Gdzie lepiej umieścić skrzynki przyłącz elektrycznego ?

Gdzie lepiej umieścić skrzynki przyłącz elektrycznego w ogrodzeniu czy na ścianie budynku?
Proszę o opinię (zdjęcia jeśli to możliwe).

Witam Wszystkich!

Zdecydowanie na budynku!
Są chronione przed zniszczeniem i pod ręką.

witam Kolegów:)
Pewnie też i taniej :wink: ale za to inkasent (prawdziwy lub fałszywy) będzie się plątał po podwórku.
Jest jeszcze jedno ale. Otóż ENION w warunkach podaje, że przyłącz kablowy należy zakończyć złączem zlokalizowanym w pasie drogowym, chyba, że takowego nie ma bo to droga polna :wink:

Witam Wszystkich!

Fakt. Zapomniałem!
Warunki techn. przyłączenia są różne i zależą od ZE(przeważnie).
Co do inkasenta to wpuszczamy go na teren działki a nie do mieszkania.

Witam!

U mnie np: Zakład Energetyczny wydająć TWP określał miejsce umieszczenia szafki złączowo-pomiarowej. I zawsze było to “w ogrodzeniu na granicy działki” oczywiście od ulicy w miejscu ogólnie dostępnym. Jednak zawsze można było wynegocjować inne miejsce np: elewcję budynku.
Jednak było to w czasach, gdy wykonanie przyłącza leżało w gestii inwestora a nie dostawcy energii.
Czy i teraz jest możliwa taka zmiana nie wiem.

Chciałem też zwrócić uwagę na to, iż odczyt licznika musi być od strony posesji a nie od strony ogrodzenia. Więc instalując przyłącze wraz z licznikiem na budynku nie spełnimy tego warunku.

Pozdrawiam Dorian Sierek

Przyłącz wykonuje Zakład Energetyczny na własny koszt i określa go w warunkach technicznych. Osobiście radzę w lini ogrodzenia ZZP ale trzeba to “wyprosić” Rozwiązaniem dla zakładu tańszym jest przyłącz z układem pomiarowym na budynku lub na słupie. Rozwiązania ostatnie stwarzają problemy przy modernizacjach i przebudowach budynku(przyłącz jest pod napięciem) no i oczywiście problemy z dostępem pracowników ZE odczyty licznika,wymiany reklamacje sprawdzenia. I sprawa najważniejsza jeśli jest to ZPP na scianie budynku kiedyś mogą być problemy z wymianą przewodu uchwyt -skrzynka ZPP jeśli dużo załamań rury może okazać się że nie da się przepchnąć nowego “splota” i trzeba pruć tynk.Granicą eksploatacji ZE jest skrzynka ZPP wątpię aby zrobiono to “delikatnie”.I najważniejsze estetyka. W ogrodzeniu można zamaskować ZZP i gaz oraz wypust licznika wody.
Pozdrawiam

witam Kolegów:)
O matkoooo!!! a cóż to takiego “wypust licznika wody”???
A z ciekawości, z jakiego kolega jest zakładu?? Bo jak na pracownika ENION wypowiedź jest trochę nieprecyzyjna.

Najlepiej zgodnie z warunkami technicznymi Zakładu energetycznego. W Łódź-Teren, rejon Radomsko chcą z reguły napowietrzną na budynku, kablową w linii ogrodzenia (może być metr poza ogrodzeniem).

Witam
Jestem tu nowy i wybaczcie za to pytanie :slight_smile:

Nie bawem będę remontował stary dom (kapitalny remont) I jest aktualnie podłączona instalacja jedno fazowa a chciałbym podłączyć 3fazową. Ile sobie bierze zakład energetyczny za taką wymianę??? Chodzi mi tak około ile bierze? Aha doprowadzenie jest nad powietrzne od słupa do domu. Jestem z wojewuctwa Łódzkiego miasto Bełchatów.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuję

Pozdrawiam

Witam :slight_smile:
Proszę zajżeć tu:
http://www.zelt.lodz.pl/menu_g.htm
pobrać taryfę i na samym końcu jest cennik.