Faza na kablu neutralnym

Witam. Chciałbym zasięgnąć rady specjalistów. Z góry uprzedzam, że nie mam zamiaru grzebać w instalacji samodzielnie, a elektryk już jest umówiony.. Cjodzi mi o waszą opinie co w tej sytuacji najlepiej zrobić.
Mieszkanie jest odebrane od dewelopera i w trakcie wykańczania więc obecnie wszystkie możliwości wchodzą w gre.
Problem jest z jednym obwodem w mieszkaniu - dokladnie w aneksie kuchennym obwód odpowiada za trzy gniazda: lodówka, zmywarka i okap. Na kablu neutralnym jest faza. Ja sprawdzałem to neonówką, nayomias elektryk od dewelopera miernikiem. Potwierdził że jest problem i wydał wyrok - uszkodzony kabel - stwierdził że żyłavjest gdzieś przerwana i to powstało w trakcie remontu. Może mieć rację, gdyż w przedpokoju gdzie zbiegają się do skrzynki z bezpiecznikami wszystkie kable, były kłuty tynk do kabli internetowych, a osoba (elektryk) który się tego podjął wiercił również dziury aby uchwyty trzymałe tr ksble. Co więcej, w pewnym momencie jego pracy wywalił bezpiecznik przylicznikowy. Stwierdził że naruszył uziemienie i że to nic strasznego.
Wracając do sedna, jako że nie daje mi to spać proszę o radę co byłoby wctej sytuacji najlepsze. Znalazłem kilka rozwiązań, o których chce rozmawiać z elektrykiem.:

1. szukanie usterki kabla - to może być trudne i ryzykowne bo w przedpokoju idą bruzdy wszystkich kabli, żeby mie uszkodzić czegoś jeszcze,
  2. odłączenie uszkodzonego kabla, zaizolowanie i pociągnięcie nowego
  3. jakoże w aneksie kuchennych są dwa obwody - drugi jest tylko do gniazdek z pasa roboczego, to może podłączyć zmywarke, lodowke i okap pod ten obwód, wówczas obejdzie się bez kucia ścian. Dodam że oba obwody są zabezpieczone tego samego rodzaju bezpiecznikiem oznaczonym B16/1.Nie będzie przeciążeń?
  4. Myślałem też żeby gniazda pasa roboczego podpiąć pod gniazda z salonu, a zwywarkę, lodówkę i okap pod obwód od gniazd z pasa roboczego kuchni (skoro ten sam rodzaj zabezpieczenia to nie powinno być problemu?),
  5. Propozycja elektryka dewelopera to wziąć kabel neutralny z drugiego obwodu? Tak się robi?

Co byście zrobili?

Pozdrawiam

Proponuję w takiej sytuacji, poszukać jakiegoś sprawdzonego i polecanego elektryka. Różne dziwadztwa wyczyniają “pseudo” fachowcy. Ciągnięcie przewodu z innego obwodu nie jest dobrym rozwiązaniem, tym bardziej, że może się okazać, że inny obwód może być za RCD. Jak dla mnie, to albo jeżeli elektryk uzna za stosowne założenie dodatkowego gniazda w miejscu przerwania to założyć gniazdo, a jeżeli uzna, że należy wymienić kabel to wymienić kabel. Zależy od sytuacji a ta się klaruje podczas tak naprawdę oględzin.

[quote=“Piotr.Jaśko, post:2, topic:14117, full:true, full:true”]
nie jest dobrym rozwiązaniem, tym bardziej, że może się okazać, że inny obwód może być za RCD.[/quote]
Faktycznie, to jest bardzo złe rozwiązanie ze względu na inny obwód za RCD :frowning: