Dzisiaj, niespodziewanie, dalsza część trylogii z przeciążoną ładowarkami szafą.
Czy do klawisza łącznika należy doprowadzać przewód PE zgodnie z WTB, czy zgodnie z egzaminem nie?
W zadaniu nr 9 na stronie 5 autor zadania nie przewidział zastosowania przewodu PE do łącznika.
Stary tekst jednolity:
§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
- oddzielny przewód ochronny i neutralny, w obwodach rozdzielczych i odbiorczych;
Egzamin:
Pozdrawiam,
Wasze Trolise.
Temat przeglądów agregatów wraca jak bumerang. Tym razem wydz. OC w pewnej gminie zakupił nowiuteńkie agregaty; poproszono mnie o ich zbadanie i ….
i powinienem “zgodziś się” na ich bezpieczną eksploatację wg Was? ![]()
Nie wiem na co patrzeć. Jedyne co widzę to że opisy są nie po naszemu, a ten C25 nie ma deklaracji spełniania żadnych norm, ani na obudowie ani w papierach.
na całokształt . Za brak certyfikatu C25 odpowiada polski dystrybutur a w zasadzie ten, kto nadał CE na cały produkt - jakże dla mnie wątpliwy ![]()
Sam se addnę sokiety na ringu, sparki chiciał pieniądze, a wy tu jesteście za friko. To jest izi. Tellujcie mi tylko, czy okej, bo to nie jest rokiet sajens.
Proszę poprawić wpis na zrozumiały
elmontjs
Proszę, tłumaczenie z polglisza na zbliżony do polskiego:*
Cześć, szkoda mi na pieniędzy elektryka z wiedzą i doświadczeniem, śrubki sam potrafię przykręcić, a Wy mi tylko mi za darmo powiedzcie, czy jest OK, to co czat mi za darmo narysował.*
Mnie bardziej zastanawia, jak mocno muszą być napięte te światłowody, by tak wygiąć kabel energetyczny. To chyba YAKXS 4x120.
ha ha …pytamie powinno brzmieć: co pierwsze sie przetrze? ![]()
Zależy. Jeżeli kable energetyczne są w stalowym/miedzianym oplocie z drutów, to strzelam że światłowody. Jeżeli nie ma pancerza a raczej nie ma, to jednak ilość szkła i nylonu w śwoatłowodach wygra z plastikową izolacją kabla.
Ja ostatnio prowadziłem podobną dyskusję w temacie stosowania przewodów aluminiowych w instalacjach PV/magazynach energii. Gość twierdził że absolutnie nie można. Wysłałem mu istniejące typy kabli PV aluminiowych (zwykle baty od 50mm w górę), zdjęcia z realizacji instalacji o mocach 2MWp w górę, i poprosiłem o podstawę prawną. Odpisał “rób jak chcesz”…
Że po stronie AC? Bo po DC to chyba i tak stosuje się miedziane 4/6mm2 do falownika (lub rozdzielnicy).
I do DC (panele) i do DC (magazyn). Tylko to już są instalacje w których wiele stringów już na dachu łączy się równolegle w skrzynkach z zabezpieczeniami, a z dachu do falownika idą już tylko 2 aluminiowe kable o słusznym przekroju. Taki przykładowo TOPSOLAR PV Al 1500 V. Kładliśmy kiedyś takie i pojedyncza para szła do falownika 150kW, a tych falowników było tam 14 albo 16. Przekroje 95mm2.
Do magazynów też żaden problem, szczególnie jak masz niskonapięciowe i kilkaset amperów, pod kiloamper. Zamiast robić niezbędne minimum za duże pieniądze, kładziesz kilkukrotnie przesadzony przekrój za pół ceny.
Ma to sens, instalacje które widziałem nawet takie po 2MWp były zbudowane standardowo, czyli stringi do rozdzielnicy DC z SPD i potem do falowników po kilkanaście stringów.
Takie też robiłem, ale to już były takie inteligentne instalacje gdzie stringi z falowników szły na optymalizatory, i do optymalizatorów były podłączone po 2 panele. Bajer polegał na tym, raz że na wtyczkach przy falowniku nie było napięcia aż nie podłączyłeś wtyczek i falownik dopiero pozwalał optymalizatorom podać napięcie, a dwa że miałeś plan z naklejkami z optymalizatorów, wiedziałeś który gdzie jest zamontowany, i w aplikacji miałeś statystyki z każdego optymalizatora osobno. Widziałeś wydajność każdej pary paneli, ewentualne alarmy, zaniżone produkcje itp. Fakt, drogo, ale z tego co wiem na jednym takim zakładzie inwestycja zwróciła się (planowo miała się zwrócić) w ciągu kilku miesięcy.