Gdzie błąd - dla spostrzegawczych?

Oznakowanie wyjść to przecież sprawa dla strażaka … nie nasza branża. A czemu w damskiej nie zrobiłeś fotki???:grinning_face_with_smiling_eyes:

Rzeczywiście, powód umieszczenia w tym wątku nie jest w naszej branży IE.

To raczej kwestia eksploatacji i rozwiązanie problemu przez Pana-ią manażerą (stanowisko neutralne płc).

Na jakiej podstawie na zdjęciu zarzucasz mi binarność?

:laughing: Bo ewidentnie byłeś w męskiej, damska ma wyłącznik światła na zewnątrz !

I “gdzie błąd?”

:joy: może panował nam jakiś krul i o tym nie wiemy, większość to królowie. Ile razy widziałem w opisach obwodów : “korytaż” a słowo hol to już przybiera na opisówkach przeróżne postacie: holl, hall, hol .

Cytat z FB:

🚨 Złocieniec ul. Szczecińska, pożar skrzynki elektrycznej.

Po dojeździe i rozpoznaniu okazało się ,że wody roztopowe dostały się do wnętrza skrzynki co doprowadziło do zwarcia oraz gotowania się wody.

Pogotowie Energetyczne wyłączyło zasilanie energetyczne na odcinku ulicy i usuwa skutki awarii.

1x OSP Złocieniec 1x Pogotowie Energetyczne Foto 📸 Tomasz Pasiński Źródło: Straż Pożarna - MDP OSP Złocieniec

A co Wy na to?

Ciekawe czy nadgorliwy był inspektor, czy wykonawca :smiley:

Dzwoni logistyka że mają, (by nie psuć niespodzianki), “problem” z gniazdkami do ładowania wózków. Co Wam tu nie pasuje. W skrzynce wyłącznik 3xC16…

Kto błąd?

1 polubienie

Co tam robi wtyczka odbiornikowa ??

Cała kaseta jest fabryczna. Ktoś nie zwrócił uwagi że jest tam wtyczka bo zależało im tylko ma gniazdach jednofazowych. Oczywiście na stykach jest napięcie.

Rzecz w laboratorium chemicznym, czyli stoły laboratoryjne, odczynniki, regały i trochę specjalistycznej aparatuey, więc jest dobrze, czy źle?

Zdecydowanie widać, że gniazdko było pierwsze. Podoba mi się ta nacięta ramka na ucho od przyłącza :stuck_out_tongue:
A może to gniazdko jest nieczynne/odłączone?
Z drugiej strony ile mieszkań ma gniazdka do zmywarki i lodówki montowane pod zlewozmywakiem? Albo włączniki oświetlenia przy lustrze zaraz obok umywalki?

Czynne - to gniazdko do bojlera, który jest wyżej … wszystko przemyślane :grin:, tylko czy jest podstawa, żeby to uznać za nieprawidłowość ? :wink:

Na początku zdjęcia…

I historia:

Kilka tygodni temu pierwsza awaria - 100A FR się stopił na pierwszej fazie. Nie było takiego na stanie, zamontowano rozłącznik z wkładkami 63A gG (zabezpieczenie zasilania tej szafy w rozdzielni nN 80A gG), pewnie słaby styk był albo ze starości. I od tego czasu notoryczne spalenia bezpieczników w tym rozłączniku. Dzisiaj z ciekawości mierzę prąd na zasilaniu, a tam 97A, co wydało mi się dziwne bo ta szafa zasila część oświetlenia hali, kilka gniazdek, i kilka niepracujących w tym momencie bram z nagrzewnicami. Okazało się że ostatnio zostały dołożone do tej szafy obwody zasilające ładowarki wózków widłowych. Pomiar 97A wykonany był przy niepracujacych 3 ładowarkach. I te ładowarki zgłaszają brak jednej fazy. Zaczynam poszukiwania w szafie, okazuje się że wyłączniki nadprądowe 32A sztuk 2, i 16A sztuk 3, są zasilane przez RCD 40A :stuck_out_tongue: No i ten wyłącznik stracił jedną fazę, musiał się tor wypalić. Co zabawniejsze, od RCD idą mostki na dolny rząd wyłączników, 2x16A+2x32A, wykonane linką 6mm2.
Także istnieje spora szansa że moje prowizoryczne użycie rozłącznika bezpiecznikowego 63A uratowało nam szafę…

Podszedł bym do tematu z kamerą IR, bo aparaty też mogły dostać swoje przez to obciążenie.

Aparaty jak aparaty. Reszta szafy pracuje od wielu lat pobierając kilkanascie amperów. Problem jest tylko z tymi obwodami, a uszkodzeniu uległy RCD, rozłacznik na zasilaniu i sam kabel zasilający - czyli cały tor od zasilania do zabezpieczeń obwodów ładowarek. Wezwali firmę zewnętrzną by to przerobili, a docelowo na stole leży oferta postawienia drugiej szafy i nowego zasilania do niej z rozdzielni. Chociaż znając politykę firmy, mogą nie zdążyć z akceptacją przez pożarem.

Dodano:

Aktualizacja. Zewnętrzna firma usunęła przegrzane fragmenty kabli zasilających, wymieniła rozłacznik bezpiecznikowy na FR100A jak było pierwotnie, a obwody ładowarek rozbiła na 2 RCD 63A, oraz przesznurowała pół rozdzielnicy przewodami 16mm2. Moim zdaniem zrobili co mogli. Do tego w protokole z prac zalecili nie włączanie wszystkich ładowarek jednocześnie (znaleźliśmy jeszcze 3 sztuki 10kW na tej szafie, więc mamy łącznie 100kW). Logistyka jest oburzona postawionymi ograniczeniami, znając ich będą mieli je w dupie.

A ja siedzę, piję kawę i się śmieję. Wszyscy wiedzą że to się zaraz spali, ale przecież wózki muszą jeździć. Ze swojej strony informacje o problemach i zagrożeniach zgłosiłem wyżej, odmówiłem załączenia instalacji a co się będzie dalej działo już mnie nie interesuje.

Ale są plusy, zaraz obok rozdzielnicy znajduje się rampa rozładunkowa z bramą, więc strażacy nie będą musięli ciągnąć węży przez pół hali.

Łojtam, łojtam.

Tam jest pdf:

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20091190998/O/D20090998.pdf

Pytanie trolla: Jaki jest tytuł PDF?

1 polubienie