Firma, kierownik budowy i moje problemy

witam kolegów elektryków i prosze o pomoc >>> wybudowałem domek ładny wynajełem firme do wykonania instalacji elektrycznych wszystko fachowo zrobione do tego na zakonczenie dostałem protokóły pomiarów. i oczywiście dziennik budowy z odpowiednimi wpisami. i tu zaczoł się problem ponieważ kierownik budowy stwierdził że pan elektryk nie ma stosownych uprawnień ?? i to sprawdziłem posiada E z pomiarami do 1 kV i problem polega na tym że niewiem co dalej nie mogę oddać domku do użytku bo kierownik upiera się że to nie te uprawnienie. więc jakie uprawnienia trzeba posiadać żeby wykonywać instalacjie elektryczne a jakie żeby dokonać wpisu do dziennika budowy

Do dziennika budowy może sie wpisać każdy!
Pozostaje tylko kwestia jakie skutki dany wpis niesie.
O ile ja się orientuję to urzędy - łamiąc prawo ale kierując się zdrowym rozsądkiem - nie wymagają przy budowie domków wpisów w dzienniku ze strony branżystów z uprawnieniami budowlanymi do kierowania robotami. Dotyczy to też elektryka.
A tak swoją drogą to zgodnie z literą prawa w moim domu który też kończę budować powinni być ludzie z uprawnieniami budowlanymi (poza kier. budowy oczywiście):

1. elektryk
  2. telekomunista
  3. wod-kan.
    … a może się mylę

Witam Kolegę “radek71” i wszystkich Kolegów na FORUM.
Do wypowiedzi Kolegi Arkadiusza, z którą się zgadzam dodam tylko tyle, że protokół z pomiarów musi być podpisany przez osobę z zaśw. kalif. “D”.

Ty mamy doczynienia z nową instalacją czyli z odbiorem.

Do kontroli instalacji potrzene jest osobę z zaśw. kalif. “D”.

Bzdura ???:
protokół z pomiarów musi być podpisany przez osobę z zaśw. kalif. “D”.

Witam Kolegę " andrzejbo " i wszystkich Kolegów na FORUM.

To prawda że Kolega pisze “Bzdury”.

Zanim Kolega napisze, że ktoś pisze “bzdury” to proszę dokładnie przeczytać jego wypowiedź i jej nie przekręcać.
Ja napisałem że do wypowiedzi Kolegi Arkadiusza DODAM “protokół z pomiarów musi być podpisany przez osobę z zaśw. kalif. ‘D’.”

Gdy Kolega zapozna się dokładnie z:
PN-IEC 60364-6-61:2000 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych Sprawdzanie odbiorcze.
61.1.1. Każda instalacja podczas montażu i/lub po jej wykonaniu, a przed przekazaniem do eksploatacji, powinna być poddana, tak daleko jak to jest możliwe, oględzinom i próbom w celu sprawdzenia, czy zostały spełnione wymagania niniejszej normy.,
to zapewne dojdzie do wniosku, że protokół z pomiarów instalacji i urządzeń elektrycznych jest 1/10 części całego odbioru. Wiadomym jest, że całość może podpisać tylko osoba z uprawnieniami budowlanymi. Lecz pomiary może wykonać elektryk z “E”, protokół powinien być podpisany przez osobę z “D” itd.

