Filtr przeciwzakłóceniowy przed UPS-em

Witam,

Mam jednofazowy UPS 5,5kVa, ktory zasila urzadzenia komputerowe.
Podczas krotkotrwalej przerwy w zasilaniu czasem sie zdarza, ze UPS nie zareaguje i nie podtrzyma napiecia. Wymiana elektroniki i baterii nie daje rezultatu. Sytuacji takiej nie da sie zasymulowac wylaczajac napiecie recznie.
Mam podejrzenie ze jesli elektrownia wylacza prad w calym osiedlu to powoduje to generowanie sie impulsow zwrotnych (lub cos podobnego) i to moze zaklocac prace elektroniki UPS-a.
Moje pytanie jest nastepujace:
Czy istnieja na rynku dodatkowe filtry (lub jakies przemienniki aktywne) o odpowiedniej mocy, ktore mozna by bylo zainstalowac przed UPS-em?

Pozdrawiam,
Wojtek

Jedyną radę jaką można w tej sytuacji dać to sprawdzić czy gniazdko wtyczkowe instalacji elektrycznej ma podłączony przewód ochronny oraz czy parametry pętli utworzonej przez przewód fazowy i ochronny są prawidłowe. Brak połączenia UPS-a z przewodem ochronnym lub obecność potencjału na wyprowadzeniu bolca ochronnego w gniazdku mogą być przyczyną nieprawidłowej pracy elektroniki. Nie ma żadnych podstaw do obaw, że przyczyna leży po stronie jakiś “impulsow zwrotnych”. Zwykle w takich sytuacjach rozwiązanie jest dość proste. Zakładam, że cała elektronika była wymieniana. Przy okazji jaki jest to UPS “On line” czy “Off line”?

UPS jest typu OFF-LINE (BestPower 5,5kVA), czyli podczas zaniku napiecia nastepuje przelaczenie na obwod baterie-falownik. Niezaleznie od tego jak to przelaczenie moze wplynac na prace komputerow, sam UPS nie powinien sie wylaczyc. Wymienione byly juz wszystkie elementy UPSa. Broblem nie wystepuje przy recznym wylaczaniu obwodu z UPSem - probowalem roznie szybko, wolno - nie udalo mi szjawiskazasymulowac. Zaobserwowalem, ze najczesciej UPS sie wylacza przy bardzo krotkim “mignieciu” zasilania nie zas przy wylaczeniu na dluzszy czas.
Stad moje pytanie czy da sie dodatkowo zabezpieczyc wejscie UPS przed zakloceniami.

Pozdrawiam,.
Wojtek

Mam podobny problem z radiem. Przy ręcznym wyłączaniu zasilania zaprodramowane stacje pozostają w pamieci, przy krótkotrwałym nawet “mignięciu” przez ZE wszystko się resetuje i programowanie trzeba zaczynać od nowa.