Firma elektryczna - co i jak?

Chciałbym założyć firmę elektryczną. Działalność na mnie (nauczyciel), wykonanie mój teść (uprawnienia D i E, do uaktualnienia) - zatrudniony powiedzmy na 1/4 etatu.

1. Czy w związku z tym, możemy wykonywać instalacje elektryczne?
  2. Co z obiorem takiej instalacji - pomiary itd.? Czy takie uprawnienia wystarczą - czy trzeba UB …???
  3. Czy możemy wykonać taką instalację?, wystawić fakturę za usługę, z dołączonym odbiorem przez osobę 3 z odpowiednimi uprawnieniami?
    Mamy na wiosnę do położenia instalację w chlewni, więc żeby nie było przypału.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

A ja zadam takie pytanie - czy teść jest elektrykiem i umie montować instalacje i dlaczego teść sam nie uruchomi firmy ? Dodam też, że wystawienie faktury nie ma nic wspólnego z odbiorem.

1. Aby móc montować instalację należy posiadać AKTUALNE uprawnienia E (niekoniecznie SEP- różne firmy również prowadzą szkolenia)
  2. Posiadając uprawnienia E i D do 1kV we wszystkich zakresach po montażu instalacji oraz wykonaniu pomiarów specjalistycznym miernikiem możesz wystawić protokół. Protokół taki trafia do kierownika budowy, który dołącza go do dziennika budowy.
  3. Aby wystawić fakturę VAT musisz być vatowcem. Skontaktuj się z księgową a ona wszystko ci powie. Jeżeli położysz instalacje a z braku uprawnień nie bd mógł jej odebrać, umów się z daną firmą która wykonuje pomiary na odbiór. Koszt jest uzależniony głównie z liczby pkt. w budynku.

Nie chciałbym się cwaniakować ponieważ to nie elektroda, jednak instalacja elektryczna to nie żarty. Źle wykonana może przynieść tragiczne żniwo.