Dla Kolegów, którzy nie mają pod ręką normy.
61.1.5 Sprawdzanie powinno być wykonane przez osobę wykwalifikowaną, kompetentną w zakresie sprawdzania.
611. OGLĘDZINY
611.1. Oględziny należy wykonywać przed przystąpieniem do prób i po odłączeniu zasilania instalacji.
611.2. Oględziny mają na celu potwierdzenie, że zainstalowane na stałe urządzenia elektryczne:
— spełniają wymagania dotyczące bezpieczeństwa, podane w odpowiednich normach wyrobu; UWAGA - Można to stwierdzić sprawdzając oznaczenia lub świadectwa.
— zostały prawidłowo dobrane i zainstalowane zgodnie z wymaganiami niniejszej normy;
— nie mają widocznych uszkodzeń wpływających na pogorszenie bezpieczeństwa.
611.3. W zależności od potrzeb należy sprawdzić co najmniej:
— ochronę przed porażeniem prądem elektrycznym, łącznie z pomiarami odstępów, np. w przypadku stosowania ochrony z użyciem przegród lub obudów, barier lub umieszczenia instalacji poza zasięgiem ręki (patrz 412.2, 412.3,412.4,413.3,471,481);
UWAGA - Wymagania 413.3 „Ochrona z zastosowaniem izolowania stanowiska" sprawdza się jedynie wtedy, gdy instalacja zawiera tylko urządzenia zainstalowane na stałe.
— obecność przegród ogniowych i innych środków zapobiegających rozprzestrzenianiu się pożaru i ochrony przed skutkami działania ciepła (patrz 42, 43, 482, 527);
— dobór przewodów do obciążalności prądowej i spadku napięcia (patrz 523);
— dobór i nastawienie urządzeń zabezpieczających i sygnalizacyjnych (patrz 53);
— istnienie i prawidłowe umieszczenie odpowiednich urządzeń odłączających i łączących (patrz 46 i 537);
— dobór urządzeń i środków ochrony w zależności od wpływów zewnętrznych (patrz 482, 512.2, 522);
— oznaczenia przewodów neutralnych i ochronnych (patrz 514);
— umieszczenie schematów, tablic ostrzegawczych lub innych podobnych informacji (patrz 514);
— oznaczenia obwodów, bezpieczników, łączników, zacisków itp. (patrz 514);
— poprawność połączeń przewodów (patrz 526);
— dostęp do urządzeń, umożliwiający wygodną ich obsługę, identyfikację i konserwację.
612. PRÓBY
612.1. Postanowienia ogólne
W zależności od potrzeb należy przeprowadzić, w miarę możliwości w następującej kolejności, niżej wymienione próby dotyczące:
— ciągłości przewodów ochronnych, w tym połączeń wyrównawczych głównych i dodatkowych (patrz 612.2);
— rezystancji izolacji instalacji elektrycznej (patrz 612.3);
— ochrony przez separację obwodów (patrz 612.4);
— rezystancji podłóg i ścian (patrz 612.5);
— samoczynnego wyłączenia zasilania (patrz 612.6);
— sprawdzenia biegunowości (patrz 612.7);
— wytrzymałości elektrycznej (patrz 612.8 );
— działania (patrz 612.9);
— skutków działania ciepła (patrz 611.3);
— spadku napięcia (patrz 612.10).

Kolejna dyskusja na ten sam temat.
Kolego Krystyn.
Ja uważam że pomiarowiec powinien mieć nie tylko drupę D ale najlepiej A, B, C, D, Z i nie być nosicielem, a przed pracą umyć ręce.
Problem w tym że tylko ja tak uważam ( szukam poparcia ).

Na serio to tylko nowe Prawo Budowlane wymaga grupę D dla osób dokonujących okresowych przeglądów technicznych budynków. Z tych przeglądów są wyłączone budynki jednorodzinne.
Jaki proces myślowy przeprowadził Krystyn aby dojść do swoich wniosków - nie potrafię zrozumieć.

Witam Kolegę “elek2000” i wszystkich Kolegów na FORUM.

Mój proces myślowy, to jest moja wiedza techniczna. Owszem nie zawsze zgodna z normami oraz przepisami. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Znam kilkadziesiąt osób z uprawnieniami budowlanymi i każdy z mich ma również świadectwo kwalifikacyjne “E” i “D”.
Niestety nie mogę odpowiedzieć na tematy grupy A, B czy C, bo nie znam tego.
Więcej nie będę pisał, ponieważ uważam Kolegi wypowiedź jako uszczypliwą. Dzięki.

No tak, ale z naszych dyskusji na ten temat nie wynika jednoznacznie i oficjalnie Twoja wersja. Nawet SEP ma watpliowsci, a jednak Ty musisz pisac to w formie “tak jest, bo ja tak sadze”
P.S. To tez nie byla uszczypliwosc

Witaj Krystynie !
Już wiem, dlaczego moje wypowiedzi były tak sprzeczne z innymi (pseudo) kolegami.
Wolniej !!

Motto.
Każdy ma prawo do wypowiadania własnych poglądów, pod warunkiem że są one zgodne z moimi, jedynie słusznymi poglądami.

Oto kilka moich uwag dot. odbioru i kontoli instalacji elektrycznych w budynkach:

