 200kW produkowane przez poważnych (chyba) producentów.
Czy ktoś spotkał się z termikiem wpiętym pod stycznik sieciowy ?
Praktycznie.
Na zasilaniu przed stycznikiem montuje się zabezpieczienie zespolone elektromagnetyczne-termiczne - do silników mniejszej mocy, nastawia termiczna na wartość prądu znamionowego silnika In.
Z rozwiązaniem montazu termika zabezpiacząjącego silnik tylko podczas pracy w trójkącie …spotkałem się tylko w silnikach o długim czasie rozruchu, kilka minut np. wirówki ale wtedy silnik ( przystosowanyjest do długiego rozruchu-prąd rozruchowy 2-3x In) zabezpieczony jest dodatkowo czujnikami termistorowymi zamontowanymi w uzwojeniach.
Montuje sie czasami też dwa zabezpieczenia termiczne osobne za stycznikiem gwiazdy i trójkąta.
Najczęściej zabezpieczenie termiczne montuje się za stycznikiem sieciowym prąd płynie wtedy podczas pracy w gwieździe-rozruch oraz trójkącie. Nastawa termiczna na prąd fazowy- In/1,73. Ale zabezpieczenie podczas pracy w gwieździe jest watpliwe.
Całkowicie się zgadzam z Kolegą. Moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie dwóch “termików” za stycznikiem gwiazdy i trójkąta. Nie jest to znaczny koszt. Chroni się w ten sposób silnik w przypadku gdy zawiedzie automatyka przy przełączeniu na układ trójkąta.