Witam. Chciałbym zasięgnąć rady specjalistów. Z góry uprzedzam, że nie mam zamiaru grzebać w instalacji samodzielnie, a elektryk już jest umówiony.. Cjodzi mi o waszą opinie co w tej sytuacji najlepiej zrobić.
Mieszkanie jest odebrane od dewelopera i w trakcie wykańczania więc obecnie wszystkie możliwości wchodzą w gre.
Problem jest z jednym obwodem w mieszkaniu - dokladnie w aneksie kuchennym obwód odpowiada za trzy gniazda: lodówka, zmywarka i okap. Na kablu neutralnym jest faza. Ja sprawdzałem to neonówką, nayomias elektryk od dewelopera miernikiem. Potwierdził że jest problem i wydał wyrok - uszkodzony kabel - stwierdził że żyłavjest gdzieś przerwana i to powstało w trakcie remontu. Może mieć rację, gdyż w przedpokoju gdzie zbiegają się do skrzynki z bezpiecznikami wszystkie kable, były kłuty tynk do kabli internetowych, a osoba (elektryk) który się tego podjął wiercił również dziury aby uchwyty trzymałe tr ksble. Co więcej, w pewnym momencie jego pracy wywalił bezpiecznik przylicznikowy. Stwierdził że naruszył uziemienie i że to nic strasznego.
Wracając do sedna, jako że nie daje mi to spać proszę o radę co byłoby wctej sytuacji najlepsze. Znalazłem kilka rozwiązań, o których chce rozmawiać z elektrykiem.:
- szukanie usterki kabla - to może być trudne i ryzykowne bo w przedpokoju idą bruzdy wszystkich kabli, żeby mie uszkodzić czegoś jeszcze,
- odłączenie uszkodzonego kabla, zaizolowanie i pociągnięcie nowego
- jakoże w aneksie kuchennych są dwa obwody - drugi jest tylko do gniazdek z pasa roboczego, to może podłączyć zmywarke, lodowke i okap pod ten obwód, wówczas obejdzie się bez kucia ścian. Dodam że oba obwody są zabezpieczone tego samego rodzaju bezpiecznikiem oznaczonym B16/1.Nie będzie przeciążeń?
- Myślałem też żeby gniazda pasa roboczego podpiąć pod gniazda z salonu, a zwywarkę, lodówkę i okap pod obwód od gniazd z pasa roboczego kuchni (skoro ten sam rodzaj zabezpieczenia to nie powinno być problemu?),
- Propozycja elektryka dewelopera to wziąć kabel neutralny z drugiego obwodu? Tak się robi?
Co byście zrobili?
Pozdrawiam