1. do przeprowadzania okresowych kontroli w budynkach (zg.z Prawem Budowlanym) uprawniony jest elektryk z grupą “D”
  2. do prac związanych z wykonawstwem instalacji elektrycznych w budynkach wystarczają uprawnienia “E” lecz niestety pod kierownictwem osoby posiadającej min. uprawnienia budowlane w ograniczonym zakresie w branże IE, związane jest to z tym, że w świetle Prawa Budowlanego, osobą kierującą pracami na budowie może być tylko osoba z odpowiednimi uprawnieniami budowlanymi pełniąca samodzielne funkcje techniczne na budowie.
    Dlatego Inwestor zaczynając budowę oprócz kierownika budowy w branży konstrukcyjno budowlnej powinien zapewnić kierownika w zakresie instalacji elektrycznej i sanitarnej, każdego w zakresie swoich obowiązków. I to właśnie oni powinni wpisywać się w dziennik budowy i wydawać stosowne oświadczenia na zakończenie budowy. Dlatego przy odbiorach urzędy oczekują od Inwestora stosownych oświadczeń podpisanych przez osoby z uprawnieniami budowlanymi.
    Wg prawa budowlanego uczestnikami procesu budowy są:
    a) inwestor
    b) inspektor nadzoru inwestorskiego (jeżeli jest wymagany)
    c) kierownik budowy (kierownik robót, każdy w swoim zakresie)
    d) projektant (osoba pełniąca nadzór autorski)
    i tylko te osoby sa kompetentnymi w zakresie wpisów do dziennika budowy (oczywiście wpisu mogą też dokonywać ludzie kontrolujący budowę jak:PIP, PSP itd. ale nie o tym mowa).
  3. Dla ZE liczy się elektryk z grupą “E” lub “D”, choć czasami chcą też podpisów osób z uprawnieniami budowlanymi, uwarunkowane jest to stosunkami elektryka z ZE
  4. Na koniec mała wykładnia prawa. Najważniejszym aktem prawnym jest Konstytucja, a następnie w kolejności ważności: ustawa, rozporządzenie, zarządzenie, ogłoszenie. Normy obecnie zajmują miejsce z boku, są do dobrowolnego stosowania, nie mniej jednak korzystanie z nich jest potrzebne gdyż nie majac alternatywnych rozwiązań czymś trzeba się “podeprzeć”. W ustawach i rozporządzeniach obecnie nie stosuje się wprost:"zrób to wg PN-IEC… " tylko jest powiedziane: "stosując odpowiednie normy z zakresu… "lub cos takiego.
    W związku z tym, jeżeli podobne zapisy są umieszczone w rozporządzeniu, normie czy ustawie, ta ostatnia jest najważniejsza i to ona powinna byc stosowana przede wszystkim.

WNIOSEK:
W dzisiejszych czasach niestety trzeba być trochę elektrykiem, prawnikiem i jeszcze nie wiadomo kim. :exclamation: :question:

Witam Kolegę " elmont " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Rop. MGPiPS z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci.(Dz. U. Nr 89, poz. 828)

Odnoście wypowiedzi Kolegi, to całkowicie się zgadzam. Lecz mam pytanie:
Czy osoba pełniąca rolę kierowniczą oprócz uprawnień budowlanych powinna posiadać zaśw. kwalif. “Dozoru”?
Przyznam się, że nie wiem. Ponieważ ja i wszyscy moi znajomi mają UB i “E” i “D”.

Witam ponownie.
Cała sprawa rozbija się o problem gdzie, kto i co wymaga.
Do starostwa wystarczy mieć uprawnienia budowlane, bo o upr.“E” i “D” to chyba nie słyszeli. Jeszcze się nie spotkałem aby ktoś w urzędzie chciał te uprawnienia.
Logicznie rzecz biorąc wypadałoby posiadać takie uprawnienia, ale w prawie nigdzie nie pisze (przynajmniej ja się nie doczytałem) o tym aby kierownik budowy musiał je mieć.
Co do “E”,“D”, jedynym miejscem gdzie są one wykorzystywane to budowa związana z dopuszczeniem przez ZE do pracy na sieci.

Reasumując wypada powiedzieć, że do urzędu potrzeba upr. budowlane, a upr. “E”,“D” dla Zakładu Energetycznego. Niezłe jaja.

Witam Kolegę " elmont " i wszystkich Kolegów na FORUM.

Ja również popieram Kolegi logiczne myślenie.

Ostatnie pytanie, gdyż nadal nie rozumiem.
Czy powyższe Rop. MGPiPS nie dotyczy kierownika budowy?

Moim zdaniem kierownik budowy oprócz UB powinien mieć uprawnienia “E”, jak każdy elektryk, pracujący przy urządzeniach, sieciach czy instalacjach elektrycznych oraz “D” jako osoba sprawująca dozór na eksploatacją z uwagi na funkcją kierowniczą.

Witam

Jeżeli firma jest kilkuosobowa, to jak najbardziej kierownikowi są potrzebne upr D.
Ale dla firmy 2-osobowej, która w zasadzie jest podwykonawcą robót budowlanych elektrycznych, uprawnienia E w zupełności wystarczą.