Gdzie mogę naprawić MZC-2 - pytanie

Gdzie mogę naprawić MZC-2

Chyba tylko u producenta, jeśli chcesz mieć legalizacje. Wysyłasz DHL.

Gdzie mogę naprawić MZC-2

Tego starocia to chyba już nikt nie naprawi. A przynajmniej po regeneracji nie wykona kalibracji i badania wzorcowania. To już jest antyk.

Bzdury opowiadasz kol. melon. To że staroć to się zgadza, poza tym dobry bezawaryjny i dokładny miernik. Wyśle do Sonela będzie oki.

Witam

Jak miernik ma świadectwo wzorcowania to jest wszystko ok.
A Sonel to raczej konkretna firma więc dadzą radę :slight_smile:

Pozdrawiam.

Panowie
Te mierniki są dalej naprawiane i wydawane są świadectwa sprawdzenia.

STANCA

Koledzy Bardzo dziękuje za porady.ale naprawa w SONELU moze potrwać do 13-miesięcy. kupie chyba MZC-303E

Chyba żartujesz z tymi 13 miesiącami, przypuszczam że to jakaś pomyłka. Jeśli producent faktycznie robił by takie jaja z naprawą pogwarancyjną to oznacza to zakup miernika u konkurencji, a nie nowego MZC.
Z tego co widziałem przedstawiciel firmy przegląda forum prosiłbym o ustosunkowanie się.

Witam.

A zagląda, i to nie jeden (nazwisk nie przytoczę). Zresztą wystarczyło z nimi porozmawiać na stoisku Energetabu - (stoisko oblegane).
Byli Ci piszący. Są również nowe informacje o programie PE

Sam również oblegałem.
Swoją droga fajny nowy miernik do uziemień.
Co do PE4 zapowiadali nową wersję, więc zobaczymy efekty. Stoisko DASL ominąłem na wszelki wypadek, chyba mają dość moich sugestii :slight_smile:
Pozdrawiam

Witam … ponownie.

1. Pewnie, że fajny, tylko … cena, cena !
  2. Rozmawiałem z programistą od PE4, obiecał oszczędzać nasze drukarki i papier :smiley: :wink:

Koledzy.
Dodzwoniłem się do serwisu w SONELU i zostałem poinformowany,że nie naprawiają
tego typu uszkodzenia (wyświetlacz) ale po przysłaniu uskodzonego MZC-2
dostanę 15% rabatu na zakup innego miernika.

Pozdrawiam
Piotr

Witam.

No i wychodzi na to że kolega Melon miał rację. Zdrugiej strony MZC-2 mierzy rezystancję pętli a nie impedancję, więc nowy miernik to jedyne wyjście.

Witam
Daj spokój niewiele mniejszy jak nie ten sam rabat wywalczysz kupując w hurtowni z którą współpracujesz, więc SONEL łaski nie robi.
To chyba świadczy o firmie i to nie za dobrze że nie naprawia własnych wyrobów.
Kup KEW4120A tańszy i lepszy, argumenty będące dotychczas za zakupem miernika od krajowego producenta stały się nieaktualne.
P.S. Żeby nie było że reklamuje i jestem stronniczy to mam MRU101, MIC 2500 i MZC2 (tego ostatniego chciałem wymienić na nowszy) swego czasu trochę mnie kosztowały te mierniki.

Tu masz jeszcze coś z mierników firmowych czyli MEGGER
LTW325-EU-SCPomiar dwu przewodowy, bez wyzwalania RCD, do 440V
lub
LRCD220-EN-SC
Pomiar impedancji pętli oraz badania wyłączników RCD, kolejność faz
Ceny nie odbiegają specjalnie od sonelowskich

Dziekuje Koledzy

Tym sposobem SONEL pozbywa sie klijentów.

Pozdrawiam

Piotr
(może drobnych odbiorców ale ISE jest WIELKIE !

Witam, po co dwa klocki zamiast jednego?

A może tak?:
http://megger.com/eu/products/ProductDetails.php?ID=838&Description=
Albo tak?:

Albo jeszcze inaczej:

Ten ostatni jest rewelacyjny.
Pozdrawiam, Wiesław

Witam Kolegów

W temacie serwisowania wyrobów SONEL stara się dążyć do jak najlepszej obsługi serwisowej.
Jednak musicie koledzy sobie zdawać sprawę z ogromnego postępu elektroniki w ciągu ostatnich lat. Mierniki MZC-2 funkcjonują na rynku ponad piętnaście lat i niestety wyświetlacze LCD, które były w nich stosowane już dawno nie są produkowane. Zgromadzone zapasy niestety również się już skończyły. Moglibyśmy zamówić serię wyświetlaczy, ale ich cena byłaby astronomiczna. Z kolei uruchomienie opłacalnej partii musiałoby obejmować kilka tysięcy szt. Ani jedno ani drugie rozwiązanie nie jest uzasadnione ekonomicznie. Stąd naprawa wyświetlacza (pozornie prosta i tania) musiałaby kosztować ok. 600-700 PLN, czyli mniej więcej tyle ile nowy MZC-200.
Proponuję, aby kolega exel skontaktował się z działem handlowym SONEL S.A. ponownie i porozmawiał z którymś z inżynierów sprzedaży.

Pozdrawiam

Romek

Witam Kolegów

Skontaktowałem się z działem sprzedaży w SONELU no i…
można się dogadać.
Zamówiłem MZC 200
Czekam na odpowiedz mejlową od p.Romana z dz.sprzedaży

?

Piotr

Witam Kolegów

Na dzień dzisiejszy wiem , że z SONELEM można tylko pogadać.
Po wysłaniu zamówiena dostałem fakture proforme z ceną bez rabatu (obiecanego)

Doszedłem do wniosku,że warto posłuchać dobrych rad kolegów

Piotr