Gdzie instalować przekładniki prądowe w rozdzielnicy głównej

Witam. Czy są jakieś przeciwwskazania do instalowania przekładników prądowych pomiędzy odłącznikiem szynowym a bezpiecznikami głównymi w polu odpływowym rozdzielnicy głównej 0,4kV? Mam wątpliwości co do instalacji ich przed bezpiecznikami głównymi, a być może określają to jakieś przepisy? Ich instalacja za bezpiecznikiem głównym wiązałaby się ze skomplikowanymi pracami mechanicznymi, a chciałbym ich uniknąć.

Witam
Według mnie nie ma jakichkolwiek przeciwskazań

A co wyłączy napięcie w przypadku uszkodzenia przekładnika?Jest po drodze jeszcze jakiś wyzwalacz nadprądowy?

Witam,
APU (czy inny wyłącznik) na transformatorze :wink: i poleci cała rozdzielnia…
Tak poważniej to mowa jest o przekładnikach prądowych i zazwyczaj (nie mówię, że zawsze) jeżeli już dochodzi do ich uszkodzeń to po stronie wtórnej i te uszkodzenia nie powoduja zwarcia po stronie pierwotnej czyli na szynach głównych rozdzielni…
U mnie na rozdzielniach przekładniki montowane są w zdecydowanej większości za podstawami bezpiecznkowymi…

A skąd kolega to wie! prorok jaki czy co? :laughing:

Witam.
Jest wyłącznik główny i tak jak już wspominał kolega mchrapczynski w przypadku awarii w obwodach pierwotnych wyłączy wszystkie odbiory. Przekładniki które chcę zainstalować będą przeznaczone do montażu na szynach i prawdopodobieństwo uszkodzenia w obwodach pierwotnych jest minimalne, poza tym nigdzie nie doszukałem się wytycznych co do miejsca instalacji przekładników (przed czy za bezpiecznikami), a znakomita większość przekładników które widziałem została zainstalowana za bezpiecznikami i stąd moje wątpliwości.
Dziękuję za odpowiedzi i proszę o więcej :slight_smile:

Witam Kolegów.

Ja mam tutaj :smiley: (strzałki) , za bezpiecznikami głównymi i za SZR.